FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Main Index Quizzes, Trivia and Puzzles
Main Index Quizzes, Trivia

Our World for Kids Trivia Questions and Answers

Fun Facts & Interesting Information
Search in topic:
Related Questions & Answers:   African Geography for Kids    Canadian Geography for Kids    History for Kids    World Capitals (Cities of the World)  

1. Which country is long and skinny and is one of the only two South American countries NOT to border Brazil?


Answer: Chile

Interesting Information:
Chile borders Peru, Bolivia and Argentina and the Pacific Ocean. It is very narrow, being only 350 kms wide at its widest point. Chile also governs Easter Island, home to the giant stone heads.

Colombia is in the north of the continent, and borders Panama. Cameroon is in Africa and Czech Republic (also known as Czechia) is right in the middle of Europe. Difficulty: Very Easy.

From Quiz: What Country Am I (Part 4)
 
Some incorrect choices:
Czech Republic, Colombia, Cameroon

2. In which appropriately named ocean could we find Antarctica?


Answer: Southern Ocean

Interesting Information:
The Southern Ocean is the second-smallest of the five world oceans and fully surrounds Antarctica. It is the youngest of the oceans and was formed around thirty million years ago when South America and Antarctica drifted from one another forming the Drake Passage. Whilst these waters can be extremely cold, some large marine animals such as blue whales, Antarctic fur seals and colossal squids have been able to thrive here. The word 'Antarctica' itself actually comes from antarktikos, the Greek for 'opposite to the north'. Difficulty: Average.

From Quiz: Chilling in Antarctica
 
Some incorrect choices:
Arctic Ocean, Atlantic Ocean, Indian Ocean

3. What is the name of the large sandstone rock formation in central Australia?


Answer: Uluru

Interesting Information:
Uluru (also known as Ayers Rock) is about 450 km by road from the nearest large town of Alice Springs. The rock is sacred ground to the Aboriginal people of the area known as the Anangu. Uluru is a monolith which is a single large rock of stone, similar to Stone Mountain in the USA. Uluru is a UNESCO World Heritage Site. Mount Augustus is classified as the world's largest monocline which is twice the size of Uluru. A monocline is an exposed slab of rock belonging to a layer beneath. The Bungle Bungle Range is found in Western Australia and is made up of bee-hive shaped sandstone and rocks. The Pinnacles are limestone formations also found in Western Australia and it is believed they came from seashells in an earlier era. Difficulty: Very Easy.

From Quiz: Australia for Billy Lids
 
Some incorrect choices:
The Bungle Bungle Range, The Pinnacles, Mount Augustus

4. What is the largest country in the world?


Answer: Russia

Interesting Information:
Russia is the largest country with 6,602 million square miles. Then comes Canada, with 3,855 million square miles and then the United States with 3,797 million square miles. China has 3,705 million square miles. Difficulty: Easy.

From Quiz: What, Where, Which is Number One
 
Some incorrect choices:
China, United States, Canada

5. Georgia is a transcontinental country. While most of it is in Asia, part of it is technically in what other continent?


Answer: Europe

Interesting Information:
Georgia is located in the Caucasus region of Eurasia. It is part of both Western Asia and Eastern Europe. Difficulty: Very Easy.

From Quiz: Georgia for Kids
 
Some incorrect choices:
Africa, North America, Australia

6. Which Australian city is famous for its opera house and harbour?


Answer: Sydney

Interesting Information:
Many Australians live in cities on the east coast of the continent. Sydney has a large, scenic harbour and has a population of four and a half million people in 2014. Difficulty: Very Easy.

From Quiz: The Continent of Australia
 
Some incorrect choices:
Melbourne, Brisbane, Adelaide

7. New Zealand is a large country located in which ocean?


Answer: Pacific

Interesting Information:
New Zealand is located in the southwestern Pacific Ocean, approximately 900 miles to the east of Australia. The continent of which New Zealand is a part has been variously referred to as Australia, Australasia and Oceania. Difficulty: Easy.

