Quiz about Touring AlabamaNorth Alabama
Quiz about Touring AlabamaNorth Alabama

Touring Alabama-North Alabama Trivia Quiz


Let's take a tour of one of the most beautiful states in America: Alabama! If you like this quiz, we'll visit other parts of Alabama.

A multiple-choice quiz by birminghambill. Estimated time: 8 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. States A-D
  8. »
  9. Alabama

Time
8 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
174,741
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Tough
Avg Score
11 / 20
Plays
1992
Awards
Top 20% Quiz
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Starting out in Northwest Alabama, we begin our tour of this lovely state in a city along the banks of the Tennessee River. Founded in 1818, this city is the largest city in the Shoals area of the state. Birthplace of W.C. Handy, the "Father of the Blues," this city shares its name with a large European city. Hint

Birmingham
Florence
Frankfurt
Athens

2. Just six miles south on U.S. Highway 43 is the town of Tuscumbia, birthplace of this miracle of a woman. Her likeness is on the Alabama state quarter and she is also the first Socialist to be depicted on any state quarter. Name her. Hint

Annie Oakley
Susan B. Anthony
Helen Keller
Harriet Beecher Stowe

3. Every year in the summer time, Tuscumbia hosts performances of the award winning show about this proud daughter of Alabama and citizen of the world. Name the play or musical: Hint

"Annie Get Your Gun"
"The Miracle Worker"
"Suffering Until Suffrage"
"Uncle Tom's Cabin"

4. The Alabama Music Hall of Fame and Museum is in Muscle Shoals. It celebrates the incredible music heritage of Alabama. Which of the following celebrities are Alabama natives and inductees into the Hall of Fame? Hint

Dinah Washington, Emmylou Harris, and Lionel Richie
Scott Joplin, Johnny Cash, and Glenn Campbell
Leontine Price, Faith Hill, and Bo Diddley
All of these

5. From Tuscumbia, we head east on U.S. Highway 72 about 41 miles and arrive in the city of Decatur, home to a 500 acre family park whose waterpark contains America's first wave pool. You'll want to "duck" in for a swim, picnic, and hike around this lovely park. Name it. Hint

Goose Grove Park
Point Mallard Park
Swansway State Park
Duck Springs Park

6. From Decatur, we travel east on U.S. Highway 72 for about 20 miles and arrive in the city of Huntsville, the fourth largest city in Alabama. Which of the following is true about Huntsville? Hint

All of these
Huntsville's nickname is "Space City USA"
Huntsville is the home of the original Space Camp
The Huntsville Civic Center is named in honor of the great German scientist Dr. Hans Jensen

7. While in Huntsville, we visit the world-famous U.S. Space and Rocket Center. Which of these exhibits can you find there? Hint

A life-size walk-through of a replica of the Russian MIR Space Station
All of these
Saturn V, Jupiter, Juno II, and Atlas rockets
A "Land The Space Shuttle" simulator

8. Heading southeast from Huntsville for about 38 mies on U.S Highway 72 and then about 28 miles on Alabama Highway 35 we cross beautiful Lake Guntersville, the largest lake in Alabama, and onward to the city of Fort Payne. Fort Payne is the home of what famous musical group? Hint

The Doobie Brothers
Lynyrd Skynyrd
Alabama
The Allman Brothers Band

9. Fort Payne is the gateway to a national preserve that shares the name with a river and a canyon. Name the river, canyon, and national preserve. Hint

Coosa River
Cherokee River
Tombigbee River
Little River

10. From Ft. Payne, we travel through the National Preserve about 19 miles on Alabama Highway 35, then about ten miles on Alabama Highway 68, arriving in Cherokee County, home to Weiss Lake, the Crappie (fish) Capital of the World, a true sportsman's paradise. We are now in the beautiful little town that is the county seat of Cherokee County, and also my hometown. Although the name of the town might seem strange due to its location in the state, its location in the county makes perfect sense. What is this town's name? Hint

Centerville
Westerly
Centre
Middleton

11. Heading south from this town, we travel down Alabama Highway Nine for about 16 miles, then about 12 miles on Alabama Highway 21, arriving in Jacksonville, home to my alma mater, Jacksonville State University. Which famous former Miss America attended Jacksonville State University? Hint

Vanessa Williams
Heather Whitestone
Mary Ann Mobley
Lee Meriwether

12. From Jacksonville, we head about 12 miles south down Alabama Highway 21 to a city that shares, with a slightly different spelling, the name of a cast member of the TV show "Friends". Name the cast member. Hint

Matt LeBlanc
Matthew Perry
Jennifer Aniston
Courteney Cox

13. Heading west on Interstate 20 for about eleven miles, we arrive at what is billed as the fastest, largest, and most competitive superspeedway in the world. What is the correct spelling of this superspeedway?
Hint

