Quiz about So You Think You Know Metallica
Quiz about So You Think You Know Metallica

So, You Think You Know Metallica? Quiz


Take this quiz and prove how much you know about Metallica.

A multiple-choice quiz by shockomir. Estimated time: 8 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P
  8. »
  9. Metallica

Author
shockomir
Time
8 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
177,645
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Impossible
Avg Score
7 / 25
Plays
6082
Last 3 plays: Guest 75 (6/25), Guest 31 (6/25), Guest 47 (7/25).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which of the following metal albums was dedicated to Cliff Burton? Hint

Ozzy Osbourne "No Rest for the Wicked"
Anthrax "State of Euphoria"
Metal Church "The Dark"
Megadeth "Rust in Peace"

2. Metallica allowed its music to be used as the soundtrack to which documentary film released in 1997? Hint

Mr. Death
The Decline of Western Civilization II: The Metal Years
The Thin Blue Line
Paradise Lost

3. In what year did Metallica first appear on the cover of Rolling Stone magazine? Hint

1989
1991
1988
1990

4. Before joining Metallica, Cliff Burton played bass in a band called Trauma. Which Trauma song was featured on the compilation album, "Metal Massacre II"? Hint

It's a Sin
Slip Away
On the Rocks
Such a Shame

5. Which of the following Metallica videos was NOT directed by Wayne Isham? Hint

Fuel
King Nothing
Enter Sandman
Wherever I May Roam

6. The Ozzy Osbourne home video, "Don't Blame Me", released in 1991, featured interviews with which member/s of Metallica? Hint

Lars Ulrich
Lars Ulrich and Kirk Hammett
James Hetfield and Lars Ulrich
James Hetfield

7. Lars Ulrich was featured as a very special guest musician on the Mercyful Fate album "In the Shadows". On which song did he play drums? Hint

Into the Coven
Return of the Vampire
Curse of the Pharaohs
A Dangerous Meeting

8. Which of the following movies does NOT feature the music of Metallica? Hint

Old School
Your Friends and Neighbors
Brother's Keeper
Any Given Sunday

9. In 1989, Metallica released a special gatefold sleeve collector's edition 12" vinyl of the "One" single. Inside, there was a four-paged insert that provided information about each band member's personal roadie. Who was Kirk's roadie? Hint

John Marshall
Andy Battye
Zach Harmon
Dan Murphy

10. The Recording Industry Association of America (RIAA) gives platinum records to albums that have sold more than 1,000,000 copies in the USA. Which was the first Metallica album to go platinum? Hint

Metallica
...And Justice for All
Master of Puppets
Ride the Lightning

11. The song "One" was inspired by a book called "Johnny Got His Gun" by Dalton Trumbo. In what year was the book published? Hint

1945
1941
1939
1947

12. In 2004, James Hetfield narrated a two-part documentary that covered the season of which NHL hockey team? Hint

San Jose Sharks
Philadelphia Flyers
Los Angeles Kings
Colorado Avalanche

13. Before joining Metallica, Robert Trujillo was featured on a Metallica tribute album. What was the name of this album? Hint

A Tribute to the Four Horsemen
Fade to Bluegrass
Metallic Assault
A Metal Tribute to Metallica

14. In 1990, Lars Ulrich compiled and produced a compilation album called "NWOBHM '79 Revisited". Who co-produced the album? Hint

Brian Slagel
Peter Mensch
Ron Quintana
Geoff Barton

15. Flemming Rasmussen co-produced the albums "Ride the Lightning", "Master of Puppets" and "...And Justice for All". For what other heavy metal band has he produced albums? Hint

Blind Guardian
King Diamond
Helloween
Anthrax

16. The lyric, "When a man lies he murders some part of the world" was taken from which movie? Hint

Excalibur
The Name of the Rose
Pale Rider
The Ten Commandments

17. In the summer of 1995, Metallica performed a very special concert at a remote location in Northern Canada. What is the name of the town in which they played? Hint

