FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Nearly Ultimate New York 1
Quiz about Nearly Ultimate New York 1

Nearly Ultimate New York 1 Trivia Quiz


I live here and I don't know everything there is to know about one of the most diverse cities in the world. Play this quiz and find out how much you know. Have fun!

A multiple-choice quiz by rootsgrrl. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. New York
  8. »
  9. New York City

Author
rootsgrrl
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
91,072
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
8 / 15
Plays
1490
- -
Question 1 of 15
1. How many commuter bridges cross the East River? Hint


Question 2 of 15
2. The Dakota, home of Yoko Ono, Lauren Bacall, and John Madden, among others, is near Central Park.


Question 3 of 15
3. Who was the first mayor to live in Gracie Mansion? Hint


Question 4 of 15
4. Which of these famous people was not born in Queens? Hint


Question 5 of 15
5. Since 1923, when Yankee Stadium was built, how many other Major League Baseball parks have existed within New York City? Hint


Question 6 of 15
6. Who was elected mayor of New York in Nov.2001?

Answer: (First and last name or just last name; think financial news; the name he's known by)
Question 7 of 15
7. Brooklyn was once an independent city.


Question 8 of 15
8. How many World's Fairs have taken place in New York City since 1900? Hint


Question 9 of 15
9. A subway disaster caused a street in Brooklyn to be renamed.


Question 10 of 15
10. All these places from the film "Moonstruck" (shot partially in New York) exist or have existed, except: Hint


Question 11 of 15
11. The largest (in area) of the five boroughs is; Hint


Question 12 of 15
12. What street in Manhattan was called "Swing Street" because of all the jazz clubs that once filled it? Hint


Question 13 of 15
13. Jazz greats Billie Holiday and Louis Armstrong both lived in Queens.


Question 14 of 15
14. At what club in Manhattan did The Ramones, Blondie, Talking Heads, and countless others jump-start their careers? Hint


Question 15 of 15
15. What President was born in New York City? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How many commuter bridges cross the East River?

Answer: Seven

And here they are: the Triborough, the Queensborough (also known as the 59th St.), the Manhattan, the Williamsburgh, the Throg's Neck, the Whitestone, and the most beautiful engineering feat ever, the Brooklyn.
2. The Dakota, home of Yoko Ono, Lauren Bacall, and John Madden, among others, is near Central Park.

Answer: True

Right across 72nd Street, The garden that Yoko had dedicated to John Lennon, Strawberry Fields, is right inside the 72nd Street entrance.
The movie "Rosemary's Baby" was filmed at the Dakota in 1966.
3. Who was the first mayor to live in Gracie Mansion?

Answer: Fiorello LaGuardia

Mayor LaGuardia previously lived in a walk-up apartment in East Harlem with his wife and children. He reluctantly moved on to Gracie Mansion (88th St. and the East River) in 1942
4. Which of these famous people was not born in Queens?

Answer: Joe Pesci

All the others were born in Queens, but Mr. O'Connor was the only one raised there. Mr. Pesci is from the Bronx
5. Since 1923, when Yankee Stadium was built, how many other Major League Baseball parks have existed within New York City?

Answer: Four

The Polo Grounds in Manhattan, which the New York Giants shared with the Yankees for several years and was the first home of the New York Mets; Shea Stadium in Flushing, the Mets' home since 1964; The Yankees also played at Shea during the renovation of Yankee Stadium. Ebbets Field in Brooklyn, where the Dodgers played until the end of the 1957 season.

The Giants also played in the Polo Grounds until the end of that season. No one blames the Giants for moving to San Francisco, but a lot of us are still angry with the Dodgers! Citi Field was built in 2009 as the home for the Mets.
6. Who was elected mayor of New York in Nov.2001?

Answer: Mike Bloomberg

He may be the second shortest mayor (after La Guardia) but Mr. Bloomberg claims to be five feet eleven inches tall.
7. Brooklyn was once an independent city.

Answer: True

Until 1898, when the five boroughs were consolidated into Greater New York, Brooklyn was the fourth largest city in the United States. In fact the voters of Brooklyn voted in favor of joining the city by less than 300 votes!
8. How many World's Fairs have taken place in New York City since 1900?

Answer: Two

Both were held in Flushing, on the site of a former ash dump. The first, in 1939 and 1940, featured the first appearance of a President (FDR) on television, but very few people were able to see the broadcast. The second, in 1964-65 featured the use of a computer in the Parker Pen pavilion to match attendees with a pen pal (including me). There was also the first demonstration of a Picturephone. The two towers in the first "Men in Black" movie were the New York State pavilion and despite what you saw in the movie, they are still standing.
9. A subway disaster caused a street in Brooklyn to be renamed.

Answer: True

In November. 1918, a train crashed inside the Malbone Street tunnel in Brooklyn, killing nearly 100 people. The name "Malbone Street" evoked such horrible thoughts that the street was renamed Empire Boulevard.
10. All these places from the film "Moonstruck" (shot partially in New York) exist or have existed, except:

Answer: Sweetheart Wine and Liquors

You can visit all the others, although the Grand Ticino is on Sullivan Street in Greenwich Village. You can go see Orange and Pineapple streets in Brooklyn too!
11. The largest (in area) of the five boroughs is;

Answer: Queens

Queens is the largest; Brooklyn the most populous.
12. What street in Manhattan was called "Swing Street" because of all the jazz clubs that once filled it?

Answer: 52nd Street

"Swing Street" is still the second name of 52nd St.
13. Jazz greats Billie Holiday and Louis Armstrong both lived in Queens.

Answer: True

Lady Day lived in Flushing for a number of years, and Mr. Armstrong spent the last 31 years of his life in a house in Corona.
14. At what club in Manhattan did The Ramones, Blondie, Talking Heads, and countless others jump-start their careers?

Answer: CBGBs

On Bowery and Third, the letters mean "Country Bluegrass and Blues." Yes. it's still there
15. What President was born in New York City?

Answer: Theodore Roosevelt

TR was born on East 20th Street. You can visit the house.
Source: Author rootsgrrl

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us