FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Quicksilver Messenger Service
Quiz about Quicksilver Messenger Service

Quicksilver Messenger Service Trivia Quiz


Although they may not have achieved the same commercial success as many of their West Coast peers, there can be no doubt over the contribution Quicksilver Messenger Service made to the scene or the amount of talent the band had.

A multiple-choice quiz by 480154st. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music Q-S
  8. »
  9. Q

Author
480154st
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
395,638
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
125
- -
Question 1 of 10
1. Quicksilver Messenger Service member Dino Valenti wrote the song which became the biggest hit for psychedelic rock band The Youngbloods in 1969. What was this track? Hint


Question 2 of 10
2. The band closed their 1969 semi-live album with a track written by Roy Rogers' wife Dale Evans. What was the track and the name of the album?

Answer: (Two Words)
Question 3 of 10
3. Which track from the "Just For Love" (1970) album gave Quicksilver Messenger Service their biggest hit on the Billboard Hot 100? Hint


Question 4 of 10
4. On 1969s "Happy Trails" album, the band covered two tracks written by Elias McDaniel. By what name is McDaniel better known? Hint


Question 5 of 10
5. In which year did Quicksilver Messenger Service release their debut album? Hint


Question 6 of 10
6. Which was the band's first album to feature founding member Dino Valenti Hint


Question 7 of 10
7. Quicksilver's keyboard player, Nicky Hopkins appeared at the 1969 Woodstock festival with which band? Hint


Question 8 of 10
8. "Joseph's Coat" from Quicksilver's 1969 album "Shady Grove" also appears on the 1970 album "Be A Brother" by which other psychedelic rock band? Hint


Question 9 of 10
9. Quicksilver Messenger Servive bass player David Freiberg was the main songwriter for the hit record "Jane" (1979), recorded by which San Francisco band? Hint


Question 10 of 10
10. Quicksilver Messenger Service played their first ever gig in December 1965. The venue was The Matrix in which city? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Quicksilver Messenger Service member Dino Valenti wrote the song which became the biggest hit for psychedelic rock band The Youngbloods in 1969. What was this track?

Answer: Get Together

Valenti, real name Chester "Chet" Powers but also known as Jesse Oris Farrow, wrote this hippie generation song about brotherhood and unity in the early 1960s. It has been recorded by many artists, including David Crosby, The Kingston Trio and Jefferson Airplane but it was The Youngbloods that took it to number five in the Billboard Hot 100 chart when it was re released in 1969.
2. The band closed their 1969 semi-live album with a track written by Roy Rogers' wife Dale Evans. What was the track and the name of the album?

Answer: Happy Trails

"Happy Trails" was the theme song for both the radio and TV shows starring Rogers and Evans. It was also used by Van Halen for the closing track of their 1982 album, "Diver Down."
3. Which track from the "Just For Love" (1970) album gave Quicksilver Messenger Service their biggest hit on the Billboard Hot 100?

Answer: Fresh Air

"Fresh Air" peaked at number 49 on the chart in 1970, performing much better than the follow up single, "What About Me" (1970). This song only managed to reach number 100.
4. On 1969s "Happy Trails" album, the band covered two tracks written by Elias McDaniel. By what name is McDaniel better known?

Answer: Bo Diddley

The band covered "Who Do You Love" as the opening to their "Who Do You Love Suite" which took up the whole of side one of the record and opened up side two of the disc with a seven minute loose jam version of "Mona". Bo Diddley was a hugely important guitarist whose influence can be heard in rock, pop and hip hop music.
5. In which year did Quicksilver Messenger Service release their debut album?

Answer: 1968

The album, titled "Quicksilver Messenger Service" was not a commercial success but did bring us the wonderful "Dino's Song" written by Dino Valenti, which was released as a single. Valenti was unable to contribute to the album as he was in prison for marijuana possession at the time.
6. Which was the band's first album to feature founding member Dino Valenti

Answer: Just For Love (1970)

The band's fourth album was the first to feature Valenti, following his release from prison after serving two years for marijuana related offences and he went straight into the action, writing eight of the nine tracks on the album under the name Jesse Oris Farrow.
7. Quicksilver's keyboard player, Nicky Hopkins appeared at the 1969 Woodstock festival with which band?

Answer: Jefferson Airplane

Hopkins recorded three albums with Quicksilver Messenger Service between 1969 and 1970, but also played with many other bands including New Riders Of The Purple Sage, Rolling Stones, The Kinks, The Who, The Jeff Beck Group and Jefferson Airplane. A supremely talented musician, Hopkins could have been a household name, had it not been for severe Crohn's disease which limited his ability to tour.
8. "Joseph's Coat" from Quicksilver's 1969 album "Shady Grove" also appears on the 1970 album "Be A Brother" by which other psychedelic rock band?

Answer: Big Brother And The Holding Company

The track was a joint writing effort between John Cipollina of Quicksilver Messenger Service and Nick Gravenites from Big Brother And The Holding Company, so both bands released it on albums. Cipollina and Gravenites also collaborated on many other projects, including the Nick Gravenites-John Cipollina Band who released the album "Monkey Medicine" in 1982.
9. Quicksilver Messenger Servive bass player David Freiberg was the main songwriter for the hit record "Jane" (1979), recorded by which San Francisco band?

Answer: Jefferson Starship

Following the demise of Quicksilver, Freiberg joined Jefferson Airplane, who rebranded themselves as Jefferson Starship in 1974. "Jane" was the first hit for the band, peaking at number 14 on the Billboard Hot 100 and Freiberg remained with the band until 1985, when disagreements over the path the band was taking with recordings like "We Built This City" forced him to leave.
10. Quicksilver Messenger Service played their first ever gig in December 1965. The venue was The Matrix in which city?

Answer: San Francisco

During the seven years that The Matrix was in existence, it saw so much talent on the stage with bands such as The Doors, The Grateful Dead, Big BrotherAnd The Holding Company all playing there, as well as a band called Steel Mill, featuring an unknown vocalist by the name of Bruce Springsteen. We've come a long way since 1965 and although Quicksilver disbanded in 1979, David Freiberg and Gary Duncan reunited under the name in 2006 and still tour together, often as a part of a West Coast revival tour along with artists like Country Joe And The Fish and Jefferson Starship.
Source: Author 480154st

This quiz was reviewed by FunTrivia editor 1nn1 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/15/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us