Inuvik
Paulatuk
Aklavik
Tuktoyaktuk

18. Metallica fans should recognize the names Jon and Marsha Zazula. The couple formed Megaforce Records, the label responsible for releasing "Kill 'Em All" in 1983. Before starting Megaforce Records, the Zazulas owned, and ran, a record shop. What was it called? Hint

The Record Peddler
The Metal Shop
Record Runner
Rock 'n' Roll Heaven

19. The song "Creeping Death" tells part of the story from which book of the Bible? Hint

Genesis
Judges
Revelation
Exodus

20. James Hetfield sang back-up vocals on a Jim Martin album. What is the name of this album? Hint

Milk and Blood
Fatso's Revenge
Loose and Lethal
Disco Dust

21. In 2001, Lars Ulrich appeared as a contestant on the game show 'Who Wants to Be a Millionaire?'. What charity did he play for? Hint

Haight Ashbury Free Clinics
The Muscular Dystrophy Association
The Neil Bogart Memorial Fund
St. Jude Children's Research Hospital

22. Between 1983 and 1986, several Metallica songs were released on metal compilation albums. Which of the following metal compilation albums did NOT feature a Metallica song? Hint

Wango Tango Vol. 1
Metal Killers Kollection
Giants of Steel
Metal Concussion

23. In 1993, Metallica won the award for 'favorite hard rock/heavy metal artist' at the American Music Awards. What song did the band perform on that program? Hint

Nothing Else Matters
Enter Sandman
Wherever I May Roam
Sad But True

24. The album "Master of Puppets" was released on vinyl in South Korea in 1989. Three songs were deleted from the album and replaced with "Breadfan" and "The Prince". What were the three deleted songs? Hint

Welcome Home (Sanitarium), Leper Messiah and Damage, Inc.
Battery, Diposable Heroes and Damage, Inc.
Disposable Heroes, Leper Messiah and Damage, Inc.
Welcome Home (Sanitarium), Disposable Heroes and Damage, Inc.

25. "Fan Can 1"--a highly coveted boxed set (packaged in a paint can) that was sold only to Metallica fan club members in 1996--included an exclusive t-shirt. What famous hard rock album cover art was spoofed on the front of this t-shirt? Hint

Thin Lizzy "Jailbreak"
Kiss "Rock 'n' Roll Over"
Deep Purple "In Rock"
Motorhead "Overkill"


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following metal albums was dedicated to Cliff Burton?

Answer: Metal Church "The Dark"

Anthrax dedicated the album "Among the Living" to Cliff. Megadeth dedicated the song "In My Darkest Hour" to Cliff.
2. Metallica allowed its music to be used as the soundtrack to which documentary film released in 1997?

Answer: Paradise Lost

The film tells the story of three teenaged metal-heads who were tried and convicted for the murder of three ten-year-old boys in West Memphis, Arkansas. The songs used in the film are "Welcome Home (Sanitarium)", "The Call of Ktulu" and "Orion".
3. In what year did Metallica first appear on the cover of Rolling Stone magazine?

Answer: 1991

The magazine hit newsstands just two months after the black album was released.
4. Before joining Metallica, Cliff Burton played bass in a band called Trauma. Which Trauma song was featured on the compilation album, "Metal Massacre II"?

Answer: Such a Shame

This one is easy because none of the other songs is by Trauma. "It's a Sin" is by Pet Shop Boys; "On the Rocks" is by Savage; and "Slip Away" is by Tygers of Pan Tang.
5. Which of the following Metallica videos was NOT directed by Wayne Isham?

Answer: King Nothing

"King Nothing" was directed by Matt Mahurin who also directed the esoteric videos for "The Unforgiven" and "The Unforgiven II".
6. The Ozzy Osbourne home video, "Don't Blame Me", released in 1991, featured interviews with which member/s of Metallica?

