FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The District of Columbia
Quiz about The District of Columbia

The District of Columbia Trivia Quiz


Questions about the seat of the US Government.

A multiple-choice quiz by TonyTheDad. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. USA
  8. »
  9. D.C. Washington

Author
TonyTheDad
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
112,722
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
2737
- -
Question 1 of 10
1. The District of Columbia (DC) was originally how big? Hint


Question 2 of 10
2. There are no interstate highways in the DC.


Question 3 of 10
3. This Cabinet Department's headquarters is the only one not located within DC. Hint


Question 4 of 10
4. DC's original territory was taken from these two states. Hint


Question 5 of 10
5. The city of Washington was not always synonymous with DC.


Question 6 of 10
6. Which of the following bridges does *NOT* lead from Virginia to DC? Hint


Question 7 of 10
7. The President's air transport, Air Force One, takes off from Bolling AFB in southwest DC.


Question 8 of 10
8. Which of the following avenues does *not* lie on the straight-line borders of DC? Hint


Question 9 of 10
9. Which of the following avenues does *not* extend past the DC borders? Hint


Question 10 of 10
10. The District of Columbia gets how many electoral votes for presidential elections? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The District of Columbia (DC) was originally how big?

Answer: 100 square miles

It was originally a 10 mile by 10 mile square area straddling the Potomac River and incorporating land from Maryland and Virginia. It is now smaller because the Virginia portion was ceded back in the 19th Century.
2. There are no interstate highways in the DC.

Answer: False

There are four interstate highways (with five numbers) that venture within DC's borders: I-66 comes in from Virginia near Roosevelt Island and ends in a mix of connector roads just east of the Kennedy Center. I-395 enters just SE of the Pentagon and ends at New York Ave NW. I-295 enters south of Bolling Air Force Base and ends where it's redesignated as DC Rt. 295. I-95/I-495 (the eastern half of the Capital Beltway) technically crosses through DC at its southern tip just east of Alexandria, VA.
3. This Cabinet Department's headquarters is the only one not located within DC.

Answer: Department of Defense

The Pentagon is the Department of Defense's HQ. It lies in Arlington, VA, about a quarter of a mile from the VA/DC line.
4. DC's original territory was taken from these two states.

Answer: Maryland and Virginia

This was to appease both Northerners and Southerners by basing the capital in both a Northern and Southern states' territory.
5. The city of Washington was not always synonymous with DC.

Answer: True

Washington was only a small area within DC at first. Towns such as Georgetown and Alexandria continued to exist after DC's founding. Eventually, DC completely urbanized and is now contiguous with the City of Washington.
6. Which of the following bridges does *NOT* lead from Virginia to DC?

Answer: Cabin John Bridge

Cabin John Bridge is what carries I-495 (the western half of the Capital Beltway) between Virginia and Maryland. The TR Bridge carries I-66 and US-50 from Arlington, VA. The Chain Bridge takes traffic from Virgina roads N. Glebe Rd (VA 120) and Chain Bridge Rd (VA 123) to the Clara Barton Pkwy. The Key Bridge carries US-29 from Rosslyn into Georgetown.
7. The President's air transport, Air Force One, takes off from Bolling AFB in southwest DC.

Answer: False

Although Bolling is within DC's border, Air Force One is based out of Andrews AFB, which is just south of the Capital Beltway near Clinton, MD.
8. Which of the following avenues does *not* lie on the straight-line borders of DC?

Answer: Northern Ave

The straight borders have Western Ave along the northwestern border, Eastern Ave along the northeastern border, and Southern Ave along the southeastern border. What was once the southwestern border has VA Rt 7 (King St.) along much of it. There is no Northern Ave.
9. Which of the following avenues does *not* extend past the DC borders?

Answer: Colorado Ave

There has been an avenue named after each state inside DC, though a couple have been renamed.

There once was a California Ave. in the Burleith neighborhood; now there is a California St. in the Kalorama neighborhood.

Ohio Dr., near the Jefferson Memorial, was once named Ohio Ave.

Most of the early states' avenues extend out into Maryland.
10. The District of Columbia gets how many electoral votes for presidential elections?

Answer: 3

Amendment to the US Constitution: "Article [amendment] XXIII: The District... shall appoint in such manner as the Congress may direct... [a] number of electors of President and Vice President equal to the whole number of Senators and Representatives in Congress to which the District would be entitled if it were a State, but in no event more than the least populous State..." As of 2002, the least populous state (actually, several states) has only 1 Representative in the House and the constant 2 Senators for a total of 3. Unless there's a massive campaign to convince people to move from California, Texas, and Florida to the cold northern states of Wyoming, Montana, Alaska, and the Dakotas, there will probably always be just three electoral votes for DC.
Source: Author TonyTheDad

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/5/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us