FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Cate Blanchett
Quiz about Cate Blanchett

10 Questions: Cate Blanchett Multiple Choice Quiz | Celebrities


Academy Award winning actress, Cate Blanchett.

A multiple-choice quiz by smartie44. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Celebrity Trivia
  6. »
  7. Celebrities A-B
  8. »
  9. Cate Blanchett

Author
smartie44
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
288,976
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
737
Last 3 plays: Linda_Arizona (8/10), Guest 5 (6/10), bernie73 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. For which movie did Cate Blanchett win an Academy Award in 2005? Hint


Question 2 of 10
2. In which movie, adapted from a Booker Prize winning novel, did Cate Blanchett have a starring role? Hint


Question 3 of 10
3. Cate Blanchett and her husband Andrew Upton both took over as artistic directors of the Sydney Theatre Company in 2008.


Question 4 of 10
4. What does Cate Blanchett's husband, Andrew Upton do for a living? Hint


Question 5 of 10
5. In which film does Cate Blanchett play reporter, Jane Winslett-Richardson? Hint


Question 6 of 10
6. Where was Cate Blanchett born? Hint


Question 7 of 10
7. A portrait of Cate Blanchett and her family, painted by McLean Edwards, won the 2006 Archibald Prize.


Question 8 of 10
8. In April 2008 Cate Blanchett gave birth to a boy. It was her ______ child. Hint


Question 9 of 10
9. Cate Blanchett's father died when she was ten.


Question 10 of 10
10. Who did Cate Blanchett play in "Lord of the Rings" trilogy? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 12 2024 : Linda_Arizona: 8/10
Jun 11 2024 : Guest 5: 6/10
Jun 01 2024 : bernie73: 6/10
May 31 2024 : Guest 73: 7/10
May 20 2024 : Guest 5: 4/10
May 19 2024 : Guest 73: 7/10
May 16 2024 : Guest 92: 7/10
May 14 2024 : Guest 88: 8/10
May 13 2024 : Guest 98: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. For which movie did Cate Blanchett win an Academy Award in 2005?

Answer: The Aviator

Cate Blanchett won an Academy Award for Best Supporting actress in the movie "The Aviator" (2004), where she played the role of another Academy Award winning actress, Katharine Hepburn; with Leonardo DiCaprio as Howard Hughes. She has been nominated for Academy Awards for many other movies including "Elizabeth" (1998), "Notes on a Scandal" (2006) and "I'm Not There" (2007).
2. In which movie, adapted from a Booker Prize winning novel, did Cate Blanchett have a starring role?

Answer: Oscar and Lucinda

"Oscar and Lucinda" (1997), by Peter Carey won the 1988 Booker Prize. In this movie Cate Blanchett played Lucinda Leplastrier, an heiress and owner of a glass factory. She bets Oscar (Ralph Fiennes) her entire inheritance that he cannot transport the glass church to the Outback safely

The other three movies are also based on well-known novels, but none have won the Booker Prize for literature. "The Talented Mr Ripley" was written by Patricia Highsmith; "The Lord of the Rings" by JRR Tolkein; and, "The Shipping News" was written by Pulitzer Prize winning author, E. Annie Proulx.
3. Cate Blanchett and her husband Andrew Upton both took over as artistic directors of the Sydney Theatre Company in 2008.

Answer: True

They took over from Robyn Nevin, who had been artistic director for seven years.
4. What does Cate Blanchett's husband, Andrew Upton do for a living?

Answer: Playwright and theatre director

They met in 1996. Some sources say it was while working on the movie "Thank God he Met Lizzie", other sources say it was during the play, "The Seagull". It may have been both. They were married in 1997.
5. In which film does Cate Blanchett play reporter, Jane Winslett-Richardson?

Answer: The Life Aquatic with Steve Zissou

"The Life Aquatic" (2004) is a quirky film with some of the weirdest sea creatures I have ever seen! Steve Zissou's character is based on the real life of Jacques Cousteau, and the film is part parody, part tribute to this oceanographer. Cate's character, Jane Winslett-Richardson was pregnant as was Cate during the filming of this movie.
6. Where was Cate Blanchett born?

Answer: Melbourne

Cate was born in Melbourne on 14th May 1969, two months before man landed on the moon. She is the middle child, with an older brother and younger sister. She later moved to Sydney where she studied at the National Institute of Dramatic Art.
7. A portrait of Cate Blanchett and her family, painted by McLean Edwards, won the 2006 Archibald Prize.

Answer: False

This painting was a finalist, but did not win. In it Cate wears a blue dress and is central, with her husband and children in semi-shadow. Her husband, Andrew, holds scrunched up pages in his hand - presumably manuscripts.
To see this picture visit the Art Gallery of New South Wales website: www.thearchibaldprize.com.au/06/finalists/archibald
8. In April 2008 Cate Blanchett gave birth to a boy. It was her ______ child.

Answer: third

Their three sons are: Dashiell who was born in December 2001, Roman who was born in April 2004, and Ignatius (Iggy) born in April 2008.
9. Cate Blanchett's father died when she was ten.

Answer: True

When she was interviewed by Andrew Denton on "Enough Rope" (ABC TV in Australia), she talked about her memories of her father and the day he died. She was playing the piano and he waved goodbye and she didn't kiss him. So she became obsessed with kissing people in her family, just in case something happened to them.

She added: "when your parent dies young, you think there's not a lot of time, so let's get on with things".
10. Who did Cate Blanchett play in "Lord of the Rings" trilogy?

Answer: Galadriel

Galadriel is an elf with the power of telephathy. She narrates the Prologue, explaining how the rings were created. Cate said of her role as Galadriel: "I had never done anything with blue screen before, or prosthetics, or anything like that. Lord of the Rings was like stepping into a videogame for me.

It was another world completely. But, to be honest, I basically did it so that I could have the ears. I thought they would really work with my bare head."
Source: Author smartie44

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Cate Blanchett Difficult
2. Carol Burnett Difficult
3. Mel Brooks and His Movies Tough
4. All About Antonio Banderas Tough
5. The Life and Times of Dan Aykroyd Difficult
6. The Jack Black Rap Easier
7. All About Alan Alda Average
8. Black Magic Woman Average
9. Jessica Alba Difficult
10. Hollywood's Toughest Tough Guy Average
11. All about Scott Baio Tough
12. Ray Bolger, Oz's Scarecrow Very Difficult

6/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us