FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Riot on Right on
Quiz about Riot on Right on

Riot on? Right on! Trivia Quiz


Somehow rock music got saddled with the reputation of being rebel music. Maybe it's due to the fact that so many songs deal with instigating riots.

A multiple-choice quiz by hootch. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Something in Common
  8. »
  9. Political Songs

Author
hootch
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
189,352
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
313
- -
Question 1 of 10
1. There's lots of songs simply called "Riot". Which of the following artists hasn't released a song called thus? Hint


Question 2 of 10
2. Once upon a time, when Elvis Costello was still an angry young man, he recorded a song called "Riot Act" with his band the Attractions. On which of his early albums can you find this tune? Hint


Question 3 of 10
3. You probably know the Clash recorded a song called "White Riot", a song in which singer Joe Strummer asked himself why white people seemed so much less adept at doing a bit of rioting than black people. The song was however often misunderstood and covered by less intelligent, second-rate punk bands, who gave it a hooligan-like twist. Which of the following so-called Oi-bands never recorded a cover version of "White Riot"? Hint


Question 4 of 10
4. Not only English punks got into riots. Which Canadian band recorded a song called "Race Riot"? Hint


Question 5 of 10
5. Then there's "I Wanna Riot", a nasty, big booted, ska-influenced idiot of a song. What bunch of last mohicans recorded it? The year was 1995. Hint


Question 6 of 10
6. Which English punk band claimed they had "Never Been in a Riot"? Hint


Question 7 of 10
7. "Teen Age Riot" is one of Sonic Youth's best (known) songs. Do you know which of the following bands is not a Sonic Youth spin-off? Hint


Question 8 of 10
8. The 1967 movie "Riot On Sunset Strip" was a rather ham-fisted and judgemental portrayal of counter-culture kids on the loose. But it has a pretty groovy soundtrack. Which incredible sixties punk band was responsible for the title song? Hint


Question 9 of 10
9. No Riot quiz would be complete without a question on Atari Teenage Riot. This German band combined punk rock, gabba beats, electronic noise and lots of shouting while trying to incite a teenage riot and topple the government in a great big anarchic rave-on party-crash. With lots of strobe-effects. How many tracks did they release with their own name in the title? Hint


Question 10 of 10
10. But then, I hear you asking, what is the greatest riot song ever? Which is the anthem guaranteed to incite The Fight? Hard to say, but there's an album called "There's a Riot Goin' On" which comes close. Who recorded this Black Power classic? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. There's lots of songs simply called "Riot". Which of the following artists hasn't released a song called thus?

Answer: Bobby Conn

Dead Kennedys' "Riot" is on "Plastic Surgery Disasters" (1982). Basement 5's "Riot" is on "1965 - 1980" (1981). Bogdan Raczynski's "Riot" is on "Thinking of You" (1999). Three albums you should own, by the way. Other artists who recorded a song called "Riot" are for example Busta Rhymes, the Miles Davis Quintet, Fishbone, Herbie Hancock, S.O.A. (aka. State Of Alert, Henry Rollins' first band), UK Subs and Underground Resistance.
2. Once upon a time, when Elvis Costello was still an angry young man, he recorded a song called "Riot Act" with his band the Attractions. On which of his early albums can you find this tune?

Answer: "Get Happy!!" (1980)

The album "IbMePdErRoIoAmL" is also known as "Imperial Bedroom", but on the sleeve it was written like this: Imperial in capital letters, bedroom in small and with the two words mixed up.
3. You probably know the Clash recorded a song called "White Riot", a song in which singer Joe Strummer asked himself why white people seemed so much less adept at doing a bit of rioting than black people. The song was however often misunderstood and covered by less intelligent, second-rate punk bands, who gave it a hooligan-like twist. Which of the following so-called Oi-bands never recorded a cover version of "White Riot"?