From Quiz: New Zealand For Kids
 
Some incorrect choices:
Indian, Atlantic, Arctic

8. This is one of the most commonly spoken languages in the world. Shakespeare wrote in this language.


Answer: English

Interesting Information:
English is the native language of more than 350 million people, and is estimated to be understood by another 500 million or more. It is the official language of over 50 countries. Difficulty: Very Easy.

From Quiz: Germanic Languages for Kids!
 
Some incorrect choices:
French, Spanish, Cantonese

9. While we are in a South American country where they speak Portuguese, we can walk on some famous beaches and enjoy Carnival in Rio de Janeiro. What country are we visiting?


Answer: Brazil

Interesting Information:
Brazil is the only one of these that matches the clues, although you might well be able to celebrate Carnival in some of the others. Carnival is celebrated on the day (or days) just before Ash Wednesday, the first day of Lent for Christians. The name of the festival literally means 'farewell meat', a reference to the fact that strict observance of Lent traditionally involved eating no meat for forty days. Difficulty: Very Easy.

From Quiz: A Year-Long World-Wide Holiday Tour
 
Some incorrect choices:
Bahrain, Bulgaria, Bolivia

10. Although Alaska is now part of the United States of America, it used to belong to which other country?


Answer: Russia

Interesting Information:
Alaska was bought from Russia in 1867 and became the forty-ninth state of the USA in 1959. Its state capital is Juneau and the biggest city is Anchorage. The highest mountain in North America, called Mount McKinley, is situated in Alaska. Difficulty: Very Easy.

From Quiz: Exploring the World
 
Some incorrect choices:
Canada, England, Iceland

11. What is the name for the deadly rotating funnel-shaped clouds than can touch down on land and have winds that are 300 miles per hour?


Answer: Tornado

Interesting Information:
Tornadoes are very common in the Midwest of the United States. They are nature's most violent storms. They can touch down on the ground and cause major damage to areas up to 1 mile wide and 50 miles long. The most important thing to do if a tornado is coming is to take shelter inside. Difficulty: Very Easy.

From Quiz: Shelter From the Storm
 
Some incorrect choices:
Monsoon, Tsunami, Ball lightning

12. Where is Israel located?


Answer: The Eastern Mediterranean

Interesting Information:
Israel is located at the Eastern end of the Mediterranean Sea. It is bordered by Lebanon, Syria, Jordan, Egypt and the Palestinian Authority. Israel is a small country, about the same size as the American state of New Jersey. Difficulty: Easy.

From Quiz: Let's Visit Israel!
 
Some incorrect choices:
Southern Europe, North Africa, Far East

13. Where is Rialto Towers?


Answer: Melbourne

Interesting Information:
It is in Melbourne's business district. Every year there is a race up the 1,450 steps it has. It is 251 meters high and has 63 floors. Difficulty: Hard.

From Quiz: Skyscrapers of the World
 
Some incorrect choices:
London, Paris, New York

14. To begin with, how many continents are there in total (according to the Western school of thought)?


Answer: 7

Interesting Information:
The continents are: Australia, North America, South America, Europe, Asia, Africa and Antarctica. There is evidence to show that at one time in the earth's history, all the world's landmasses were joined together in a super continent called Pangaea. Scientists discovered this partly because they noticed that the various parts of the world can fit together, like a jigsaw puzzle. Take a look at a map and see for yourself! Difficulty: Very Easy.

From Quiz: Which Continent?
 
Some incorrect choices:
122, 6578, 2

15. What is the capital city of St Lucia?


Answer: Castries

Interesting Information:
With a population of around 12,000 Castries is one of the bigger cities in the Windward Islands, which St Lucia is part of. Castries was founded by the French in 1650 and previously, it was called "Carenage" (meaning safe anchorage). Difficulty: Hard.

From Quiz: St Lucia
 
Some incorrect choices:
Georgetown, Freetown, Anytown

16. What is Australia's capital city?


Answer: Canberra

Interesting Information:
Although Sydney is the biggest and most populated city in Australia, Canberra is the capital. It was created because of a continuing argument between Sydney and Melbourne, who both wanted the capital city to be theirs. Difficulty: Easy.

From Quiz: Australiana - For Kids
 
Some incorrect choices:
Sydney, New South Wales, Melbourne

17. Argentina is a part of which continent?


Answer: South America

Interesting Information:
Argentina means 'Land of Silver'. Argentina is the second biggest country in South America. Argentina gained its independence from Spain in 1816.

