Quiz about Johnny Cash Songs 19552002
Quiz about Johnny Cash Songs 19552002

Johnny Cash Songs 1955-2002 Trivia Quiz


This quiz is about Johnny Cash's hit songs from 1955 to 1969.

A multiple-choice quiz by Koebs6. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music A-C
  8. »
  9. Johnny Cash

Author
Koebs6
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
363,245
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
9 / 15
Plays
446
Last 3 plays: Guest 70 (9/15), Guest 73 (9/15), Guest 98 (13/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In 1955, Johnny Cash and The Tennessee Two released which songs? Hint

"Cry Cry Cry", "Hey Porter", "Folsom Prison Blues", "So Doggone Lonesome"
"Man In Black", "Ballad Of A Teenage Queen", "I Walk The Line", "Green Green Grass Of Home"
"Ring Of Fire", "I Got Stripes", "A Boy Named Sue", "Daddy Sang Bass"
"Wabash Cannonball", "Wildwood Flower", "Big River", "Ring Of Fire"

2. In 1956, Johnny Cash And The Tennessee Two released another song. This one was about love. What is the name of the song? Hint

I Walk The Line
Ring Of Fire
Ways Of A Woman In Love
Guess Things Happen That Way

3. In 1957, Cash recorded a song about his unhappy childhood. What is the name of the song? Hint

Home Of The Blues
Big River
Heartbreak Hotel
Belshazzar

4. In 1958, Johnny Cash and the Tennessee Two had a whole string of hit songs. What are some of the names of these hit songs from that year? Hint

"Ring Of Fire", "Ghost Riders In The Sky", "I Got Stripes", etc.
"Big River", "Guess Things Happen That Way", "Ballad Of A Teenage Queen", "Give My Love To Rose", "You're The Nearest Thing To Heaven"
"The Ballad Of Ira Hayes", "Tennessee Flat Top Box", "Cocaine Blues", etc.
"The Last Gunfighter Ballad", "Ballad Of Boot Hill", "Ballad Of Barbara", "Orange Blossom Special"

5. In 1959, Johnny Cash and his band recorded a song about a man digging ditches while in jail. What is the name of this song? Hint

Doin' My Time
Busted
In The Jailhouse Now
I Got Stripes

6. In 1961, Johnny Cash recorded a song with The Tennessee Three. The song would later become a hit song for his daughter Rosanne Cash in 1987. What is the name of the song? Hint

Tennessee Flat Top Box
Wildwood Flower
Ring Of Fire
Daddy Sang Bass

7. In 1962, Johnny Cash And The Tennessee Three toured with The Statler Brothers and The Carter Family. It was in this fashion that they released hit songs. What were three of the hits? Hint

"The Legend Of John Henry's Hammer", "Peace In The Valley", "Were You There"
"Forty Shades Of Green", "I Still Miss Someone", "Five Feet High And Rising"
"Ring Of Fire", "Long Black Veil", "Orange Blossom Special"
"One Piece At A Time", "I'd Still Be There", "The Matador"

8. In 1963, Johnny Cash was struggling to fight an addiction while dating June Carter. When June realized what was happening, she wrote a song about it. What is the name of the song that is now synonymous with Johnny Cash? Hint

Ring Of Fire
Time's A Wasting
Hurt
Belshazzar

9. This song was written by Johnny Cash and recorded in 1963. What is the name of the song? Hint

The Matador
Wildwood Flower
Ring Of Fire
Orange Blossom Special

10. In November 1964, Johnny Cash and June Carter did a duet for which song written by Minnesotan Bob Dylan? Hint

It Ain't Me Babe
Girl From The North Country
Blowin' In The Wind
Knockin' On Heaven's Door