Talledega
Talladiga
Tallediga
Talladega

14. What is the name of the hall of fame located adjacent to the superspeedway on Interstate 20 in Alabama? Hint

NASCAR International Hall of Fame
International Motorsports Hall of Fame
Alabama Sports Hall of Fame
Southern Museum of Motorsports and Hall of Fame

15. Which of these people is NOT an inductee into the Hall of Fame located next to the superspeedway on Interstate 20 in Alabama? Hint

Al Unser Sr.
Henry Ford
Dale Earnhart Jr.
Mario Andretti

16. Traveling about 20 miles north on Alabama Highway 77, then about five miles on U.S. Highway 411 we come to the city of Gadsden, situated alongside what river?
Hint

Little River
Coosa River
Noccalula River
Cherokee River

17. One of the major attractions in Gadsden is named for the Native American maiden Noccalula. What is this attraction? Hint

A river
A waterfall
A lake
A covered bridge

18. Heading west from Gadsden about 46 miles on U.S. Highway 278, we arrive in the city of Cullman. The major attraction in Cullman shares its name with a famous hymn. Name the attraction. Hint

Silent Night Shrine
Little Town of Bethlehem Miniature Village
Amazing Grace Memorial
Ave Maria Grotto

19. The founders of the place where the attraction is located were sent there to minister to a specific group of immigrant settlers. To which of these groups were they sent? Hint

The Irish
The Portuguese
The Italians
The Germans

20. Traveling about 47 miles down Interstate 65, we come to the end of the first part of our journey. Which of the following places does NOT have a location that shares the name with this largest city in Alabama? Hint

There are places with that name in all of these locations
New Zealand
Ireland
The Moon


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Starting out in Northwest Alabama, we begin our tour of this lovely state in a city along the banks of the Tennessee River. Founded in 1818, this city is the largest city in the Shoals area of the state. Birthplace of W.C. Handy, the "Father of the Blues," this city shares its name with a large European city.

Answer: Florence

Every year around late July Florence hosts a music festival in honor of W.C. Handy.
2. Just six miles south on U.S. Highway 43 is the town of Tuscumbia, birthplace of this miracle of a woman. Her likeness is on the Alabama state quarter and she is also the first Socialist to be depicted on any state quarter. Name her.

Answer: Helen Keller

Alabama's state quarter is also the first to have Braille on it.
3. Every year in the summer time, Tuscumbia hosts performances of the award winning show about this proud daughter of Alabama and citizen of the world. Name the play or musical:

Answer: "The Miracle Worker"

The performances take place at Ivy Green, the Keller family home.
4. The Alabama Music Hall of Fame and Museum is in Muscle Shoals. It celebrates the incredible music heritage of Alabama. Which of the following celebrities are Alabama natives and inductees into the Hall of Fame?

Answer: Dinah Washington, Emmylou Harris, and Lionel Richie

Dinah Washington is from Tuscaloosa, Emmylou Harris is from Birmingham, and Lionel Richie is from Tuskegee. Price, Hill, and Diddley are from Mississippi, and Joplin, Cash, and Campbell are from Arkansas.
5. From Tuscumbia, we head east on U.S. Highway 72 about 41 miles and arrive in the city of Decatur, home to a 500 acre family park whose waterpark contains America's first wave pool. You'll want to "duck" in for a swim, picnic, and hike around this lovely park. Name it.

Answer: Point Mallard Park

Open 365 days a year, Point Mallard also contains a golf course, campground, and ice skating complex.
6. From Decatur, we travel east on U.S. Highway 72 for about 20 miles and arrive in the city of Huntsville, the fourth largest city in Alabama. Which of the following is true about Huntsville?

Answer: Huntsville is the home of the original Space Camp

Huntsville's nickname is actually "Rocket City USA" because the Saturn V Rockets, among others, were developed there. The Huntsville Civic Center is name in honor of the great German scientist and rocket pioneer Dr. Wehrner Von Braun.
7. While in Huntsville, we visit the world-famous U.S. Space and Rocket Center. Which of these exhibits can you find there?

Answer: All of these

You can also see the Spacedome IMAX Theater, climb the Olympus Mons Climbing Wall, and see a replica of the Mars Mobile Laboratory there too.
8. Heading southeast from Huntsville for about 38 mies on U.S Highway 72 and then about 28 miles on Alabama Highway 35 we cross beautiful Lake Guntersville, the largest lake in Alabama, and onward to the city of Fort Payne. Fort Payne is the home of what famous musical group?

