FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Exploring Alabama
Quiz about Exploring Alabama

Exploring Alabama Trivia Quiz


There are a lot of things to see in Alabama. Let's have a look around. Grab your hiking boots and water bottle. Or you could just use your computer mouse or trackpad.

A multiple-choice quiz by CmdrK. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. States A-D
  8. »
  9. Alabama

Author
CmdrK
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
373,824
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
518
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 173 (7/10), Nala2 (7/10), Guest 185 (3/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The town of Enterprise, Alabama has a monument to something that made life difficult for local farmers. What is it? Hint

Star Trek fans
flood of 1937
boll weevil
drought of 1922

2. You'll shine very bright in my estimation if you can name Alabama's state gemstone. Hint

star blue quartz
rhodonite
turquoise
aquamarine

3. Which city is situated on the Alabama River? Hint

Montgomery
Colbert
Lauderdale
Limestone

4. What was found in Russell Cave in Bridgeport, Alabama in 1953? Hint

prehistoric human remains
gold
Robert E. Lee's sword
a passage to China

5. What is Alabama's state flower? Hint

hawthorn
magnolia
camellia
viola

6. Its name is taken from a Creek Indian word. What is the tallest mountain in Alabama? Hint

Talledega Mountain
Cheaha Mountain
Blue Ridge Mountain
Siluria Mountain

7. Something happened in Elmore County, Alabama that formed a crater almost five miles wide; what was it? Hint

volcano
airplane crash landed
earthquake
meteorite impact

8. How would a meteorologist describe Alabama's climate? Hint

Semiarid
Mediterranean
Humid subtropical
Highland

9. What is the nickname of Huntsville, Alabama? Hint

Coal City
Radio City
Rocket City
Textile City

10. Most states have a state mineral. Alabama's is a mineral form of iron oxide. What is it usually called? Hint

hematite
arsenic
antimony
hessite


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The town of Enterprise, Alabama has a monument to something that made life difficult for local farmers. What is it?

Answer: boll weevil

The city erected a monument to the boll weevil, an insect which arrived in Coffee County in 1915 and destroyed the local cotton crop, which was the main agricultural product of the region. The farmers were forced to diversify, and in just two years Coffee County was the largest producer of peanuts in the United States. Further crop diversity helped stabilize their economy.

The monument was put up in 1919, perhaps the only monument in the world to an agricultural pest.
2. You'll shine very bright in my estimation if you can name Alabama's state gemstone.

Answer: star blue quartz

Blue quartz gets its color from inclusions of other minerals. Occasionally they will form a a star-like shape inside. The star blue quartz was named Alabama's state gemstone in 1990.
3. Which city is situated on the Alabama River?

Answer: Montgomery

Montgomery is the capital of Alabama. It was incorporated in 1819. It is the second largest city in the state. It became the state capital in 1846. It is home to Maxwell Air Force Base and the yearly Alabama Shakespeare Festival.
4. What was found in Russell Cave in Bridgeport, Alabama in 1953?

Answer: prehistoric human remains

It is estimated that people inhabited Russell Cave as long as ten-thousand years ago. It made a good winter shelter because the water inside never froze. The people of the time used flint found near the cave to make spear points and made fishing hooks out of bone. The cave became a National Monument in 1961.
5. What is Alabama's state flower?

Answer: camellia

The camellia has been the state flower of Alabama since 1959; previously the goldenrod had the honor. The Camellia japonica L. (also called the winter rose) has been the specific state flower since 1999.
6. Its name is taken from a Creek Indian word. What is the tallest mountain in Alabama?

Answer: Cheaha Mountain

The Creek Indians named the mountain "Chaha", meaning high place. It is 2,411 ft/735 m tall, but is said to appear taller because the land to the west is very low. There is also a state park at the top of the mountain.
7. Something happened in Elmore County, Alabama that formed a crater almost five miles wide; what was it?

Answer: meteorite impact

A 1,000 foot/300 meter-wide meteorite hit Wetumpka, Alabama about 80 million years ago. It caused a crater almost 5 mi/8 km wide. It is listed as the 157th confirmed meteorite impact crater on planet Earth.
8. How would a meteorologist describe Alabama's climate?

Answer: Humid subtropical

Humid subtropical climates are generally found between 20 and 40 north and south of the equator. Temperatures usually stay above 70F/21C most of the year but cool down for a few months of mild winter. Alabama is one of a few U.S. states with this climate type.
9. What is the nickname of Huntsville, Alabama?

Answer: Rocket City

Huntsville got the moniker "Rocket City" from the Marshall Space Flight Center which built the Saturn rockets for the Apollo moon missions and for its work on the space shuttle program and design and assembly work for the International Space Station. It is a civilian agency associated with the U.S. Army's nearby Redstone Arsenal.

There are several other space-related companies in and around Huntsville.
10. Most states have a state mineral. Alabama's is a mineral form of iron oxide. What is it usually called?

Answer: hematite

Hematite, or haematite, is an iron oxide (Fe2O3) that is crystalline in structure and is the main iron ore. The Alabama Legislature named it the state mineral in 1967.
Source: Author CmdrK

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
May 26 2023 : Guest 173: 7/10
May 07 2023 : Nala2: 7/10
Apr 21 2023 : Guest 185: 3/10

Score Distribution

quiz
5/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us