11. Johnny Cash covered a classic song from 1974. What was the name of the song? Hint

A Boy Named Sue
Ring Of Fire
Cat's In The Cradle
Man In Black

12. In 2002, which song did Johnny Cash cover originally written by Nine Inch Nails? Hint

Ring Of Fire
Man In Black
Hurt
The Matador

13. In 1967, Johnny Cash and June Carter performed a live duet of which song? Hint

It Ain't Me Babe
Daddy Sang Bass
If I Were A Carpenter
Jackson

14. In 1968, Cash released an updated version of one of his hit songs. What is the name of it? Hint

I Walk The Line
Get Rhythm
Ring Of Fire
Folsom Prison Blues

15. In 1969, Johnny Cash performed at San Quentin Prison. Which hit song did he perform that was originally written as a poem by Shel Silverstein? Hint

25 Minutes To Go
Sunday Mornin' Comin' Down
Man In Black
A Boy Named Sue


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In 1955, Johnny Cash and The Tennessee Two released which songs?

Answer: "Cry Cry Cry", "Hey Porter", "Folsom Prison Blues", "So Doggone Lonesome"

In 1955, Johnny Cash, Marshall Grant and Luther Perkins signed on to a contract with Sun Records, a record label owned by big-time music producer Sam Phillips. After being turned down by Phillips for Gospel music, Cash and his band took another crack at it.

This time, they were ready with the first song Cash had written and it would be a huge hit song. The song was "Cry Cry Cry". It was backed by "Hey Porter". In December of that year, Cash and his band returned to Sun Records and recorded "Folsom Prison Blues" which was backed with "So Doggone Lonesome". "Folsom Prison Blues" was covered by Joaquin Phoenix for "Walk The Line".
2. In 1956, Johnny Cash And The Tennessee Two released another song. This one was about love. What is the name of the song?

Answer: I Walk The Line

Another hit song written by Johnny Cash, "I Walk The Line" was originally intended for Elvis to sing. Johnny Cash And The Tennessee Two would go on later that year to record other hits. It was covered by Joaquin Phoenix in "Walk The Line".
3. In 1957, Cash recorded a song about his unhappy childhood. What is the name of the song?

Answer: Home Of The Blues

"Home Of The Blues" was covered by Joaquin Phoenix for the movie "Walk The Line".
4. In 1958, Johnny Cash and the Tennessee Two had a whole string of hit songs. What are some of the names of these hit songs from that year?

Answer: "Big River", "Guess Things Happen That Way", "Ballad Of A Teenage Queen", "Give My Love To Rose", "You're The Nearest Thing To Heaven"

In 1958, Johnny Cash and his band recorded the hit songs "Big River" (Cash), "Guess Things Happen That Way" (Clement), "Ballad Of A Teenage Queen" (Clement), "Give My Love To Rose" (Cash), and "You're The Nearest Thing To Heaven" (Cash), for Sun Records. The names in parentheses are those of the songwriters.
5. In 1959, Johnny Cash and his band recorded a song about a man digging ditches while in jail. What is the name of this song?

Answer: I Got Stripes

In the song the line "On a Wednesday, I'm workin' diggin' ditches" is sung. This is a reference to the work inmates do while in jail or in prison.
In 1959, W.S. Holland joined the band and it became known as Johnny Cash and The Tennessee Three.
In the movie "Walk The Line", Joaquin Phoenix sings the opening lyrics to the song.
6. In 1961, Johnny Cash recorded a song with The Tennessee Three. The song would later become a hit song for his daughter Rosanne Cash in 1987. What is the name of the song?

Answer: Tennessee Flat Top Box

In 1961, Johnny Cash And The Tennessee Three recorded "Tennessee Flat Top Box". The song was a reference to the first guitar Cash learned to play. [Songwriter: Johnny Cash]
The song was covered by Rosanne Cash in 1987.
7. In 1962, Johnny Cash And The Tennessee Three toured with The Statler Brothers and The Carter Family. It was in this fashion that they released hit songs. What were three of the hits?