Difficulty: Very Easy.

From Quiz: Argentina
 
Some incorrect choices:
Africa, Asia, Antarctica

18. What is another name for Australia?


Answer: Down Under

Interesting Information:
Australia is sometimes called the land "Down Under". This is because if you look on a map, it is located in the bottom half of the Earth. Difficulty: Very Easy.

From Quiz: All About Australia For Kids
 
Some incorrect choices:
Over There, Up Over, In The Middle

19. Miss Sue decided to take a group of preschoolers to the park one day. Eagerly the children lined up to go. As the group crossed a wooden bridge to enter the park, a small moving body of water flowed underneath. "What's that?" asked little Dean.


Answer: Creek

Interesting Information:
The water bubbled and ran over and around small rocks in the creek. Difficulty: Average.

From Quiz: Let's go to the Park
 
Some incorrect choices:
River, Ocean, Pond

20. In what continent is the River Amazon?


Answer: South America

Interesting Information:
The River Amazon is the world's largest river. It is not the longest, the Nile is, but it has the largest volume of water and drains the largest area. For most of its journey from the Andes mountains it runs through the tropical rainforest of Brazil, until it reaches the Atlantic Ocean. Difficulty: Very Easy.

From Quiz: World Rivers
 
Some incorrect choices:
North America, Africa, Asia

21. Where is the Taj Mahal?


Answer: India

Interesting Information:
The Taj Mahal is beautiful building in Agra, India. It was built by an emperor in memory of his wife. Difficulty: Very Easy.

From Quiz: Where in the World Is It?
 
Some incorrect choices:
Iran, Iraq, Japan

22. In what US state are peanuts an important crop?


Answer: Georgia

From Quiz: Different Kinds of Geography
 
Some incorrect choices:
Kentucky, South Carolina, West Virginia

23. Trees are very important for all living beings. They take in carbon dioxide and provide us with which gas?


Answer: Oxygen

Interesting Information:
The leaves of trees have chlorophyll in them. They use water, sunlight, chlorophyll and carbon dioxide to create their food and release oxygen as a byproduct. This oxygen is then used by many living organisms for respiration. In this process they release carbon dioxide which again is taken in by trees. This cycle keeps on going and helps in maintaining the balance between carbon dioxide and oxygen. Difficulty: Very Easy.

From Quiz: Earth!
 
Some incorrect choices:
Nitrogen, Pure carbon dioxide, Helium

24. It's really, really cold in Antarctica. Just how cold is Antarctica's inner area on average?


Answer: -60C - much colder than freezing!

Interesting Information:
In 1983, the lowest ground temperature to that point of -89.2C was logged at the Vostok Station. This is comparable to extreme temperatures of around -27C in the British Isles, which are very rare cases - it's hard for us to imagine how cold it gets in Antarctica! Those who explore Antarctica must wear many light and warm layers, keep active, eat and drink well, and be prepared for wind chill from savage storms. Difficulty: Easy.

From Quiz: Chilling in Antarctica
 
Some incorrect choices:
0C - freezing, 8C - fairly chilly, 20C - balmy and pleasant

25. What is the name of the waterway between the mainland of Australia and Tasmania?


Answer: Bass Strait

Interesting Information:
Bass Strait is a sea strait separating mainland Australia (mainly the state of Victoria) from the island state of Tasmania. The strait is named after George Bass (1771-1803) who was a naval surgeon and explorer of Australia. The Tasman Sea is the sea that separates Australia and New Zealand and is named after Abel Tasman (1603-1659) a Dutch explorer. He is recognised as the first European to sight Van Diemen's Land (now Tasmania), New Zealand and Fiji between 1642 and 1644. The Gulf of Carpentaria is bordered by the state of Queensland, the Northern Territory and the Arafura Sea (which separates Australia from Papua New Guinea). The Great Australian Bight is a large open bay on the southern coast of Australia. Difficulty: Hard.

