FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Devil Made Me Do It
Quiz about The Devil Made Me Do It

The Devil Made Me Do It Trivia Quiz


The Devil's in the writing of the quiz. I hope it lives up to its title. We have songs the Devil seems to know. I hope you do, too.

A multiple-choice quiz by habitsowner. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Something in Common
  8. »
  9. Heaven and Hell in Songs

Author
habitsowner
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
344,083
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
612
- -
Question 1 of 10
1. When the Devil first came near me, I did what the title of a Motley Crue song, issued on an album in 1983, told me to do. What was that song? (The Devil made me write this!) Hint


Question 2 of 10
2. Because of how hard I had berated the Devil he said I was acting like the title of a song on an Ozzy Osbourne album of 1988. What is that album? (The Devil made me ask this!) Hint


Question 3 of 10
3. I adamantly told the Devil that I was not one of his relations and neither was I like a 1976 hit single for Cliff Richard, not to be mistaken for a later Marty Robbins hit. What did I say I wasn't? (The Devil made me say it!) Hint


Question 4 of 10
4. I explained to the Devil that I wouldn't have been so insulted if he had told me I was like a 1966 Mitch Ryder cover. What would I have preferred to be called? (The Devil made me explain it to him!) Hint


Question 5 of 10
5. I also told the Devil I would appreciate him not denigrating me as he did in a Beatles cover of 1963. In what song was he running me down so badly? (The Devil made me tell him!) Hint


Question 6 of 10
6. By this time I was getting more than a little tired of the Devil, so I told him to do what Paul McCartney's 1999 song said. What did I tell him to do? (This time I told the Devil to do it, rather than the other way!) Hint


Question 7 of 10
7. To ensure the Devil kept on going, I thought I'd follow along for awhile. I turned on my iPod so I wouldn't have to listen to his whining. The first song I looked at was a Van Halen piece from 1978. After quickly hearing a part of the lyrics I knew that WASN'T what I wanted. What song was it that I nixed? (The Devil tried to make me listen!) Hint


Question 8 of 10
8. I saw where the Devil ended up. I didn't like to do that to such peachy-keen folks but I was happy he was now away from me. What 1979 release by Charlie Daniels tells you where he went? (The Devil made me write this one, Suh!) Hint


Question 9 of 10
9. The prior song made me think of a long-dead musician and a crossroads on Highway 61 in Mississippi. This man allegedly "sold his soul" to the Devil in exchange for mastering the guitar. Who was this master of the guitar and blues? (The Devil made me ask this!) Hint


Question 10 of 10
10. Now that I know the Devil is out of my area I can relax and listen to some music that I like. Odd, the first old record I pull out is about the Devil. It's an Ella Fitzgerald cover made in 1961. To what am I going to be listening? (Obviously, the Devil made me select it!) Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When the Devil first came near me, I did what the title of a Motley Crue song, issued on an album in 1983, told me to do. What was that song? (The Devil made me write this!)

Answer: Shout at the Devil

"Shout at the Devil" was the title of their second single as well as the title of their second album. The album received the four-time platinum award in May, 1997.
2. Because of how hard I had berated the Devil he said I was acting like the title of a song on an Ozzy Osbourne album of 1988. What is that album? (The Devil made me ask this!)

Answer: Devil's Daughter

The album, "No Rest for the Wicked", on which this number is found was re-released in both 1995 and 2002. It has gone double platinum since then. The song warns the Devil's Daughter that she doesn't want to start a holy war...that she won't win.
3. I adamantly told the Devil that I was not one of his relations and neither was I like a 1976 hit single for Cliff Richard, not to be mistaken for a later Marty Robbins hit. What did I say I wasn't? (The Devil made me say it!)