Answer: "The Legend Of John Henry's Hammer", "Peace In The Valley", "Were You There"

"The Legend Of John Henry's Hammer" would later be released on further albums (excluding "Ring Of Fire: The Best Of Johnny Cash"). "Peace In The Valley" and "Were You There" were released on "Ring Of Fire: The Best Of Johnny Cash".
8. In 1963, Johnny Cash was struggling to fight an addiction while dating June Carter. When June realized what was happening, she wrote a song about it. What is the name of the song that is now synonymous with Johnny Cash?

Answer: Ring Of Fire

"Ring Of Fire" described what it felt like to June to be dating Johnny while he was addicted to amphetamines.
(The song was recorded by Joaquin Phoenix for the movie "Walk The Line" and an album of the same title.)
The song has been covered many times. The song hit number one on the U.S. Billboard Hot Country Singles chart for one month in 1963. On the US Billboard Hot 100, it was ranked 17. In 1989, Social Distortion covered the already famous hit.
According to songfacts.com, June wrote the song about how she felt her relationship with Johnny Cash was when Johnny was on amphetamines.
9. This song was written by Johnny Cash and recorded in 1963. What is the name of the song?

Answer: The Matador

"The Matador" was the follow-up song to "Ring Of Fire". The B-side of "Ring Of Fire" was "I'd Still Be There".
10. In November 1964, Johnny Cash and June Carter did a duet for which song written by Minnesotan Bob Dylan?

Answer: It Ain't Me Babe

"It Ain't Me Babe" was recorded live on November 7, 1964 by Johnny Cash and June Carter and was covered by Joaquin Phoenix and Reese Witherspoon for "Walk The Line".
11. Johnny Cash covered a classic song from 1974. What was the name of the song?

Answer: Cat's In The Cradle

The song "Cat's In The Cradle" was written by Harry Chapin and Sandy Chapin, but has since been covered by other artists.
12. In 2002, which song did Johnny Cash cover originally written by Nine Inch Nails?

Answer: Hurt

"Hurt" was written by Trent Michael Reznor of Nine Inch Nails and covered by Johnny Cash. It later appeared on his "American Recordings" albums.
13. In 1967, Johnny Cash and June Carter performed a live duet of which song?

Answer: Jackson

The duo performed "Jackson" the way that Cash transcribed it to be played. [Songwriters: Jerry Leiber and Billy Edd Wheeler] Cash made a change to the intro. It was covered by Joaquin Phoenix and Reese Witherspoon for "Walk The Line".
14. In 1968, Cash released an updated version of one of his hit songs. What is the name of it?

Answer: Folsom Prison Blues

Radio stations ceased to play the original version of "Folsom Prison Blues" due to the macabre lyrics
"But I shot a man in Reno just to watch him die. When I hear that whistle blowin', I hang my head cry."
Columbia Records demanded Bob Johnston remix the song with the line removed. The line was removed from the song and re-released. This way it could be played on the same day that RFK was assassinated and the word "Suey" was added in place of the macabre lyrics. Nowadays, on the re-released "At Folsom Prison" album, the lyrics are almost identical to the original, but the word "Suey" is included while the solo is going. Some believe this is a reference to another hit song "A Boy Named Sue", which was performed at San Quentin Prison in 1969. It is unknown why Cash says "Suey" in the song. It may be related to another song or to something else.
15. In 1969, Johnny Cash performed at San Quentin Prison. Which hit song did he perform that was originally written as a poem by Shel Silverstein?

Answer: A Boy Named Sue

Although Silverstein wrote "A Boy Named Sue" and "25 Minutes To Go", he did not write "Man In Black" or "Sunday Mornin' Comin' Down".
"25 Minutes To Go" was released on the album titled "At Folsom Prison".
Source: Author Koebs6

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 24 2023 : Guest 70: 9/15
Jan 18 2023 : Guest 73: 9/15
Jan 06 2023 : Guest 98: 13/15
Jan 01 2023 : Guest 101: 10/15
Dec 28 2022 : Guest 174: 10/15
Dec 16 2022 : stredman: 10/15

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us