From Quiz: Australia for Billy Lids
 
Some incorrect choices:
Tasman Sea, Gulf of Carpentaria, The Great Australian Bight

26. What is the longest river in the world?


Answer: The Nile

Interesting Information:
The Nile measures 4,180 miles and it is located in Africa. It flows through several countries; one of them is Egypt. The Amazon, in South America, is considered to be the second longest. It is 4000 miles long. The Amazon also flows through several countries; one of them is Brazil. The Yangtze is in Asia, flowing through China, and it measures 3,964 miles. The Mississippi is in the United States and it is 3,902 miles long. Difficulty: Easy.

From Quiz: What, Where, Which is Number One
 
Some incorrect choices:
The Amazon, The Mississippi, The Yangtze

27. What is Georgia's capital?


Answer: Tbilisi

Interesting Information:
Tbilisi is Georgia's capital and largest city. It is located on the Kura River. The city was established in about 479 A.D. Difficulty: Average.

From Quiz: Georgia for Kids
 
Some incorrect choices:
Ankara, Luxembourg, Tallinn

28. The Great Barrier Reef is the world's largest coral reef. This natural wonder lies off the north-east coast of which regal-sounding Australian state?


Answer: Queensland

Interesting Information:
The Great Barrier Reef can be seen from outer space and is composed of over 2,900 individual reefs. Difficulty: Easy.

From Quiz: The Continent of Australia
 
Some incorrect choices:
Tasmania, South Australia, Western Australia

29. Which city is the capital of New Zealand?


Answer: Wellington

Interesting Information:
Auckland is the biggest city in New Zealand, but Wellington is the capital. It took its name from the famous British soldier and Prime Minister, the Duke of Wellington. Difficulty: Easy.

From Quiz: New Zealand For Kids
 
Some incorrect choices:
Christchurch, Auckland, Dunedin

30. This language is spoken by Jewish people in many parts of the world. Words like bagel, klutz and schmaltz come from this language.


Answer: Yiddish

Interesting Information:
Yiddish is a mixture of Hebrew and Aramaic, with sprinklings of other languages, and is written in the Hebrew alphabet. Israel and the United States are the countries where it is most commonly spoken. Difficulty: Very Easy.

From Quiz: Germanic Languages for Kids!
 
Some incorrect choices:
Arabic, Portuguese, French

31. What river in China gets its name from the color of the mud which it carries as it flows?


Answer: Yellow River

Interesting Information:
The Yellow River, also called the Huang He (and I grew up calling it the Hwang Ho) is also called the Black River in Mongolian, because it flows clear and dark in the upper reaches. The lower part, however, carries yellow silt that gives it a distinctive color. Its valley is often called the cradle of Chinese civilisation, because it was one of the most prosperous and developed regions in early Chinese history. Difficulty: Very Easy.

From Quiz: There's That River!
 
Some incorrect choices:
Blue River, Red River, Green River

32. In late March we can celebrate Persian New Year in Tehran, the capital city of a country that used to be known as Persia. What country do we need to go to for this?


Answer: Iran

Interesting Information:
Tehran is the capital of Iran, once called Persia. It is the country of origin of the Zoroastrian religion, over 3,000 years ago. They still celebrate Nowruz, or Persian New Year, on March 21, the first day of spring in the Northern Hemisphere. Traditional family celebrations include bonfires. Difficulty: Very Easy.

From Quiz: A Year-Long World-Wide Holiday Tour
 
Some incorrect choices:
Italy, Iceland, Ireland

33. Bonjour! Next we jet off to a country famed for its baguettes, Eiffel Tower and Arc de Triomphe and where we find the Notre Dame de Paris. Which country is this?


Answer: France

Interesting Information:
Malik24 tells us the Notre Dame de Paris actually translates into 'Our Lady of Paris' - it is a beautiful building. Maybe you have heard of the Disney film 'The Hunchback of Notre Dame'? Indeed, this was the castle used for the basis of that film! The castle has also been known for its five bells. They used to be used until people worried about the vibrations shaking down the building - they are really huge! But, at least we can still view this magnificent castle because of it.
Difficulty: Very Easy.