Answer: Lars Ulrich

Lars tells an amusing story about being in an elevator with Ozzy. The home video features interviews with several other rockers, including Lemmy Kilmister (Motorhead), Joe Elliot (Def Leppard), Nikki Sixx and Mick Mars (Motley Crue), and Jon Bon Jovi.
7. Lars Ulrich was featured as a very special guest musician on the Mercyful Fate album "In the Shadows". On which song did he play drums?

Answer: Return of the Vampire

Lars also co-produced the song. In the album liner notes, there is personal thank you to Lars from King Diamond--in Danish! "In the Shadows" was released in 1993.
8. Which of the following movies does NOT feature the music of Metallica?

Answer: Brother's Keeper

"Enter Sandman" "Welcome Home (Sanitarium)" and "Wherever I May Roam" are played in "You Friends and Neighbors". "Motorbreath" is played in "Any Given Sunday". "Master of Puppets" is played in "Old School". "Brother's Keeper" does have an interesting connection to Metallica: it was directed by Joe Berlinger and Bruce Sinosfsky, the pair who directed "Some Kind of Monster".
9. In 1989, Metallica released a special gatefold sleeve collector's edition 12" vinyl of the "One" single. Inside, there was a four-paged insert that provided information about each band member's personal roadie. Who was Kirk's roadie?

Answer: Dan Murphy

This collector's edition of the "One" single includes a live version of "Creeping Death" that is not available on any other Metallica release. It is one of the few officially released Metallica songs available ONLY on vinyl.
10. The Recording Industry Association of America (RIAA) gives platinum records to albums that have sold more than 1,000,000 copies in the USA. Which was the first Metallica album to go platinum?

Answer: Master of Puppets

"Master of Puppets" went platinum on July 27, 1988. Three months later, on October 31, "...And Justice for All" was certified platinum.
11. The song "One" was inspired by a book called "Johnny Got His Gun" by Dalton Trumbo. In what year was the book published?

Answer: 1939

The book, an anti-war classic, was published in 1939, just before the outbreak of the Second World War. Dalton Trumbo later became one of the famous "Hollywood Ten"--writers and directors who were blacklisted for defying the House on Un-Amercian Activities Commitee (HUAC) in 1947. Coincidentally, the story of the Hollywood Ten was the inspiration for the lyrics to "The Shortest Straw".
12. In 2004, James Hetfield narrated a two-part documentary that covered the season of which NHL hockey team?

Answer: Colorado Avalanche

The two part documentary aired on ESPN. James has also done a television commercial for the NHL in which he says, "The Stanley Cup: Nothing Else Matters."
13. Before joining Metallica, Robert Trujillo was featured on a Metallica tribute album. What was the name of this album?

Answer: Metallic Assault

Robert Trujillo plays bass on two tracks: "Battery" and "Enter Sandman". The album features several well-known metal stars such as Dave Lombardo (Slayer), Scott Ian (Anthrax) and Lemmy Kilmister (Motorhead).
14. In 1990, Lars Ulrich compiled and produced a compilation album called "NWOBHM '79 Revisited". Who co-produced the album?

Answer: Geoff Barton

The double album was a celebration of the New Wave of British Heavy Metal (NWOBHM) and featured classics by bands such as Iron Maiden, Venom, Diamond Head and Saxon. Coincidentally, Geoff Barton is generally regarded as the person who coined the term NWOBHM.
15. Flemming Rasmussen co-produced the albums "Ride the Lightning", "Master of Puppets" and "...And Justice for All". For what other heavy metal band has he produced albums?

Answer: Blind Guardian

Rasmussen produced Blind Guardian's "Imaginations From the Other Side" and "The Forgotten Tales". He has also produced an album for the band Morbid Angel.
16. The lyric, "When a man lies he murders some part of the world" was taken from which movie?

Answer: Excalibur

"Excalibur" (1981) tells the legendary story of King Arthur. The line quoted is spoken by Merlin in the movie.
17. In the summer of 1995, Metallica performed a very special concert at a remote location in Northern Canada. What is the name of the town in which they played?

