Quiz about Some Like It Hotter
Quiz about Some Like It Hotter

Some Like It Hotter Trivia Quiz


People the world over enjoy tucking in to dishes that to the mere mortal tastebud would be unbearably hot. Here's a quiz on all sorts of spicy titbits - written as part of Commission XXIV!

A multiple-choice quiz by crazy baby. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Food & Drink
  8. »
  9. Mixed Food and Drink

Author
crazy baby
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
353,137
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
3058
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: saratogarox (9/10), Guest 104 (8/10), Guest 175 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Before diving in to the first dish on the FunTrivia menu of extremely spicy foods, we must first establish how 'spicyness' is measured. What is the name of the scale which is used to measure the spicy heat of a food, especially chili peppers? Hint

Scoville scale
McReedy scale
Richter scale
Beaufort scale

2. This particular chili is renowned for being the bad boy of peppers. Registering at over 1 million Scoville units, for several years it was certified by the 'Guiness Book of Records' as the hottest chili in the world. In fact, in 2009, scientists in India were developing ways of incorporating this pepper into anti-terrorist grenades and personal protection aerosols. Which is it? Hint

Pimento
Naga Bhut Jolokia
Scotch Bonnet
Chipotle

3. At well over ten times hotter than a jalapeno pepper, Scotch bonnet peppers are a sweet but fiery addition to cuisines worldwide. However, they are particularly popular when used in which style of international cuisine? Hint

Thai curry
Caribbean jerk
Mexican chili con carne
Traditional Ethiopian dishes

4. Some of the hotter ingredients in a curry release endorphins, or 'feel-good' chemicals, into the blood stream and may act as an aphrodisiac.

True
False

5. Which highly-populated country, famed for its curries and spicy cuisine, supplies around 70% of the global spice market?

Answer: (One Word)
6. The Brick Lane Curry House, New York City, is famous worldwide for challenging their customers to eat their "phaal" (or phall) curry - a curry so hot that similar challenges exist around the world looking for folk brave enough to eat this dish. But from where (according to Wikipedia) does phaal originate? Hint

South Africa
United Kingdom
India
France

7. The name of which notoriously hot curry, particularly popular in the region of Goa, is shared with the 1998 hit football anthem by British band Fat Les? Hint

Balti
Dhansak
Sag Aloo
Vindaloo

8. 'Kimchi Jjigae' is a Korean broth of kimchi, mushrooms, tofu, garlic, and chilis - lots of them. This chili overload has earned the kimchi jjigae the title of one of the world's spiciest dishes. What on Earth is kimchi, though? Hint

Seaweed
Sweet potato
Dried fish
Fermented, pickled cabbage

9. This chili is small but deadly. Also called the 'Thai chili', or Capsicum chinense, it originates in southeast Asia and packs at least 50,000 Scoville units-worth of heat. It is mainly red or green, and shares its name with a British frozen food company. Identify it. Hint

Bird's Eye
Dalepak
Findus
Walls

10. A nice glass of cold water is just the thing you need if you're finding your meal too spicy and need to cool your mouth down.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Before diving in to the first dish on the FunTrivia menu of extremely spicy foods, we must first establish how 'spicyness' is measured. What is the name of the scale which is used to measure the spicy heat of a food, especially chili peppers?

Answer: Scoville scale

The Richter scale measures earthquakes, and the Beaufort scale measures wind strength. The McReedy scale is made up. Scoville heat units (SHU) are used to measure the amount of capsaicin (the hot bit of a pepper) in a chili. Your average salad Bell Pepper is 0 SHU; Tabasco sauce is around 2,500-5,000 SHU; and law enforcement pepper spray is around 1.5-2 million SHU!
2. This particular chili is renowned for being the bad boy of peppers. Registering at over 1 million Scoville units, for several years it was certified by the 'Guiness Book of Records' as the hottest chili in the world. In fact, in 2009, scientists in India were developing ways of incorporating this pepper into anti-terrorist grenades and personal protection aerosols. Which is it?

Answer: Naga Bhut Jolokia

Pimento and chipotle chilis are relatively mild, though the Scotch bonnet is somewhat spicier. The Naga chili, however, is 400 times hotter than Tabasco sauce. In northeastern India, it is smeared on fence posts to keep away wild elephants, it is that hot!
3. At well over ten times hotter than a jalapeno pepper, Scotch bonnet peppers are a sweet but fiery addition to cuisines worldwide. However, they are particularly popular when used in which style of international cuisine?

