FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Disneyland Fact or Fiction
Quiz about Disneyland Fact or Fiction

Disneyland: Fact or Fiction? Trivia Quiz


Every question will have a statement that will be very bizarre relating to Disneyland. Your job is to guess if the statement is true or false. May I warn you, some of these statements are out of this world, but true!

A multiple-choice quiz by dude88. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Entertainment Trivia
  6. »
  7. Coasters & Theme Parks
  8. »
  9. Disneyland

Author
dude88
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
116,824
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
9 / 15
Plays
4080
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: daveguth (11/15), Johnmcmanners (15/15), Linda_Arizona (12/15).
- -
Question 1 of 15
1. In the late 50s, Walt Disney had a circus tent out in Fantasyland where the old Autopia used to be, and dubbed it the Mickey Mouse Club Circus.


Question 2 of 15
2. In the mid 1960's, Monsanto's House of the Future had futuristic items inside like video games, virtural reality, and video phones.


Question 3 of 15
3. The Haunted Mansion has always had the streching rooms (elevators) to lower guests down to the main show room.


Question 4 of 15
4. 70 year old arialist Tiny Kline was Disneyland's first Tinkerbell to fly over the park to begin the Fantasy in the Sky fireworks show.


Question 5 of 15
5. Michael Jackson played the science fiction hero Captain EO at the Magic Eye Theatre (in 3D) in Tomorrowland. After the major overhaul in 1998, Captain EO was replaced with Honey, I Shrunk the Audience.


Question 6 of 15
6. The Indiana Jones Adventure really has 3 separate tracks at the beginning of the ride, then all 3 merge into one during a pitch black section of the ride.


Question 7 of 15
7. In the early 70's, a group of Yippies took over Tom Sayers Island and caused the biggest show of police presence in Disneyland history.


Question 8 of 15
8. One of the original areas in Disneyland is Bear Country. Originally it featured only shops and 2 rides, until it was renamed Critter Country.


Question 9 of 15
9. The Big Thunder Mountain RR was built in the late 1970's, and became the United States first steel, and themed roller coaster.


Question 10 of 15
10. On opening day for Pirates of the Caribbean, the Sailing Ship Columbia set sail from the dock only to be attacked by a couple small boatloads of Pirates for a huge show for the guests looking on.


Question 11 of 15
11. Inside of the Matterhorn there is a secret basketball court, reserved for cast members only.


Question 12 of 15
12. On opening day for Star Tours, a full size replica of an X-Wing was brought in, along with a some stormtroopers, ewoks, rebel soldiers, and actors portraying Luke, Leia, Darth Vader etc. When the show was put on, there were pyrotechnics for the lasers, and a lightsaber fight.


Question 13 of 15
13. The huge water fountain outside of Honey, I Shrunk the Audience and Space Mountain that shoot 8 foot streams of water up was named Cosmic Waves.


Question 14 of 15
14. Fantasyland, is the only land to not go through an update. In some of the cast members eyes they consider it the "perfect land" because it came out the way Walt Disney intended it to be.


Question 15 of 15
15. During the early 70's, a huge star was placed on top of the Matterhorn for Christmas.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 06 2024 : daveguth: 11/15
May 19 2024 : Johnmcmanners: 15/15
May 04 2024 : Linda_Arizona: 12/15
Apr 27 2024 : sw11: 15/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In the late 50s, Walt Disney had a circus tent out in Fantasyland where the old Autopia used to be, and dubbed it the Mickey Mouse Club Circus.

Answer: True

Believe it or not, Walt really wanted a circus, despite his Imagineers early attempts to scrap the idea, Walt insisted and had the tent built. After a few shows of complete disaster, Walt had the whole thing removed.
2. In the mid 1960's, Monsanto's House of the Future had futuristic items inside like video games, virtural reality, and video phones.

Answer: False

There really was a House of the Future, but not with high tech stuff. Believe it or not, some of the items the guests and imagineers found futuristic were microwaves, dishwashers, and 16 inch televisions.
3. The Haunted Mansion has always had the streching rooms (elevators) to lower guests down to the main show room.

Answer: True

This is one fact I found very interesting. The Haunted Mansion was originally intended to be a walk through in its early development stage along with Pirates of the Caribbean. But, after the worlds fair, Imagineers decided to turn it into a mass capacity ride after learning a few things.

In order build the Haunted Mansion, the Imagineers needed a VERY big building. Restrictions at ground level forced the Imagineers then to go underground. The mansion itself is a shell housing mainly the elevators.

These elevators then take guests below the train tracks and into the main show building where the bulk of the ride is. At the end, guests come back to ground level by a speedramp. The only other attraction to utilize this kind of system was Pirates of the Caribbean; but instead of using elevators to get down, you go down and up waterfalls.
4. 70 year old arialist Tiny Kline was Disneyland's first Tinkerbell to fly over the park to begin the Fantasy in the Sky fireworks show.