Answer: Devil Woman

The song was on his album, "I'm Nearly Famous", and was his first real US hit, reaching number six on the US Billboard Hot 100 list. Sir Richard was knighted in 1995, before McCartney, John, Jagger and Jones were, for his contributions to music as well as philanthropy.
4. I explained to the Devil that I wouldn't have been so insulted if he had told me I was like a 1966 Mitch Ryder cover. What would I have preferred to be called? (The Devil made me explain it to him!)

Answer: Devil with the Blue Dress On

This song was originally recorded by Frederick Long in 1964. Ryder's version was a medley with "Good Golly, Miss Molly". It reached number four on the US Billboard Hot 100 singles. The Grateful Dead also covered the song and, like Ryder, scored it with "Good Golly, Miss Molly".
5. I also told the Devil I would appreciate him not denigrating me as he did in a Beatles cover of 1963. In what song was he running me down so badly? (The Devil made me tell him!)

Answer: Devil in Her Heart

This song was released in the UK in 1963 on their album "With the Beatles". It came to the US in the spring of 1964 on "The Beatles Second Album". In the spring of 1967 the original UK album, "With the Beatles", was released on a CD in the US. Ringo plays the maracas in this song.
6. By this time I was getting more than a little tired of the Devil, so I told him to do what Paul McCartney's 1999 song said. What did I tell him to do? (This time I told the Devil to do it, rather than the other way!)

Answer: Run, Devil, Run

This song, from the album of the same name, was released in October, 1999, and was to have been reissued, with no changes, in May, 2011. The initial release reached number twelve in the UK and number twenty-seven in the US.
7. To ensure the Devil kept on going, I thought I'd follow along for awhile. I turned on my iPod so I wouldn't have to listen to his whining. The first song I looked at was a Van Halen piece from 1978. After quickly hearing a part of the lyrics I knew that WASN'T what I wanted. What song was it that I nixed? (The Devil tried to make me listen!)

Answer: Runnin' with the Devil

This was the first track of Van Halen's debut album, "Van Halen", which was released in May, 1978. It was named the ninth greatest hard rock song of all time by VH1 in 2009. The album sold over 5 million copies.
8. I saw where the Devil ended up. I didn't like to do that to such peachy-keen folks but I was happy he was now away from me. What 1979 release by Charlie Daniels tells you where he went? (The Devil made me write this one, Suh!)

Answer: The Devil Went Down to Georgia

What a great song! It was written as well as performed by Daniels and his band and was released on their "Million Mile Reflections" album in May, 1979. It landed at number three on the US Billboard Hot 100 charts.
9. The prior song made me think of a long-dead musician and a crossroads on Highway 61 in Mississippi. This man allegedly "sold his soul" to the Devil in exchange for mastering the guitar. Who was this master of the guitar and blues? (The Devil made me ask this!)

Answer: Robert Johnson

Born in 1911 in the rural south at a time when that wasn't the easiest place for a black man to live, Johnson played anywhere he could. From Chicago to the juke joints and street corners in Mississippi and Arkansas. He traveled a great deal, and was always on the move, often under different names.

Another, perhaps, legend surrounds his death by strychnine mixed with whiskey in a juke joint where he'd been playing for a while. After going downhill for three days in 1938, he died after having a seizure.

There are believers both ways on that tale. Johnson was a true master of the guitar and an influence on many performers years later even, such as Robert Plant, Eric Clapton, The Rolling Stones, Fleetwood Mac, and more. (For those who may be in the area, Clarksdale, MS, has a very good little museum about the area and its musicians.)
10. Now that I know the Devil is out of my area I can relax and listen to some music that I like. Odd, the first old record I pull out is about the Devil. It's an Ella Fitzgerald cover made in 1961. To what am I going to be listening? (Obviously, the Devil made me select it!)

Answer: The Devil and the Deep Blue Sea

The song was originally sung by Cab Calloway but has been recorded by many artists over the years, including George Harrison on the album "Brainwashed" which was finished and issued posthumously by his son in 2002. I like Ella's version the best.
Source: Author habitsowner

This quiz was reviewed by FunTrivia editor kyleisalive before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us