FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Arkansas More Than Just a Pretty State
Quiz about Arkansas More Than Just a Pretty State

Arkansas, More Than Just a Pretty State Quiz


Arkansas is probably one of the most beautiful states in the entire southwest. With its diverse history, rich culture and shall we say infamous characters, Arkansas is certainly not a state to be overlooked.

A multiple-choice quiz by vtg43. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. States A-D
  8. »
  9. Arkansas

Author
vtg43
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
186,635
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
1427
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. A band of Europeans discovered the area now known as Arkansas in 1541 while heading northwest out of Florida looking for gold. Who was the leader of these would be prospectors? Hint

Jacques Marquette
Rene Robert Cavalier de La Salle
Hernando DeSoto
Henri De Tonti

2. The French in and around 1720 situated the first permanent settlement in Arkansas on the Mississippi River. This was the first established settlement in the lower Mississippi River area. This settlement also served as the territorial capital of Arkansas until 1821. Hint

Pine Bluff
Hot Springs
Star City
Arkansas Post

3. Arkansas achieved statehood on? Hint

June 15, 1836
July 4, 1834
May 1, 1832
April 30, 1835

4. The Arkansas state bird, state flower and state tree are which one of the following? Hint

Red Tailed Hawk, Snap Dragon, Elm
Bluebird, Peach Blossom, Cedar
Mockingbird, Apple Blossom, Pine
Ruby Throated Hummingbird, Peony, Oak

5. How many states border Arkansas? Hint

3
6
4
5

6. The Indian Removable Act of 1830 was one of the many barbaric acts forced upon the Native Americans in the United States. President Andrew Jackson ordered the removable of the entire Cherokee Nation from Georgia to the territory of Oklahoma. The Cherokee Nation came to call this forced march "The Trail of Tears". Which of these statements concerning the march is not true? Hint

Not one Cherokee escaped or was spared the great round up.
An estimated 4,000 Cherokee Indians died as a direct result of the "Trail of Tears.
Men, women and children were herded like animals with minimal food and shelter for a 1,000 mile forced march by the American Military.
One group of Indians whose trail lead through Arkansas had 3 to 5 deaths each day due to illness and exposure.

7. Arkansas was one of the few "neutral states" during the American Civil War.

True
False

8. The Battle of Pea Ridge in Northwestern Arkansas was one of the largest and most western battlefields during the American Civil War. Who won the Battle of Pea Ridge?

Answer: (One word)
9. Where in Arkansas is the only known diamond mine in the United States? Hint

Goose Camp
Toad Suck Ferry
Murfreesboro
Black Well

10. The Arkansas State Flag is a white diamond on a red field with 25 blue stars in and around the diamond. What do the stars represent? Hint

25 tribes of Native Americans in Arkansas
25 carat diamond found in Murfreesboro.
25 years passed from becoming a territory till statehood.
25th State to join the Union

11. Arkansas has been the birthplace of many famous Americans. Which one of these is not a native of Arkansas. Hint

Billy Bob Thorton
Helen Gurley Brown
Johnny Cash
George Washington Carver

12. Arkansas is also the birthplace of many great politicians over the years. Which one of these is not from the great state of Arkansas? Hint

George Wallace
Bill Clinton
Wilbur Mills
Orval Faubus

13. Another notable Arkansas character is from Fort Smith, Arkansas. The famed "Hangin' Judge" The Honorable Issac Charles Parker (1838-1896) was originally from Missouri. Which of these statements is not true regarding the infamous Judge Parker. Hint

Judge Parker served as the Federal District Judge in Fort Smith for 21 years.
Judge Parker was given jurisdiction over the entire western counties of Arkansas and all of the Indian Territories (Oklahoma).
Judge Parker repeated the word "dead" three times when handing out the death sentence.
Judge Parker had six men executed at one time on the same gallows in Fort Smith.

14. That's enough about Arkansas's famous and infamous. Lets talk agriculture. Close to one half of Arkansas's usable land is being farmed. Which grain is Arkansas the leading producer of in the United States? Hint

Wheat
Rice
Soybeans
Oats

15. Arkansas calls itself "The Natural State". What percentage of National and State Forest covers the State of Arkansas. Hint

10%
42%
33%
56%


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. A band of Europeans discovered the area now known as Arkansas in 1541 while heading northwest out of Florida looking for gold. Who was the leader of these would be prospectors?

Answer: Hernando DeSoto

Hernando DeSoto armed with land grants from Spain crossed four gulf states and the Mississippi River in his search for gold. DeSoto never found the treasure he was looking for but, he did discover a number of new Indian tribes, a couple of really large rivers (the Mississippi and Arkansas) and some very pretty landscapes.

He died in 1542 and as legend has it, his men encased his body in an oak tree and threw him into the Mississippi River. They of course packed up and went back to Spain. The other three explorers were all French and they didn't make it to Arkansas until 1673.
2. The French in and around 1720 situated the first permanent settlement in Arkansas on the Mississippi River. This was the first established settlement in the lower Mississippi River area. This settlement also served as the territorial capital of Arkansas until 1821.

Answer: Arkansas Post

Arkansas Post or as the French called it, "Poste aux Arkansas" was a large commercial settlement with a diverse French community that included priests, fur traders, soldiers, hunters and of course American Indians. After the Louisiana Purchase in 1803 the American settlers moving into the new territory decided that Little Rock was a more centralized location for the territorial capital.
3. Arkansas achieved statehood on?

