Quiz about Good Gravy
Quiz about Good Gravy

Good Gravy! Trivia Quiz


We all love sauces and gravy on the food we eat. They are the final touch that can make a meal memorable. I will give you the ingredients of a sauce or gravy and you will give me the name of the sauce. By the end of the quiz, you will be hungry.

A multiple-choice quiz by oldstuff28. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Food & Drink

Author
oldstuff28
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
313,883
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2682
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 104 (5/10), Guest 81 (9/10), Guest 86 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which sauce is usually made with butter and flour slowly cooked together (roux), keeping the mixture lightly colored and then hot milk slowly whisked in to get a creamy, white, delicious sauce? Hint

Milk Sauce
Bechamel Sauce
Butter Sauce
White Sauce

2. If I am using roux (butter and flour) that is cooked to a blond color and hot stock is then whisked in to give me a flavorful sauce that is known under which name? Hint

Veloute Sauce
Butter Sauce
Blonde Sauce
Milk Sauce

3. Which sauce uses butter for roux (some cooks may use oil) slowly cooked until it is a rich brown color and then adds stock of either traditional veal or chicken? Hint

Espagnole Sauce
Oil Sauce
Brown Sauce
Brown Gravy

4. If a cook makes Veloute sauce but adds egg yolks and heavy cream to thicken it instead of the milk, which traditional French sauce is this? Hint

Egg Sauce
Veloute Plus Sauce
Allemande Sauce
Cream Sauce

5. If a cook takes a traditional Espagnole sauce and adds dry red wine that has been reduced with shallots and perhaps some beef marrow, what well-known sauce is this? Hint

Spanish Sauce
Wine Sauce
Bordelaise Sauce
Marrow Sauce

6. What traditional gravy am I making when I take the drippings from roast turkey, thicken them with flour, add some turkey stock and then add the cooked chopped-up heart and gizzard that came with the turkey? Hint

Giblet Gravy
Turkey Gravy
Brown Gravy
Christmas Gravy

7. A Southern U.S. cook is frying up a piece of ham for breakfast and when it is removed from the pan, stirs some black coffee into the browned bits at the bottom of the skillet. What is the name of this classic thin gravy that is poured over ham, biscuits, and grits? Hint

Ham Gravy
Grits Gravy
Coffee Gravy
Red-eye Gravy

8. I am a cook who specializes in making sauces. What am I called? Hint

Line Cook
Sauce Maker
Saucier
Short Order Cook

9. Even the best cooks do not make this sauce at home; it is rather purchased at the grocery store. It has garlic and vinegar, tamarind and anchovies, onions and spices, etc. There are many dishes that wouldn't be the same without it. What is this kitchen staple? Hint

Worcestershire Sauce
Hot Sauce
Soy Sauce
Barbecue Sauce

10. What is the traditional fruit sauce that accompanies pork? Hint

Cranberry Sauce
Cherry Sauce
Blueberry Sauce
Apple Sauce


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which sauce is usually made with butter and flour slowly cooked together (roux), keeping the mixture lightly colored and then hot milk slowly whisked in to get a creamy, white, delicious sauce?

Answer: Bechamel Sauce

Antonin Careme, a French chef in the 1800s, classified sauces into four families or mother sauces. Bechamel is one of the most commonly used mother sauces. Add some cheese and you have a lovely sauce for baked potatoes or asparagus.
2. If I am using roux (butter and flour) that is cooked to a blond color and hot stock is then whisked in to give me a flavorful sauce that is known under which name?

Answer: Veloute Sauce

Veloute adds a bit more flavor to a plain bechamel sauce by cooking it longer and therefore the butter sauce ends up having a lovely, nutty flavor.
3. Which sauce uses butter for roux (some cooks may use oil) slowly cooked until it is a rich brown color and then adds stock of either traditional veal or chicken?

Answer: Espagnole Sauce

This is another mother or base sauce and can be used by itself or with the addition of other ingredients.
4. If a cook makes Veloute sauce but adds egg yolks and heavy cream to thicken it instead of the milk, which traditional French sauce is this?

Answer: Allemande Sauce

Allemande sauce is a richer version of Veloute sauce and is wonderful as a stand-alone sauce or used with additional ingredients to enhance it.
5. If a cook takes a traditional Espagnole sauce and adds dry red wine that has been reduced with shallots and perhaps some beef marrow, what well-known sauce is this?

Answer: Bordelaise Sauce

Bordelaise is a delicious adjunct to a piece of grilled beef, especially Filet Mignon. It brings out a maximum of beef flavor even though it has a delicious flavor of its own.
6. What traditional gravy am I making when I take the drippings from roast turkey, thicken them with flour, add some turkey stock and then add the cooked chopped-up heart and gizzard that came with the turkey?

Answer: Giblet Gravy

In the US we traditionally have a turkey for Thanksgiving in November and it wouldn't be the same without delicious giblet gravy over our turkey and mashed potatoes. Many people also have turkey for Christmas as well as on cold days in the fall and winter months.
7. A Southern U.S. cook is frying up a piece of ham for breakfast and when it is removed from the pan, stirs some black coffee into the browned bits at the bottom of the skillet. What is the name of this classic thin gravy that is poured over ham, biscuits, and grits?

Answer: Red-eye Gravy

This southern staple may be an acquired taste, but it is regularly eaten and enjoyed in the Southern US.
8. I am a cook who specializes in making sauces. What am I called?

Answer: Saucier

In restaurant kitchens, especially the nicer ones, one person is the saucier who makes the various sauces for the menu items. This is important because many sauces are made at the last minute and must be made correctly.
9. Even the best cooks do not make this sauce at home; it is rather purchased at the grocery store. It has garlic and vinegar, tamarind and anchovies, onions and spices, etc. There are many dishes that wouldn't be the same without it. What is this kitchen staple?

Answer: Worcestershire Sauce

The English invented this sauce/condiment in India and it is almost necessary for many dishes. I use it in meatloaf as well as Gazpacho. It is unique and without equal.
10. What is the traditional fruit sauce that accompanies pork?

Answer: Apple Sauce

It seems that the tartness of the apple sauce cuts the richness of the pork and there are many homes in the US and maybe around the world that use the addition of apple sauce to their pork dinners. A very fine apple sauce is also often used as one of babies' first solid foods.
Source: Author oldstuff28

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 23 2022 : Guest 104: 5/10
Nov 23 2022 : Guest 81: 9/10
Nov 23 2022 : Guest 86: 8/10
Nov 23 2022 : Guest 94: 7/10
Nov 23 2022 : Guest 90: 7/10
Nov 23 2022 : Guest 148: 8/10
Nov 22 2022 : Guest 154: 4/10
Nov 21 2022 : Guest 64: 9/10
Nov 17 2022 : Guest 94: 2/10

Score Distribution

quiz
12/2/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us