FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Exploration of Texas
Quiz about Exploration of Texas

Exploration of Texas Trivia Quiz


Here's a quiz on the men who explored Texas and its surrounding areas.

A multiple-choice quiz by aekindred. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. States & Cities
  8. »
  9. Texas

Author
aekindred
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
55,031
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1476
Last 3 plays: Guest 181 (8/10), Guest 163 (7/10), Andyboy2021 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Who searched through New Mexico and Texas for Cibola and the Seven Cities of Gold? Hint


Question 2 of 10
2. Who first explored the Texas coastline? Hint


Question 3 of 10
3. Which explorer landed on the coast of Mexico in 1519 and went inland toward the Aztecs? Hint


Question 4 of 10
4. Which explorer led the expedition from Florida to Texas but died at the Mississippi before reaching Texas? Hint


Question 5 of 10
5. Which of the following Texas explorers claimed land in the name of France? Hint


Question 6 of 10
6. Which explorer was shipwrecked off the coast of Texas and taken in by the Karankawa Indians? Hint


Question 7 of 10
7. Who guided Fray Marcos and DeVaca on each separate trip through the Texas area? Hint


Question 8 of 10
8. Did any of the conquistadors who explored Texas find gold?


Question 9 of 10
9. Who was the first European to explore the interior of Texas? Hint


Question 10 of 10
10. Which of the following countries did NOT explore or claim Texas? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jan 28 2024 : Guest 181: 8/10
Jan 03 2024 : Guest 163: 7/10
Dec 25 2023 : Andyboy2021: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who searched through New Mexico and Texas for Cibola and the Seven Cities of Gold?

Answer: Coronado

Coronado actually found Cibola, but it was the small village of the Zuni Indians.
2. Who first explored the Texas coastline?

Answer: Pineda

Pineda named what is now the Rio Grande. He called it Rio de las Palmas (river of the palms).
3. Which explorer landed on the coast of Mexico in 1519 and went inland toward the Aztecs?

Answer: Cortez

Cortez was aware of the Aztec threat and allied with many small tribes on his way towards the Aztec capital.
4. Which explorer led the expedition from Florida to Texas but died at the Mississippi before reaching Texas?

Answer: DeSoto

DeSoto died with a high fever at the Mississippi River, never reaching his destination of Texas.
5. Which of the following Texas explorers claimed land in the name of France?

Answer: LaSalle

This was the obvious choice. The rest are all from Spain.
6. Which explorer was shipwrecked off the coast of Texas and taken in by the Karankawa Indians?

Answer: DeVaca

DeVaca became a shaman and a trader with the Karankawas before returning to Spain.
7. Who guided Fray Marcos and DeVaca on each separate trip through the Texas area?

Answer: Esteban

Esteban is believed to be the first African-American to enter Texas. He was killed by the Zuni Indians.
8. Did any of the conquistadors who explored Texas find gold?

Answer: No

Each conquistador was in a desperate search for gold for themselves and Spain. Each one came home with none.
9. Who was the first European to explore the interior of Texas?

Answer: DeVaca

DeVaca reported back to Spain saying he saw 'very fertile land' and 'large cows with horns' (buffalos).
10. Which of the following countries did NOT explore or claim Texas?

Answer: England

Mexico never explored Texas but did claim it until the Texas Revolution.
Source: Author aekindred

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Texas! Tough
2. Keeping Waco Wacky Tough
3. Legends of the Alamo Tough
4. Remember the Alamo Average
5. I Left My Heart In San Antonio Average
6. The Texas City Disaster Tough
7. Texas Is Revolutionary! Average
8. Sam Houston Average
9. Texas History Very Difficult
10. General Texas History Tough
11. Texas History Dates Average
12. Texas and the Civil War Tough

2/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us