Answer: June 15, 1836

Arkansas's statehood began on June 15, 1836 and at that time included the territory of Oklahoma (minus the panhandle).
4. The Arkansas state bird, state flower and state tree are which one of the following?

Answer: Mockingbird, Apple Blossom, Pine

I grew up in the Piney Woods of northwestern Arkansas where the mockingbirds like to nest and apple orchards are everywhere. I recommend the area to everyone as it is truly one of the most beautiful places in the state.
5. How many states border Arkansas?

Answer: 6

Six states border Arkansas. They are Louisiana, Mississippi, Tennessee, Missouri, Oklahoma and Texas. That makes Arkansas one of the most "surrounded" state in the union.
6. The Indian Removable Act of 1830 was one of the many barbaric acts forced upon the Native Americans in the United States. President Andrew Jackson ordered the removable of the entire Cherokee Nation from Georgia to the territory of Oklahoma. The Cherokee Nation came to call this forced march "The Trail of Tears". Which of these statements concerning the march is not true?

Answer: Not one Cherokee escaped or was spared the great round up.

Approximately 1,000 Cherokee Indians escaped the initial roundup. They established their own tribal council in North Carolina and to this day are referred to as the Eastern Band of Cherokee Indians.
7. Arkansas was one of the few "neutral states" during the American Civil War.

Answer: False

Arkansas joined the Confederacy in 1861.
8. The Battle of Pea Ridge in Northwestern Arkansas was one of the largest and most western battlefields during the American Civil War. Who won the Battle of Pea Ridge?

Answer: North

The Union Army led by General R. Curtis killed 4,600 Confederate soldiers at Pea Ridge Arkansas. After the battle, the Confederate State of Arkansas never again threatened the Union Army. The remainder of the Arkansas's defeated troops were transferred to Tennessee, leaving the state totally defenseless.
9. Where in Arkansas is the only known diamond mine in the United States?

Answer: Murfreesboro

Crater of Diamonds State Park is in Murfreesboro which is in southern Arkansas. For a small fee you can mine your own diamonds and keep what you find.
10. The Arkansas State Flag is a white diamond on a red field with 25 blue stars in and around the diamond. What do the stars represent?

Answer: 25th State to join the Union

Arkansas is the 25th state therefore, the 25 stars. If you look at the Arkansas state flag you will see four additional stars in the center of the diamond. The star that stands alone at the top symbolizes Arkansas joining the Confederacy. The three stars across the bottom represents the three countries that have lain claim to Arkansas since its discovery.

They are Spain, France and of course the United States of America.
11. Arkansas has been the birthplace of many famous Americans. Which one of these is not a native of Arkansas.

Answer: George Washington Carver

George Washington Carver was born in Diamond Grove, Missouri in 1865. Billy Bob Thorton, Johnny Cash and Helen Gurley Brown are all native Arkansans. (Pronounced "Ark-can-zens", not, "Ark-can-sawyers"). A few other notables are Mary Steenburgen, Al Green, Dizzy Dean, Scottie Pippen, John Grishan and of course the founder of Wal-Mart, Sam Walton.
12. Arkansas is also the birthplace of many great politicians over the years. Which one of these is not from the great state of Arkansas?

Answer: George Wallace

Mr. Wilbur Mills born in Kensett, Arkansas 5/24/1909, was Arkansas's democratic congressman who served as the Chairman of the House Ways and Means Committee for over 40 years and was once know as the "Most powerful man in Washington". However, Mr. Mills is best remembered for his scandalous affair with Argentine Stripper, Fanne Foxe. Mr. Bill Clinton was born in Hope, Arkansas 8/19/1946 and of course served two terms as President of the United States from 1992-2000. Mr. Clinton is best remembered for his affair with White House Intern Monica Lewinsky. Mr. Orval Faubus of Combs, Arkansas, 1/7/1910, was elected governor of Arkansas six times and served for 12 years from 1954-1966.

He is best remembered for having called out the Arkansas National Guard to keep African American children out of the Little Rock Central High School in 1957. On the other hand, Mr. George Wallace (born in 1919) had his own problems and Clio, Alabama will have to take the credit for them.
13. Another notable Arkansas character is from Fort Smith, Arkansas. The famed "Hangin' Judge" The Honorable Issac Charles Parker (1838-1896) was originally from Missouri. Which of these statements is not true regarding the infamous Judge Parker.

Answer: Judge Parker repeated the word "dead" three times when handing out the death sentence.

Though many claimed to have heard his say it, the statement, "hang by the neck until you are dead, dead, dead" has never been found in any of Judge Parker's court documents. The gallows that earned Judge Parker his nickname as the "Hangin' Judge" still stands as a National Historic Site in Fort Smith.
14. That's enough about Arkansas's famous and infamous. Lets talk agriculture. Close to one half of Arkansas's usable land is being farmed. Which grain is Arkansas the leading producer of in the United States?

Answer: Rice

Southern Arkansas has thousands of acres of prairie and swamp that has been converted to rich farmland specificity for the growing of rice. This also makes it one of the best places in the United States if you are a duck hunter. Just ask anyone from Stuttgart, Arkansas around December of each year as they will talk for hours about this years crops and the number of "Yankees" down for the hunting season.
15. Arkansas calls itself "The Natural State". What percentage of National and State Forest covers the State of Arkansas.

Answer: 56%

56% of the entire State of Arkansas is forest. From the piney woods of northern Arkansas to the hardwood forests south of the Arkansas River, timber is one of Arkansas most valuable resources.
Source: Author vtg43

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us