FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about All Day Pass  Extinct Disneyland Attractions
Quiz about All Day Pass  Extinct Disneyland Attractions

All Day Pass - Extinct Disneyland Attractions Quiz


A quiz on defunct rides & attractions at Disneyland USA (Anaheim). Correct answers are Disneyland rides & attractions that were operating or were constructed subsequent to Disneyland's changeover from an a-la-carte ticket to an All Day Pass system.

A multiple-choice quiz by zombipi. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Entertainment Trivia
  6. »
  7. Coasters & Theme Parks
  8. »
  9. Disneyland

Author
zombipi
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
372,312
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
240
Last 3 plays: Guest 162 (7/10), Guest 47 (8/10), Linda_Arizona (8/10).
-
Question 1 of 10
1. Prior to being refurbished and remodeled to include characters and underwater animation with an all star voice-over cast, this Tomorrowland ride based somewhat on Disney's version of "20,000 Leagues Under the Sea" went by this name. Hint


Question 2 of 10
2. This temporary change to mark the celebration of Disney syndicated animation television shows included a renamed Fantasyland Autopia in 1991.

Do you remember this short lived "Land" located in the former pathway from the Storybook Land Canal Boats to Videopolis?
Hint


Question 3 of 10
3. This 3D attraction had a theater custom constructed for it in Tomorrowland, circa 1986. Do you remember the name of this "Thriller"? Hint


Question 4 of 10
4. From 1972 to 2001, this Audio Animatronic extravaganza featured dozens of mechanical ursine entertainers. Hint


Question 5 of 10
5. This attraction was a vertical "walk through" attraction that recreated features of a famous literary castaway's abode. Hint


Question 6 of 10
6. This Tomorrowland ride was the first Disney park ride to use the Omni Mover carriage to take guests on an ever shrinking journey. "Eye" remember it well. Hint


Question 7 of 10
7. "America the Beautiful" was a 360 degree scenic film shown in "Circarama", and featured the spectacular scenic beauty of the United States of America. During the "ticket era", this attraction did not require a ticket to enter, thanks to its corporate sponsor. What was the name of this corporate sponsor? Hint


Question 8 of 10
8. "Motor Boat Cruise" was a Fantasyland ride that allowed children and adults to operate their own motorboats. It was opened in 1957 and closed permanently in 1993. What took this ride's physical location? Hint


Question 9 of 10
9. This was one of the first attractions that Disneyland guests would encounter whrn entering the park through the main gates at Main Street. It was one of the first examples on articulated Audio Animatronics by Imagineering. What was it? Hint


Question 10 of 10
10. This ghost was featured in many of The Haunted Mansion advertisements and promotional posters, but was only seen in the ride for a few weeks. Who is this AWOL apparition? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 17 2024 : Guest 162: 7/10
May 07 2024 : Guest 47: 8/10
May 04 2024 : Linda_Arizona: 8/10
Apr 07 2024 : Guest 174: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Prior to being refurbished and remodeled to include characters and underwater animation with an all star voice-over cast, this Tomorrowland ride based somewhat on Disney's version of "20,000 Leagues Under the Sea" went by this name.

Answer: Submarine Voyage

Inaugurated in June 1959, a year after its namesake completed its voyage under the North Pole, the Nautilus and seven additional semi-submersible watercraft were launched, taking Disneyland guests on a slightly claustrophobic tour of the deep.

The ride, which was propelled on a track only slightly below water level, took Disneyland guests on a simulated tour of the deep sea. Highlights included strange deepwater fish, a simulated ice cap, mermaids, and the Lost City of Atlantis.

The ride closed in 1998, after nearly 40 years of faithfully service. The lagoon that contained the ride sat vacant for six years while Disney Imagineers developed an amazing subaquatic ride based on the Disney/Pixar movie, "Finding Nemo".

Plans to model the ride parallel to the Disney motion picture, "Atlantis: The Lost Civilization" were sunk when the 2001 feature bombed at the box office.
2. This temporary change to mark the celebration of Disney syndicated animation television shows included a renamed Fantasyland Autopia in 1991. Do you remember this short lived "Land" located in the former pathway from the Storybook Land Canal Boats to Videopolis?

Answer: Disney Afternoon Avenue

This television cartoon themed "Land" opened and closed in the same year; 1991. attractions included "Scrooge's Vault", "Duckburg City Hall", and "Baloo's Dressing Room". The classic Fantasyland ride, "Autopia" was renamed, "Rescue Rangers Raceway" during its tenure.
3. This 3D attraction had a theater custom constructed for it in Tomorrowland, circa 1986. Do you remember the name of this "Thriller"?