Answer: The Exploited

Oi-punk was a more violent, unsubtle version of punk. Most bands and fans sported mohawks, lots of chains, big boots and behaved like hooligans. The choruses to their songs often resembled football chants as well. And their idea of anarchy was throwing beer around.
4. Not only English punks got into riots. Which Canadian band recorded a song called "Race Riot"?

Answer: D.O.A.

D.O.A. is a term used in hospitals. When a patient arrives dead in the ambulance, he is labelled 'Dead On Arrival'. D.O.A., the band, recorded most of their albums for the Alternative Tentacles label. In 1990 they recorded an album with label boss Jello Biafra, called "The Last Scream of the Missing Neighbors".
5. Then there's "I Wanna Riot", a nasty, big booted, ska-influenced idiot of a song. What bunch of last mohicans recorded it? The year was 1995.

Answer: Rancid

"I Wanna Riot" was on the b-side of the "Roots Radicals" single. And also on the first volume of Epitaph's "Punk-O-Rama" compilation series.
6. Which English punk band claimed they had "Never Been in a Riot"?

Answer: The Mekons

"Never Been in a Riot" was The Mekons' first single, released in 1978. The Mekons are still going, though they changed from a punky band into a more traditional, country-influenced band. In January 2004 they released the album "Punk Rock", on which they revisited their own early songs, like "Never Been in a Riot", "32 Weeks" and "Work All Week".
7. "Teen Age Riot" is one of Sonic Youth's best (known) songs. Do you know which of the following bands is not a Sonic Youth spin-off?

Answer: The Friends of Dean Martinez

Free Kitten is Kim Gordon (Sonic Youth) + Julia Cafritz (ex-Pussy Galore) + Mark Ibold (ex-Pavement) + Yoshimi (Boredoms). Mosquito is Steve Shelley (Sonic Youth) + Jad Fair (Half Japanese) + Tim Fohljan (Two Dollar Guitar). Dim Stars is Thurston Moore (Sonic Youth) + Steve Shelley (Sonic Youth) + Richard Hell (ex-Voidoids) + Don Fleming (Gumball).
8. The 1967 movie "Riot On Sunset Strip" was a rather ham-fisted and judgemental portrayal of counter-culture kids on the loose. But it has a pretty groovy soundtrack. Which incredible sixties punk band was responsible for the title song?

Answer: The Standells

The band The Standells was a typical example of the post-British Wave wave of American garage bands, which were rediscovered thanks to Lenny Kaye's classic 1972 compilation album "Nuggets". They had long hair, cool threads and a fuzzy yet poppy sound.

Their most famous songs are "Dirty Water", "Sometimes Good Guys Don't Wear White", "Why Pick on Me" and my personal favourite "Try It", which was banned because of its suggestive delivery.
9. No Riot quiz would be complete without a question on Atari Teenage Riot. This German band combined punk rock, gabba beats, electronic noise and lots of shouting while trying to incite a teenage riot and topple the government in a great big anarchic rave-on party-crash. With lots of strobe-effects. How many tracks did they release with their own name in the title?

Answer: 2

"Atari Teenage Riot" was on their 1996 debut album "Delete Yourself". "Atari teenage Riot II" was on the third album, "60 Second Wipe Out", released in 1999. In 2001 MC Carl Crack died of a drug overdose and the band split up. The world is a more boring place because of it.
10. But then, I hear you asking, what is the greatest riot song ever? Which is the anthem guaranteed to incite The Fight? Hard to say, but there's an album called "There's a Riot Goin' On" which comes close. Who recorded this Black Power classic?

Answer: Sly & the Family Stone

Nominees for the greatest Riot songs ever: "Kick Out The Jams" by the MC5. "The Revolution Will Not Be Televised" by Gil Scott-Heron. "Anarchy in the UK" by the Sex Pistols. "Say It Loud - I'm Black and I'm Proud" by James Brown. "California Über Alles" by Dead Kennedys. "Police & Thieves" by Junior Murvin and/or The Clash. "Fight The Power" by Public Enemy. "Nuclear War" by Sun Ra Arkestra. You decide which one's the best. Rock the Vote!
Source: Author hootch

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us