Answer: Alabama

The group Alabama has won two Grammies, nine Country Music Association awards, and 23 American Music Awards.
9. Fort Payne is the gateway to a national preserve that shares the name with a river and a canyon. Name the river, canyon, and national preserve.

Answer: Little River

Little River flows most of its length atop Lookout Mountain, making it the longest mountain top river in the entire United States. Little River Canyon is the deepest canyon in the Southeast and the second deepest canyon east of the Mississippi River. This unspoiled wonderland was made into a national preserve on October 21, 1992.
10. From Ft. Payne, we travel through the National Preserve about 19 miles on Alabama Highway 35, then about ten miles on Alabama Highway 68, arriving in Cherokee County, home to Weiss Lake, the Crappie (fish) Capital of the World, a true sportsman's paradise. We are now in the beautiful little town that is the county seat of Cherokee County, and also my hometown. Although the name of the town might seem strange due to its location in the state, its location in the county makes perfect sense. What is this town's name?

Answer: Centre

Centre is also home to the Cherokee County Historical Museum and the birth place of John Pratt, the inventor of an early prototype of the typewriter.
11. Heading south from this town, we travel down Alabama Highway Nine for about 16 miles, then about 12 miles on Alabama Highway 21, arriving in Jacksonville, home to my alma mater, Jacksonville State University. Which famous former Miss America attended Jacksonville State University?

Answer: Heather Whitestone

Heather Whitestone was the first deaf Miss America.
12. From Jacksonville, we head about 12 miles south down Alabama Highway 21 to a city that shares, with a slightly different spelling, the name of a cast member of the TV show "Friends". Name the cast member.

Answer: Jennifer Aniston

The city of Anniston is home to the Anniston Museum of Natural History, which has more than 2,000 items on permanent display.
13. Heading west on Interstate 20 for about eleven miles, we arrive at what is billed as the fastest, largest, and most competitive superspeedway in the world. What is the correct spelling of this superspeedway?

Answer: Talladega

The facility covers approximately 2,000 acres, has a 2.66 mile tri-oval track, and a 212 acre infield.
14. What is the name of the hall of fame located adjacent to the superspeedway on Interstate 20 in Alabama?

Answer: International Motorsports Hall of Fame

There are more than 100 inductees, including Jackie Stewart (Inaugural Inductee in 1990), Ferdinand Porsche (1996 Inductee), Davey Allison (1998 Inductee), and Emerson Fittipaldi (2003 Inductee).
15. Which of these people is NOT an inductee into the Hall of Fame located next to the superspeedway on Interstate 20 in Alabama?

Answer: Dale Earnhart Jr.

Henry Ford was inducted in 1993, Mario Andretti was inducted in 2000, and Al Unser Sr was inducted in 1998.
16. Traveling about 20 miles north on Alabama Highway 77, then about five miles on U.S. Highway 411 we come to the city of Gadsden, situated alongside what river?

Answer: Coosa River

Founded in 1840 and named after the man who negotiated the Gadsden Purchase, Gadsden is the starting point for the annual "World's Longest Yard Sale," which stretches 450 miles north through Alabama, Tennessee, and ending in Covington Kentucky.
17. One of the major attractions in Gadsden is named for the Native American maiden Noccalula. What is this attraction?

Answer: A waterfall

The legend of Noccalula tells of a maiden who flung herself over the 100 foot waterfalls because she was heartbroken that her father wouldn't allow her to marry the man she loved.
18. Heading west from Gadsden about 46 miles on U.S. Highway 278, we arrive in the city of Cullman. The major attraction in Cullman shares its name with a famous hymn. Name the attraction.

Answer: Ave Maria Grotto

Began in 1934 by Brother Joseph Zoettl, a Benedictine Monk, the Ave Maria Grotto is located on four acres of the Saint Bernard Abbey, Alabama's first and only Benedictine Abbey. It has more than 125 reproductions in miniature of some of the most famous historical buildings in the world.
19. The founders of the place where the attraction is located were sent there to minister to a specific group of immigrant settlers. To which of these groups were they sent?

Answer: The Germans

St. Bernard Abbey was founded on September 29, 1891. They also sell some incredible "monk's honey" produced by the beehives at the abbey.
20. Traveling about 47 miles down Interstate 65, we come to the end of the first part of our journey. Which of the following places does NOT have a location that shares the name with this largest city in Alabama?

Answer: There are places with that name in all of these locations

New Birmingham is in County Tipperary in Ireland, Birmingham New Zealand is located on the North Island of New Zealand, and the crater named Birmingham can be found at Latitude 65.1 North & Longitude 10.5 West on the Moon. It was named after the Irish astronomer John Birmingham and is 92.0 kilometers in diameter.
Source: Author birminghambill

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
1/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us