Answer: Captain Eo

Produced by Francis Ford Coppola and Directed by George Lucas, this 3D Music Video opened in the specially built Magic Eye Theater. In the midst of controversial allegations against the so-called King of Pop, Michael Jackson, dated special effects and waning guest interest, the curtain went down for Captain Eo in 1997. Following Michael Jackson's death in 2009, a Captain Eo Tribute opened in 2010.
4. From 1972 to 2001, this Audio Animatronic extravaganza featured dozens of mechanical ursine entertainers.

Answer: Country Bear Jamboree

The Bear Country attraction was originally planned by Walt Disney as a feature of Disney's Sequoia National Park resort, which was never realized due to resources being tied up in the recently opened Disney World Magic Kingdom.

The show was said to have been the inspiration behind the Rock-a-Fire Explosion animatronic show at Showbiz Pizza Restaurants.

After a few name and show changes over the years, the show was closed on the ominous date of September 9th, 2001.
5. This attraction was a vertical "walk through" attraction that recreated features of a famous literary castaway's abode.

Answer: Swiss Family Robinson Treehouse

The unusual and popular walk through (or rather, climb through) attraction was opened in 1962 and replaced by another castaway's home, Tarzan's Treehouse, in 1999.

It was modeled after the treehouse featured in Disney's 1960 movie adaptation of the 1812 novel by Johan Wyss.
6. This Tomorrowland ride was the first Disney park ride to use the Omni Mover carriage to take guests on an ever shrinking journey. "Eye" remember it well.

Answer: Adventure Thru Inner Space

This ride, which was sponsored by the Monsanto Corporation, opened in 1967. It was one of the few Disneyland rides that did not require a ticket to ride during the "Ticket Era".

The Omni Mover carriage design developed for this ride was used for the then new Haunted Mansion ride.

The ride was closed in 1986 and was replaced by Star Tours.
7. "America the Beautiful" was a 360 degree scenic film shown in "Circarama", and featured the spectacular scenic beauty of the United States of America. During the "ticket era", this attraction did not require a ticket to enter, thanks to its corporate sponsor. What was the name of this corporate sponsor?

Answer: Pacific Telephone/Bell

After the presentation, guests were invited to check out several exhibits displaying the Bell System's technology, including "Video Phones".

The attraction was permanently closed in 1997, making room for the short lived "Rocket Rods" ride.
8. "Motor Boat Cruise" was a Fantasyland ride that allowed children and adults to operate their own motorboats. It was opened in 1957 and closed permanently in 1993. What took this ride's physical location?

Answer: Mickey's Toontown

The "Motorboat Cruise" ride did take on a temporary promotional name change in 1991; "Motor Boat Cruise to Gummi Glen". It was not enough to save the classic ride from the big wheels of progress.
9. This was one of the first attractions that Disneyland guests would encounter whrn entering the park through the main gates at Main Street. It was one of the first examples on articulated Audio Animatronics by Imagineering. What was it?

Answer: Great Moments with Mr. Lincoln

This somewhat eerie Patriotic Presidential Presentation featured a lifelike Audio Animatronic figure of President Abraham Lincoln. Over the years there were several changes and improvements as Audio Animatronic technology advanced.
10. This ghost was featured in many of The Haunted Mansion advertisements and promotional posters, but was only seen in the ride for a few weeks. Who is this AWOL apparition?

Answer: The Hatbox Ghost

This ghost, holding a hatbox, was located in the attic. In periodic intervals, the ghost's head would disappear from atop of his neck and reappear in the hatbox.

When it was found that the illusion effect was not visible for a short part of the time as the Doombuggy passed by, Imagineers invoked Walt Disney's high standards.
Source: Author zombipi

This quiz was reviewed by FunTrivia editor salami_swami before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Let's Stroll Through Disneyland Average
2. Ride Locations at Disneyland Average
3. Disneyland Attraction Locations Average
4. I Miss Disneyland Average
5. Disneyland Average
6. Disneyland: Fact or Fiction? Average
7. Disneyland Average
8. Disneyland Lovers Average
9. Disneyland 101 Average
10. Disneyland Lovers 4 Difficult
11. Disneyland Average
12. More Disneyland Average

5/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us