FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about MultiColoured Swap Shop
Quiz about MultiColoured Swap Shop

'Multi-Coloured Swap Shop' Trivia Quiz


"Multi-Coloured Swap Shop" : How much do you remember about this classic programme?

A multiple-choice quiz by Blueee. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. TV Trivia
  6. »
  7. Television L-P
  8. »
  9. M.. Mj-Mz

Author
Blueee
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
231,037
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
345
Awards
Top 20% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. Who was the main presenter of 'Swap Shop'? Hint


Question 2 of 10
2. What year did 'Swap Shop' first appear on British television? Hint


Question 3 of 10
3. What programme did John Craven present before he appeared on 'Swap Shop'? Hint


Question 4 of 10
4. What was the name of the black hairy hand on 'Swap Shop'? Hint


Question 5 of 10
5. Two people fell in love, and later went on to marry, while presenting 'Swap Shop', who were they? Hint


Question 6 of 10
6. Was 'Multi-coloured Swap Shop' the first Saturday morning children's show ever to air in the UK?


Question 7 of 10
7. What was Posh Paws that sat on the 'Swap Shop' desk? Hint


Question 8 of 10
8. Who used to live in the rafters of the 'Swap Shop' studio and lower a clear plastic ball containing postcards for children to win a prize? Hint


Question 9 of 10
9. Keith Chegwin would travel around Britain each week for a live Swaporama, where children could swap their toys.


Question 10 of 10
10. 'Swap Shop' was meant to run for just a short period. How long did it run for on British television? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who was the main presenter of 'Swap Shop'?

Answer: Noel Edmonds

Noel Edmonds was a Radio 1 DJ and previously had presented a children's phone-in show 'Z-Shed'.
2. What year did 'Swap Shop' first appear on British television?

Answer: 1976

'Swap Shop' began on 2 October 1976 and was originally planned for six programmes.
3. What programme did John Craven present before he appeared on 'Swap Shop'?

Answer: Newsround

He presented 'Newsround' from 1972 until 1989.
4. What was the name of the black hairy hand on 'Swap Shop'?

Answer: Igor

Igor was the black hairy hand that would pass things from behind the sofa.
5. Two people fell in love, and later went on to marry, while presenting 'Swap Shop', who were they?

Answer: Maggie Philbin and Keith Chegwin

Keith was the third member to join the show and Maggie joined later in the third series. They married in 1982.
6. Was 'Multi-coloured Swap Shop' the first Saturday morning children's show ever to air in the UK?

Answer: Yes

The show went out from 9.30 on a Saturday morning for three hours, it featured phone-in competitions, cartoons and pop music.
7. What was Posh Paws that sat on the 'Swap Shop' desk?

Answer: Purple Dinosaur

Posh Paws was named by a viewer for being 'Swap Shop' backwards, well almost.
8. Who used to live in the rafters of the 'Swap Shop' studio and lower a clear plastic ball containing postcards for children to win a prize?

Answer: Eric

Eric was so popular that the Statue for winner of the 'Swap Shop' star awards was named after him.
9. Keith Chegwin would travel around Britain each week for a live Swaporama, where children could swap their toys.

Answer: True

The Swaporama was announced at the start of the show, the first one held at Cardiff, where 200 children bought items to swap. At later Swaporamas thousands of children would turn up at each venue.
10. 'Swap Shop' was meant to run for just a short period. How long did it run for on British television?

Answer: Six years

'Swap Shop' was originally meant to be a six week show; this was extended to 21 weeks. It was so popular it ran for six years with 146 shows.
Source: Author Blueee

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ArleneRimmer before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/29/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us