Answer: Caribbean jerk

Though so called a Scotch Bonnet because of its resemblance to the Scottish Tam O'shanter hat, you certainly won't find this chili flavouring your haggis!
4. Some of the hotter ingredients in a curry release endorphins, or 'feel-good' chemicals, into the blood stream and may act as an aphrodisiac.

Answer: True

Research has also found that some curry ingredients may help to prevent some illnesses such as colon cancer and Alzheimer's disease. Spicy chilis also help to improve circulation around the body, and hot ginger can help to alleviate nausea.
5. Which highly-populated country, famed for its curries and spicy cuisine, supplies around 70% of the global spice market?

Answer: India

In 2010, India produced 1,051,000 tonnes of spices for the global food industry. To put that in to perspective, the second largest producer of spices, Bangladesh, produced just 128,517 tonnes.
6. The Brick Lane Curry House, New York City, is famous worldwide for challenging their customers to eat their "phaal" (or phall) curry - a curry so hot that similar challenges exist around the world looking for folk brave enough to eat this dish. But from where (according to Wikipedia) does phaal originate?

Answer: United Kingdom

Phaal originates in UK restaurants, believe it or not, and holds the fearsome reputation of being the world's hottest curry. It is made with a combination of 10 types of hot pepper, often including the infamous Naga chili, plus Scotch bonnet and habanero peppers.
7. The name of which notoriously hot curry, particularly popular in the region of Goa, is shared with the 1998 hit football anthem by British band Fat Les?

Answer: Vindaloo

Vindaloos often feature on Indian restaurant menus as the being the hottest curry served. Of course, as we've seen above, it isn't the hottest in the world, but just about the warmest that most people can cope with! The song in question was written by Blur bassist Alex James and released for the 1998 FIFA World Cup.
8. 'Kimchi Jjigae' is a Korean broth of kimchi, mushrooms, tofu, garlic, and chilis - lots of them. This chili overload has earned the kimchi jjigae the title of one of the world's spiciest dishes. What on Earth is kimchi, though?

Answer: Fermented, pickled cabbage

Kimchi Jjigae further earns its reputation as a bit of a hotty by usually being served at just below boiling temperature to really get those sweat glands activated!
9. This chili is small but deadly. Also called the 'Thai chili', or Capsicum chinense, it originates in southeast Asia and packs at least 50,000 Scoville units-worth of heat. It is mainly red or green, and shares its name with a British frozen food company. Identify it.

Answer: Bird's Eye

Bird's Eye chilies were also traditionally used medicinally to treat arthritis, indigestion, toothache and flatulence! They are apparently also useful insect repellants when mixed with water. The other options are all names of British frozen food companies, just to keep with the question.
10. A nice glass of cold water is just the thing you need if you're finding your meal too spicy and need to cool your mouth down.

Answer: False

Milk and other dairy products counteract some of the effect of capsaicin, the spicy element of a pepper, so a glass of milk is the best thing to drink with a hot meal. Water just spreads the spice around, and only slightly dilutes it, so is less likely to have any beneficial effect.
Source: Author crazy baby

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 28 2022 : saratogarox: 9/10
Nov 25 2022 : Guest 104: 8/10
Nov 18 2022 : Guest 175: 7/10
Nov 17 2022 : George95: 10/10
Nov 16 2022 : Guest 107: 5/10
Nov 15 2022 : Guest 38: 6/10
Nov 13 2022 : Guest 73: 8/10
Nov 12 2022 : Guest 213: 5/10
Nov 12 2022 : Guest 58: 9/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Commission #24:

You can be hot or cold or yes or no or in or out... Katy Perry might have said it best, but certainly our quiz authors can do similar with this September 2012 Commission from the Author Lounge, all of the titles of which contained the words 'Hot' or 'Cold'.

  1. Hotter Than Hades Average
  2. The Blood Runs Cold Average
  3. Cold Hands, Warm Heart Very Easy
  4. The Cold Shoulder Very Easy
  5. Cold Weather Fun Average
  6. Hot Off the Press! Average
  7. The Hot Rock Average
  8. The Cold, the Wet and the Ugly Average
  9. Hot Crossed Bunnies Average
  10. Sorry Celebrities, Elijah Wood Is the Hottest! Average
  11. Hot, Hotter, Hottest Average
  12. Some Like it Hot! Average

12/3/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us