FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about 9 Categories 1 Country
Quiz about 9 Categories 1 Country

9 Categories 1 Country Trivia Quiz


The common bond is a country. Answer questions 1 to 9 and you should be able to identify the country involved.

A multiple-choice quiz by liamwalsh. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Geography - Miscellany
  8. »
  9. Acrostics and Common Bond

Author
liamwalsh
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
402,057
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
366
Last 3 plays: lolleyjay (6/10), Guest 175 (8/10), JanIQ (8/10).
-
Question 1 of 10
1. Geography: According to the book "The Meaning of Liff" which town achieved its name as "the sound of a sun burnt thigh leaving a plastic deck chair"? Hint


Question 2 of 10
2. History: Which cleric is alleged to have sailed to North America in the sixth century? Hint


Question 3 of 10
3. Music: Which rock band gave us "Whiskey in the Jar", "The Boys Are Back in Town" and "Jailbreak"? Hint


Question 4 of 10
4. Movies: What movie was about a group of city youth creating a soul band? Hint


Question 5 of 10
5. Literature: Which writer wrote "Gulliver's Travels"? Hint


Question 6 of 10
6. Television: Name the interval show in the 1994 Eurovision Song Contest which went on to become a major theatrical production? Hint


Question 7 of 10
7. People: Which musician is famous for being co-creator of the supergroup Band Aid and was a chief organizer of the "Live Aid" concerts? It is said he was a Rat! Hint


Question 8 of 10
8. Science: Which scientist who was a rear-admiral in the Royal Navy had a scale for measuring wind strength named after him? Hint


Question 9 of 10
9. Hobbies: Which black beer carries the same name as a book of world records. Hint


Question 10 of 10
10. Now name the country that connects questions 1-9.

Answer: (Saint Patrick chased away the snakes.)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 14 2024 : lolleyjay: 6/10
Feb 03 2024 : Guest 175: 8/10
Feb 01 2024 : JanIQ: 8/10
Jan 23 2024 : Guest 124: 5/10
Jan 23 2024 : Guest 104: 8/10
Jan 16 2024 : Guest 86: 8/10
Jan 16 2024 : wow111: 1/10
Jan 11 2024 : Guest 108: 9/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Geography: According to the book "The Meaning of Liff" which town achieved its name as "the sound of a sun burnt thigh leaving a plastic deck chair"?

Answer: Skibbereen

"The Meaning of Liff" was written by Douglas Adams and published in 1983. It parodies the topoynmy and etymology of place names around the British Isles. Douglas Adams is also responsible for "The Hitchhiker's Guide to the Galaxy".
2. History: Which cleric is alleged to have sailed to North America in the sixth century?

Answer: Saint Brendan

Saint Brendan was also known as "Brendan the Navigator". The "Voyage of Saint Brendan the Abbott" is a 9th century manuscript that tells of Brendan's journey. In 1976-77, British Explorer Tim Severin recreated this voyage using only materials that would have been available to St. Brendan thus establishing that the journey was possible.
3. Music: Which rock band gave us "Whiskey in the Jar", "The Boys Are Back in Town" and "Jailbreak"?

Answer: Thin Lizzy

Thin Lizzy featured lead singer Phil Lynott and for a while guitarist Gary Moore. They achieved two No. 1 hit singles in Ireland; "Whiskey in the Jar" and "The Boys Are Back in Town", and four UK top tens.
4. Movies: What movie was about a group of city youth creating a soul band?

Answer: The Commitments

All of the answers given are novels by Roddy Doyle. "The Commitments", "The Van" and "The Snapper" are a trilogy about the Rabitte family and have all been made into movies. Colm Meaney played Mr. Rabitte in all three movies.
5. Literature: Which writer wrote "Gulliver's Travels"?

Answer: Jonathan Swift

"Gulliver's Travels" was published in 1726 and is a satire on human nature and "traveller's tales" (the tendency of writers to embellish their accounts of journeys). It tells the story of Lemuel Lilliput's journeys to far distant lands including Lilliput (tiny people), Brobdingnag (giants) and others.
6. Television: Name the interval show in the 1994 Eurovision Song Contest which went on to become a major theatrical production?

Answer: Riverdance

Featuring Jean Butler and Michael Flatley, "Riverdance" was a seven minute performance piece used at the interval of the 1994 Eurovision Song Contest. It was seen live by 4000 people and on TV by an estimated 300 million viewers. The stage act has since been seen live by over 25 million people worldwide.
7. People: Which musician is famous for being co-creator of the supergroup Band Aid and was a chief organizer of the "Live Aid" concerts? It is said he was a Rat!

Answer: Bob Geldof

Bob Geldof was also lead singer of the band "The Boomtown Rats". Combined, Band Aid and "Live Aid" raised over $250 million world wide for famine relief, most of which was spent in Ethiopia.
8. Science: Which scientist who was a rear-admiral in the Royal Navy had a scale for measuring wind strength named after him?

Answer: Francis Beaufort

The Beaufort scale went through revisions even during Beaufort's life. In the 1831 version;
0 - Calm
1 - Light Air
2 to 6 - Light, Gentle, Moderate, Fresh, Strong Breeze
7 to 10 - Moderate, Fresh, Strong, Whole Gale
11 - Storm
12 - Hurricane
9. Hobbies: Which black beer carries the same name as a book of world records.

Answer: Guinness

The first Guinness was brewed in 1759 and was first exported from its home country in 1769. It has expanded to be brewed in over 50 countries and sold in over 120 countries. However the best place to drink it is at it's home.
The Guinness Book of World Records has been published annually since 1955. The book itself holds a record as the best-selling copyrighted book of all time.
10. Now name the country that connects questions 1-9.

Answer: Ireland

So many famous people have come from this small island. With a population of just over 4 million it has certainly punched above its weight on the world stage.
1. Skibbereen is on the south coast of IRELAND.
2. Saint Brendan was from IRELAND.
3. Thin Lizzy is a band from IRELAND.
4. "The Commitments" was set in Dublin, IRELAND.
5. Jonathan Swift was from IRELAND.
6. Riverdance was first performed in IRELAND and featured Irish dancing.
7. Bob Geldof is from IRELAND.
8. Francis Beaufort was from IRELAND.
9. The home of Guinness is IRELAND.
Source: Author liamwalsh

This quiz was reviewed by FunTrivia editor LeoDaVinci before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/4/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us