Answer: Tuktoyaktuk

The concert was performed only for contest winners (who were flown into Tuktoyaktuk) and locals. A custom stage was built for the occasion. Others band on the bill included Hole and Veruca Salt.
18. Metallica fans should recognize the names Jon and Marsha Zazula. The couple formed Megaforce Records, the label responsible for releasing "Kill 'Em All" in 1983. Before starting Megaforce Records, the Zazulas owned, and ran, a record shop. What was it called?

Answer: Rock 'n' Roll Heaven

Jon and Marsha Zazula were indispensible to thrash metal. They signed and represented bands such as Anthrax, Testament, Over Kill, Manowar and Raven. Megaforce Records has sold over 30 million records worldwide.
19. The song "Creeping Death" tells part of the story from which book of the Bible?

Answer: Exodus

According to legend, James Hetfield and Cliff Burton came up with the idea for the song while watching the film "The Ten Commandments" on television.
20. James Hetfield sang back-up vocals on a Jim Martin album. What is the name of this album?

Answer: Milk and Blood

James sang back-up vocals for two songs on the album: "Disco Dust" and "Barsoap Hair". The album was released in 1997.
21. In 2001, Lars Ulrich appeared as a contestant on the game show 'Who Wants to Be a Millionaire?'. What charity did he play for?

Answer: Haight Ashbury Free Clinics

Lars won $32,000 on the show, which also featured Gene Simmons of Kiss. Haight Ashbury Free Clinics take care of people who have no medical insurance or access to health care.
22. Between 1983 and 1986, several Metallica songs were released on metal compilation albums. Which of the following metal compilation albums did NOT feature a Metallica song?

Answer: Metal Killers Kollection

"Wango Tango Vol. 1" (1984) featured live versions of "Seek and Destroy" and "Phantom Lord" (also available on the "Jump in the Fire" single). "Giants of Steel" (1984) featured "Hit the Lights". "Metal Concussion" (1985) featured "Trapped Under Ice".
23. In 1993, Metallica won the award for 'favorite hard rock/heavy metal artist' at the American Music Awards. What song did the band perform on that program?

Answer: Wherever I May Roam

In 1996, Metallica picked up two more AMAs: one for favourite hard rock/heavy metal song ("Until it Sleeps") and another one for favourite hard rock/heavy metal artist.
24. The album "Master of Puppets" was released on vinyl in South Korea in 1989. Three songs were deleted from the album and replaced with "Breadfan" and "The Prince". What were the three deleted songs?

Answer: Welcome Home (Sanitarium), Disposable Heroes and Damage, Inc.

The record came with an insert that featured a write up of the band (in Korean) on one side and Pushead's "Damaged Justice" art work on the other. Curiously, when "Master of Puppets" was finally released on CD in South Korea, the original track listing was used (no songs were deleted/changed).
25. "Fan Can 1"--a highly coveted boxed set (packaged in a paint can) that was sold only to Metallica fan club members in 1996--included an exclusive t-shirt. What famous hard rock album cover art was spoofed on the front of this t-shirt?

Answer: Thin Lizzy "Jailbreak"

The album cover art used was Thin Lizzy's "Jailbreak". Metallica had it changed to read "Studio Break"--a reference to the concert they performed at Donington in the summer of 1995. The back of the t-shirt reads, "The Boys are Back in DONINGTON" which is a play on the Thin Lizzy song "The Boys are Back in Town".
Source: Author shockomir

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ralzzz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 30 2023 : Guest 75: 6/25
Jan 29 2023 : Guest 31: 6/25
Jan 25 2023 : Guest 47: 7/25
Jan 24 2023 : Guest 86: 5/25
Jan 24 2023 : Guest 5: 4/25
Jan 21 2023 : Guest 86: 5/25
Jan 20 2023 : Guest 107: 4/25
Jan 16 2023 : Guest 89: 13/25
Jan 15 2023 : Guest 31: 7/25

Score Distribution

quiz
1/31/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us