FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Rick Wakeman  The Later Years
Quiz about Rick Wakeman  The Later Years

Rick Wakeman - The Later Years Quiz


Part 2 of my Rick Wakeman series as we travel through the later years of his career.

A multiple-choice quiz by Glaswegian. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music T-Z
  8. »
  9. Rick Wakeman

Author
Glaswegian
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
302,334
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
206
- -
Question 1 of 10
1. Heading into the eighties, Rick wrote his second movie soundtrack - for which film? Hint


Question 2 of 10
2. Rick had now moved away from the long album tracks he had once made famous and his next few albums were derided by critics, although still well received by fans. On the album 'Cost of Living', which famous actor narrated one of the tracks? Hint


Question 3 of 10
3. Rick's first live album for a decade was 'Live at Hammersmith' in 1985. Rick himself describes it as 'a pretty half decent live album'. However, a power cut caused problems during the show. What did Rick do during the power cut? Hint


Question 4 of 10
4. Back to movie soundtracks and another Ken Russell film, this time 'Crimes of Passion' in 1985. Rick's compositions were loosely based on which well known classical symphony? Hint


Question 5 of 10
5. In 1991 Rick released numerous albums. One of these was a remix of an earlier album with the addition of 4 new tracks. What was the name of the original album? Hint


Question 6 of 10
6. Rick returned to one of his most successful albums, 'Journey to the Centre of the Earth', for a sequel called 'Return to the Centre of the Earth'. He used several guest performers, including which rocker? Hint


Question 7 of 10
7. In later years Rick contributed to a BBC television show, moaning about numerous facets of life in general. What was the show called? Hint


Question 8 of 10
8. In 1993, Rick also toured and recorded a live album with one of his children. Which child? Hint


Question 9 of 10
9. Rick was diagnosed with rheumatoid arthritis in his hands, a diagnosis that he thought would end his career in 1980. He often kept a bucket of ice into which he would plunge both hands between the numbers during a live show. However, this diagnosis turned out to be incorrect. What was causing Rick's hands to swell and inflame? Hint


Question 10 of 10
10. Which of these titles is not an album by Rick Wakeman? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Heading into the eighties, Rick wrote his second movie soundtrack - for which film?

Answer: The Burning

'The Burning' was a teen revenge/horror movie set in a summer camp. Rick was offered a percentage of the profits but elected to take a fee instead, as he didn't think the film was very good. The film ended up as the highest grossing horror move in Japan and made the name of the brothers who had made it - the Weinstein brothers and Miramax.

The first soundtrack he wrote was for Ken Russell's 'Lisztomania' from 1975.
2. Rick had now moved away from the long album tracks he had once made famous and his next few albums were derided by critics, although still well received by fans. On the album 'Cost of Living', which famous actor narrated one of the tracks?

Answer: Robert Powell

The track was called 'Elegy - Written in a Country Churchyard' - a sort of tribute to the Thomas Gray poem. The critics also slated lyricist Tim Rice, with one critic stating that 'all the songs with lyrics on this effort are beyond redemption'. I guess he didn't like it then.
3. Rick's first live album for a decade was 'Live at Hammersmith' in 1985. Rick himself describes it as 'a pretty half decent live album'. However, a power cut caused problems during the show. What did Rick do during the power cut?

Answer: Told jokes to the audience

This was an easy choice as Rick is a great joke teller and raconteur. After the show Rick had to pay a fine for going into overtime. After his protests that the power failure was not his fault, he learned that he had told jokes for 45 minutes - but power had been restored after only 3 minutes!
4. Back to movie soundtracks and another Ken Russell film, this time 'Crimes of Passion' in 1985. Rick's compositions were loosely based on which well known classical symphony?

Answer: New World Symphony

Dvorak's 1893 symphony 'The New World' has no real connection with the film itself. 'The Pastoral' is Beethoven's 6th symphony, 'The Surprise' is Haydn's 94th symphony (he wrote over 100) and while there are various 'Requiem Symphonies', most people will know Mozart's 39th symphony. The film itself starred Kathleen Turner and Anthony Perkins.
5. In 1991 Rick released numerous albums. One of these was a remix of an earlier album with the addition of 4 new tracks. What was the name of the original album?

Answer: Rock 'N' Roll Prophet

Rick actually performed the vocals on this album. Although the album itself was slated, Rick's singing was praised. Rick's ex-wife, model Nina Carter, is featured on the cover.
6. Rick returned to one of his most successful albums, 'Journey to the Centre of the Earth', for a sequel called 'Return to the Centre of the Earth'. He used several guest performers, including which rocker?

Answer: Ozzy Osbourne

Ozzy performed the track 'Buried Alive'. Other guest artists included Bonnie Tyler, Justin Hayward and Trevor Rabin. The production was narrated by Patrick Stewart. Bon Scott was with ACDC and Ronnie James Dio replaced Ozzy in Black Sabbath.
7. In later years Rick contributed to a BBC television show, moaning about numerous facets of life in general. What was the show called?

Answer: Grumpy Old Men

Rick was a regular moaner on the series. Other moaners included Jeremy Clarkson, Arthur Smith and the late John Peel. Each contributor would put forward their views and pet hates on everything from mobile phones to Christmas.
8. In 1993, Rick also toured and recorded a live album with one of his children. Which child?

Answer: Adam

'Wakeman with Wakeman' featured Adam on keyboards and was recorded live in Argentina in 1993. The others are also Rick's children. Oliver also plays keyboards and was due to play on the 40th Anniversary tour of Yes. The tour was cancelled, however, because singer Jon Anderson was ill.
9. Rick was diagnosed with rheumatoid arthritis in his hands, a diagnosis that he thought would end his career in 1980. He often kept a bucket of ice into which he would plunge both hands between the numbers during a live show. However, this diagnosis turned out to be incorrect. What was causing Rick's hands to swell and inflame?

Answer: His fast keyboard playing

The simple answer was that Rick plays so intensely and so fast, and for so many hours each day, that his joints and tendons were becoming inflamed and swollen. The remedy was to gradually reduce his playing to a more reasonable level. Trigger Finger is where the sheath round the tendon becomes swollen and the finger cannot be straightened.

When the finger does eventually release, it pops back into place, as if releasing the trigger of a gun.
10. Which of these titles is not an album by Rick Wakeman?

Answer: Dragonmere

'Dragonmere' was wrongly attributed to Rick at an online music store's site. The power of the internet is such that this mistake spread very quickly and the album is still listed as one of Rick's. It is in fact an album by Andy Stallman. Hope you enjoyed this quiz.
Source: Author Glaswegian

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us