From Quiz: Amazing Sites For Kids
 
Some incorrect choices:
Denmark, Japan, Portugal

34. David Livingstone was the first European to see the Victoria Falls, which are in which continent?


Answer: Africa

Interesting Information:
The Victoria Falls are a large waterfall on the Zambezi river on the border of Zambia and Zimbabwe in Africa. Livingstone first came across them in 1855 and named them after Queen Victoria. The native name translates as 'the smoke that thunders'. Difficulty: Very Easy.

From Quiz: Exploring the World
 
Some incorrect choices:
Asia, Australia, South America

35. What do you call balls of ice that fall from the sky during thunderstorms?


Answer: Hail

Interesting Information:
Hailstones are balls of ice that fall during a hail storm. Most hailstones are smaller than a penny but occasionally they can be as large as 6 inches. Hail storms can cause lots of damage to vehicles and the windows of houses. Difficulty: Very Easy.

From Quiz: Shelter From the Storm
 
Some incorrect choices:
Snow Flakes, Comets, Blizzard

36. Israel became an independent country in 1948. Israel was founded as a homeland for a certain people. Which people are they?


Answer: Jewish people

Interesting Information:
Israel is the ancient homeland of the Jewish people, going all the way back to Biblical times. For two thousand years the Jewish people were exiled from Israel, but they never stopped praying and dreaming of their return. After the terrible Holocaust during the Second World War, when six million Jews died, the countries of the world realized that Jews needed their own country. The United Nations gave their support, and Israel declared independence on May 14, 1948. Difficulty: Very Easy.

From Quiz: Let's Visit Israel!
 
Some incorrect choices:
Christian people, Muslim people, Buddhist people

37. Where is Westend Tower?


Answer: Germany

Interesting Information:
The Westend Tower was awarded "Best Building of the Year" in 1995 by the American Chamber of Architects. The steel crown at the top of the building has to be heated in winter to stop it freezing over. It is 208 metres high and has 53 floors. Difficulty: Hard.

From Quiz: Skyscrapers of the World
 
Some incorrect choices:
Poland, France, Mexico

38. Now, onto the countries! On which continent could you find France?


Answer: Europe

Interesting Information:
France can be found in northern Europe and is bordered by Spain, Andorra, Belgium, Switzerland, Italy and Germany. In the mid 1990s, a 'chunnel' - a tunnel under the water - was built to connect England and France across the English Channel. The capital of France is Paris, and this capital is home to many famous buildings and sites, including the Louvre (an art museum) and the Eiffel Tower. Difficulty: Very Easy.

From Quiz: Which Continent?
 
Some incorrect choices:
Asia, Africa, Australia

39. What is the highest point in St Lucia?


Answer: Mount Gimie

Interesting Information:
Mount Gimie stands at 950 m. St Lucia is a volcanic island and one of the most mountainous islands in the whole of the Carribbean. Did you know that St Lucia is the only island that boasts the only drive in volcano in the world?
Other high peaks include the twin Pitons (Gros Piton and Petit Piton), striking cone shaped peaks south of Soufriere (the next big town on the island), are one of the scenic natural highlights of the Caribbean. Difficulty: Easy.

From Quiz: St Lucia
 
Some incorrect choices:
Mount High Five, Mount Slap Ma Hand, Mount Gimme Skin

40. In order to cross from the U.S. west coast to our next destination, Shanghai, China, we cross a vast expanse of water. On our way, we pass by the Hawaiian Islands. What giant ocean have we made our way across?


Answer: Pacific Ocean

Interesting Information:
The Pacific Ocean is by far the largest body of water on planet Earth. Its area (64,186,300 sq mi) is almost twice that of the second largest ocean, namely the Atlantic (33,420,000 sq mi). The Pacific Ocean is also the deepest body of water, with the Marianas Trench descending 35,840 ft deep (or 10,924 meters). Difficulty: Very Easy.

From Quiz: A Journey Around the World
 
Some incorrect choices:
Atlantic Ocean, Arctic Ocean, Indian Ocean
Please remember to credit FunTrivia.com, add links on your website or newsletters, or otherwise spread the word about our website. Thank you very much, and we hope these questions have been useful!
Copyright FunTrivia.com. All Rights Reserved.


By accessing this site, you agree to our Conditions of Use / Privacy / Legal Policies
All content on this site is protected by international law.