Quiz about Lets Go Georgia The Soviet Socialist Republic
Quiz about Lets Go Georgia The Soviet Socialist Republic

Let's Go! Georgia (The Soviet Socialist Republic) Quiz


This is a quiz about the former Soviet state of Georgia. I didn't see any others online, so we can make this my ninth Let's Go quiz. Enjoy.

A multiple-choice quiz by Flynn_17. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. Georgia

Author
Flynn_17
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
172,736
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
481
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Georgia's capital, Tblisi, is on a river which is known as the Kúr when it flows through Georgia's neighbour, Azerbaijan. What is the river Kúr known as when it flows through Georgia, though?
Hint

Mtkvari
Pankisi
Dablobi
Kúr Rekmech

2. What political decision made by the Georgian government caused widespread protests in 2003? Hint

An attempt to manipulate legislative elections
A decision to rename Georgia 'Abkhazia'.
An attempt to overthrow the president at the time, Eduard Shevardnadze
An attempt to give part of the Georgia land to Azerbaijan in exchange for fishing rights

3. Which of these places/landmarks is not located in Georgia? Hint

Pankisi Gorge
Aragats Lermagatat'
Mr'a Shkhara
Kolkhet'is Dablobi

4. Which of these Georgian settlements is not considered to be a city? Hint

Chiat'ura
P'ot'i
Guria
Tsqaltubo

5. Georgian is the official language of most regions of Georgia, but which region has its own official language? Hint

Samtskhe-Javakheti
Abkhazia
Kvemo Kartli
Imereti

6. Which of these is not a Georgian port/harbour? Hint

Rust'avi
P'ot'i
Bat'umi
Sokhumi

7. Georgia has a problem with immigrants coming into the country. True or False?

True
False

8. Most countries are known by a different name in their own tongue. What is Georgia known as in Georgian? Hint

Dan'ava'tri
Georgia
Sak'art'velo
Sak'ari'oveti

9. How many years after the independence of Georgia was the constitution adopted? Hint

3
4
5
6

10. Georgia has borders with which four countries? Hint

Turkey, Armenia, Azerbaijan, Russia
Azerbaijan, Russia, Ukraine, Turkey
Turkey, Russia, Armenia, Ukraine
Afghanistan, Azerbaijan, Turkey, Armenia


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Georgia's capital, Tblisi, is on a river which is known as the Kúr when it flows through Georgia's neighbour, Azerbaijan. What is the river Kúr known as when it flows through Georgia, though?

Answer: Mtkvari

The river also flows through Turkey, where it is known as the river Kura.
2. What political decision made by the Georgian government caused widespread protests in 2003?

Answer: An attempt to manipulate legislative elections

The riots let to the resignation of Eduard Shevardnadze in the end. Georgia was one known as the areas of 'Abkhazia' and 'South Ossetia', and both are now provinces of Georgia. Georgia had no intention of giving over land to Azerbaijan, as Azerbaijan has no fishing rights to give to Georgia. Georgia and Azerbaijan border different bodies of water.
3. Which of these places/landmarks is not located in Georgia?

Answer: Aragats Lermagatat'

Aragats Lermagatat' is a mountain in Armenia, located a few miles north of the town of Ejmiatsin.
4. Which of these Georgian settlements is not considered to be a city?

Answer: Guria

Guria is a province of Georgia.
5. Georgian is the official language of most regions of Georgia, but which region has its own official language?

Answer: Abkhazia

The official language of Abkhzia is Abkhaz, as Abkhazia was once a separate area to Georgia.
6. Which of these is not a Georgian port/harbour?

Answer: Rust'avi

Rust'avi is a town south of Tblisi, on the river Mtkvari.
7. Georgia has a problem with immigrants coming into the country. True or False?

Answer: False

In fact, Georgia's immigration rate is -2.3%, meaning that people are leaving Georgia at quite a high rate.
8. Most countries are known by a different name in their own tongue. What is Georgia known as in Georgian?

Answer: Sak'art'velo

Sak'art'velo is the local short form. Georgia does not have a long form for it's self. Most countries, however, do have a local long form, such as the United States of America for the U.S.
9. How many years after the independence of Georgia was the constitution adopted?

Answer: 4

Georgia became independent on April 9, 1991. The constitution was adopted on October 17, 1995.
10. Georgia has borders with which four countries?

Answer: Turkey, Armenia, Azerbaijan, Russia

Georgia does not have a border with Ukraine, although Ukraine does prove to be a bigger export and import partner with Georgia than Armenia does.
Source: Author Flynn_17

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
12/10/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us