Quiz about The Golden Age of Lunch Boxes
Quiz about The Golden Age of Lunch Boxes

The Golden Age of Lunch Boxes Trivia Quiz


Your lunch box showed who you were, or who you hoped to be! This quizzie is about the early history of lunch box production.

A multiple-choice quiz by catnippin. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Food & Drink

Author
catnippin
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
50,351
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
11866
Awards
Editor's Choice
Last 3 plays: Guest 104 (3/10), Guest 106 (3/10), Guest 41 (2/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In 1949, Robert O. Burton's original prototype lunch kit was produced. Aladdin Industries released it in 1950. It was a plain metal box with a decal on the front. Which famous TV cowboy star was pictured on the decal ? Hint

Roy Rogers
Wild Bill Hickock
Gene Autry
Hopalong Cassidy

2. With the success of Aladdin's lunch kit, American Thermos decided to produce a kit of their own in 1953. Their version was a fully lithographed box with a TV like picture of the Double R Bar ranch, and the images of what famous pair?

Answer: (5 Words - Happy Trails! - please, include the word 'and')
3. In 1954, ADCO Liberty and Universal entered as two more lunch box competitors. ADCO featured Howdy Doody, Mickey Mouse, Donald Duck and Davy Crockett. They had a run-in with Disney when which person was included on a Davy Crockett lunch box..? Hint

Gene Autry
The Lone Ranger
Kit Carson
Superman

4. A new breed of 'character' lunch boxes emerged in 1957. Instead of the square metal TV screen looking box, what shape were they..? Hint

triangular
rectangular
dome shaped
round

5. Beginning in 1959, a new material began coating the outside of the lunch box. What was it..? Hint

cardboard
vinyl
plastic
wood

6. In 1962, Aladdin introduced another new lunch box design technique. This technique became their trademark, and was a new way to bring life to the lunch box. What was it..? Hint

the brunch shoulder bag
the kaboodle kit
the thermos cork stopper
3-D embossing

7. Aladdin passed up the chance to get the Barbie lunch box license. KST (King Seeley Thermos) got that one. So, Aladdin created a Barbie wannabe. What was her name...? Hint

Midge
Merrin
Eleanor
Tammy

8. One lunch box manufacturer could not be bothered with licensing characters to put on their boxes. They did give us an unlimited variety of plaid boxes! Who were they...? Hint

Ohio Art
Mattel
Standard Plastics
Landers, Frary and Clark

9. Around 1972, lunch box manufacturers switched from metal to plastic. This was to cut manufacturing costs, and because crusading mothers thought of metal as dangerous assault weapons!

True
False

10. A famous singer-musician has a large lunch box collection and has written two songs about them - 'There's a Devil in My Lunchbox' and 'Lunchbox'. Who is this person..? Hint

Marilyn Manson
Alice Cooper
Cindy Lauper
Weird Al Yankovic


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In 1949, Robert O. Burton's original prototype lunch kit was produced. Aladdin Industries released it in 1950. It was a plain metal box with a decal on the front. Which famous TV cowboy star was pictured on the decal ?

Answer: Hopalong Cassidy

The first 'Hoppy' kit was red and white. The decal showed Hopalong Cassidy kneeling behind a mound of dirt, ready with a gun in each hand. A metal lithographed vacuum bottle was packed inside.
2. With the success of Aladdin's lunch kit, American Thermos decided to produce a kit of their own in 1953. Their version was a fully lithographed box with a TV like picture of the Double R Bar ranch, and the images of what famous pair?

Answer: Roy Rogers and Dale Evans

Roy Rogers had gone to Aladdin about being featured on a lunch kit, but they turned him down saying 'one cowboy is enough'!
3. In 1954, ADCO Liberty and Universal entered as two more lunch box competitors. ADCO featured Howdy Doody, Mickey Mouse, Donald Duck and Davy Crockett. They had a run-in with Disney when which person was included on a Davy Crockett lunch box..?

Answer: Kit Carson

ADCO included Kit Carson on a Davy Crockett lunch box. Since he is not a Disney character, it did not go over well with Disney! In 1956, Disney signed with Aladdin instead...and ADCO stopped producing lunch kits.
4. A new breed of 'character' lunch boxes emerged in 1957. Instead of the square metal TV screen looking box, what shape were they..?

Answer: dome shaped

The dome shape was reminiscent of the black lunch pail used by factory workers and field hands in the late 19th century. Aladdin produced a Buccaneer dome with illustrations of pirates, pirate ships and coins. American Thermos had one that looked like a Red Barn..
5. Beginning in 1959, a new material began coating the outside of the lunch box. What was it..?

Answer: vinyl

The vinyl coating over stiff cardboard was supposed to make lunch boxes waterproof and less likely to rust and dent, like the metal ones.
6. In 1962, Aladdin introduced another new lunch box design technique. This technique became their trademark, and was a new way to bring life to the lunch box. What was it..?

Answer: 3-D embossing

They stamped a sixteenth inch relief onto the front and back of their metal lunch boxes. The images stood out!
7. Aladdin passed up the chance to get the Barbie lunch box license. KST (King Seeley Thermos) got that one. So, Aladdin created a Barbie wannabe. What was her name...?

Answer: Tammy

It was not as popular as Barbie....
8. One lunch box manufacturer could not be bothered with licensing characters to put on their boxes. They did give us an unlimited variety of plaid boxes! Who were they...?

Answer: Ohio Art

They dropped out of the lunch box business in 1985.
9. Around 1972, lunch box manufacturers switched from metal to plastic. This was to cut manufacturing costs, and because crusading mothers thought of metal as dangerous assault weapons!

Answer: True

But...plastic boxes are not as valuable as the old metal ones. So, that hurts too!
10. A famous singer-musician has a large lunch box collection and has written two songs about them - 'There's a Devil in My Lunchbox' and 'Lunchbox'. Who is this person..?

Answer: Marilyn Manson

The 'Lunchbox' song confirms the suspicions of concerned mothers ...'I've got my lunchbox and I'm armed real well!' So much for heavy metal...
Source: Author catnippin

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 28 2022 : Guest 104: 3/10
Nov 26 2022 : Guest 106: 3/10
Nov 25 2022 : Guest 41: 2/10
Nov 24 2022 : Guest 172: 4/10
Nov 22 2022 : Guest 104: 4/10
Nov 20 2022 : bradncarol: 4/10
Nov 20 2022 : alfoil: 3/10
Nov 18 2022 : Guest 67: 6/10
Nov 16 2022 : tornadosteve: 10/10

Score Distribution

quiz
12/3/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us