Answer: True

Tiny Kline really was the first woman to be Tinkerbell at Disneyland. During one performance in the late 50's early 60's, Tiny was stranded up on the wire that goes from the Matterhorn to the tower in Frontierland. Fire fighters eventually got her down with the help of a ladder.
5. Michael Jackson played the science fiction hero Captain EO at the Magic Eye Theatre (in 3D) in Tomorrowland. After the major overhaul in 1998, Captain EO was replaced with Honey, I Shrunk the Audience.

Answer: True

This 3D movie was made back in the late 80's with the cooperative efforts of Michael Jackson and George Lucas. Even though the show was a hit at Disneyland, Imagineers thought the show was a little outdated for the New Tomorrowland.
6. The Indiana Jones Adventure really has 3 separate tracks at the beginning of the ride, then all 3 merge into one during a pitch black section of the ride.

Answer: False

There is only one real track. To give the illusion that there are 3 different rooms, there is a huge panel that shifts back and forth throughout the day. One of them is a real doorway while the other two are fake. The hall after the doors can be made to look like different rooms due to the lighting and special effects that also change during the day.
7. In the early 70's, a group of Yippies took over Tom Sayers Island and caused the biggest show of police presence in Disneyland history.

Answer: True

On August 6, 1970. A group of Yippies decided to have the first ever Yippie "Pow Wow". This was kind of cool to me, because I remember seeing some newspaper clippings my dad kept!
8. One of the original areas in Disneyland is Bear Country. Originally it featured only shops and 2 rides, until it was renamed Critter Country.

Answer: False

Way before Critter Country existed (on top of Bear Country!) there was an Indian Village. It didn't have any rides, just a few shows where Native Americans put on ceremonial dances, and some shops where guests could buy Native American arts and crafts.
9. The Big Thunder Mountain RR was built in the late 1970's, and became the United States first steel, and themed roller coaster.

Answer: False

Even though Big Thunder Mountain was one of the first themed and steel roller coasters, the Matterhorn was the very first steel coaster built in late 50's early 60's and dubbed by many coaster fanatics the "Grandaddy of all Steel Coasters".
10. On opening day for Pirates of the Caribbean, the Sailing Ship Columbia set sail from the dock only to be attacked by a couple small boatloads of Pirates for a huge show for the guests looking on.

Answer: True

I remember watching this on the Wonderful World of Disney. The Columbia really was armed for that day with a few black cannons and a staff of 20 men dressed as sailors. When the pirates attacked, there were cannon and musket fire. The pirates raided the ship, tossed most of the crew overboard, and forced a few to "walk the plank", including a few sword fights high in the masts.

After the takeover, the pirates broke open kegs of root beer from the cargo hold of the ship and passed out the drinks to the guests.
11. Inside of the Matterhorn there is a secret basketball court, reserved for cast members only.

Answer: True

As a matter of fact, and even though it sounds a little weird, there is a basketball court on top of the Matterhorn. The building that houses the ride is registered as an athletics building, and is used as a Cast Member break area.
12. On opening day for Star Tours, a full size replica of an X-Wing was brought in, along with a some stormtroopers, ewoks, rebel soldiers, and actors portraying Luke, Leia, Darth Vader etc. When the show was put on, there were pyrotechnics for the lasers, and a lightsaber fight.

Answer: False

On opening day for Star Tours, there really was all of the actors dressed up as mentioned above. The rest I just made up thinking it would be really cool if it happened.
13. The huge water fountain outside of Honey, I Shrunk the Audience and Space Mountain that shoot 8 foot streams of water up was named Cosmic Waves.

Answer: True

Aside from the 8 foot tall streams of water, there was also a huge marble ball in the middle that floated on water, and could be pushed around by guests.
14. Fantasyland, is the only land to not go through an update. In some of the cast members eyes they consider it the "perfect land" because it came out the way Walt Disney intended it to be.

Answer: False

Fantasyland went through one overhaul in the early 1980's. The main concern was to take away the circus/festival theme, and give it the gothic/European look which included a remodeling of all the buildings and cobblestone pavement.
15. During the early 70's, a huge star was placed on top of the Matterhorn for Christmas.

Answer: True

During winter, Santa Clause helped a crew raise the massive star onto the Matterhorn. This idea was soon scapped because the light at night distracted drivers on the nearby freeway.
Source: Author dude88

This quiz was reviewed by FunTrivia editor DakotaNorth before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Let's Stroll Through Disneyland Average
2. Ride Locations at Disneyland Average
3. Disneyland Attraction Locations Average
4. I Miss Disneyland Average
5. Disneyland Average
6. Disneyland Average
7. Disneyland Lovers Average
8. Disneyland 101 Average
9. Disneyland Lovers 4 Difficult
10. Disneyland Average
11. More Disneyland Average
12. Disneyland Tough

6/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us