Quiz about Sting and his Music
Quiz about Sting and his Music

Sting and his Music Trivia Quiz


This quiz is about Sting and his post-Police music. I hope you enjoy it!

A multiple-choice quiz by Sallyo. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music Q-S
  8. »
  9. Sting

Author
Sallyo
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
189,833
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
629
Last 3 plays: Guest 71 (7/10), Guest 82 (2/10), Guest 77 (3/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is Sting's real name?

Answer: (First name and surname.)
2. Sting's song "Desert Rose" is a favourite of mine. An Arabic singer joins him on this recording. Choose the correct statement from the following list.

True. It's a man.
True. It's a woman.
Untrue. This is a solo.
Untrue. Sting wrote the song. He doesn't perform it.
Hint

This is true. It's a man.
This is untrue. This is a solo
This is true. It's a woman.
This is untrue. Sting wrote the song. He doesn't perform it.

3. Sting married second wife Trudie Styler in 1992. Who was his first wife?

Answer: (F - T)
4. Joseph Sumner, Sting's son, fronts a band. What is it called? Hint

Son of Sting
Fiction Plane
Police Two
High Rise

5. Sting's song "Perfect Love Gone Wrong" is narrated by which kind of character? Hint

A dog
A prostitute
A jilted man
Sting himself- it's autobiographical.

6. One of Sting's songs, "Fields of Gold" was recorded by another singer. Who was s/he and what was the name of the album? Hint

Eva Cassidy. Songbird.
Peter Gabriel. So.
Joe Sumner. Everything Will Never Be OK.
Trudie Styler. Duet.

7. Sting has sometimes worked as an actor. In the black comedy movie "Lock, Stock and Two Smoking Barrels", he played JD, the father of Eddy, one of the main characters. What was his character's profession? Hint

He was a bookie.
He was a crime lord.
He was a singer.
He owned a bar.

8. Sting has written his autobiography. What is the title of the book? Hint

Demolition Man
Broken Music
A Sting in the Tale
The Summoner's Tale

9. Which of the following is not a Sting song? Hint

A Thousand Years
Desert Rose
Midnight Dream
Roxanne

10. Singer, songwriter, author, activist, actor - Sting has his finger in a lot of pies. His first and second wives are both actresses, and at least one of his kids is a singer. Which job did his father do when Sting was a boy? Hint

He was a builder.
He was a milkman.
He was a bartender.
He was a Church of England Minister.


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is Sting's real name?

Answer: Gordon Sumner

Sting was born Gordon Sumner in Wallsend, England, in 1952. He is said to have acquired the nickname Sting in honour of a striped sweater he wore.
2. Sting's song "Desert Rose" is a favourite of mine. An Arabic singer joins him on this recording. Choose the correct statement from the following list. True. It's a man. True. It's a woman. Untrue. This is a solo. Untrue. Sting wrote the song. He doesn't perform it.

Answer: This is true. It's a man.

Sting sings "Desert Rose" in duet with a young Algerian singer named Cheb Mami. Despite Mami's high voice, he is male.
3. Sting married second wife Trudie Styler in 1992. Who was his first wife?

Answer: Frances Tomelty

Sting married actress Frances Tomelty in the 1970s, and they have a son and daughter.
4. Joseph Sumner, Sting's son, fronts a band. What is it called?

Answer: Fiction Plane

Fiction Plane is the name of the band. Its debut album was "Everything Will Never Be OK", in 2003. Joe is Sting's eldest son, whose mother is Frances Tomelty.
5. Sting's song "Perfect Love Gone Wrong" is narrated by which kind of character?

Answer: A dog

"Perfect Love Gone Wrong", from the "Brand New Day" album, is narrated by a dog, who is majorly annoyed because his (female) owner has found a human boyfriend!
6. One of Sting's songs, "Fields of Gold" was recorded by another singer. Who was s/he and what was the name of the album?

Answer: Eva Cassidy. Songbird.

Eva Cassidy sang this beautiful song on her album, "Songbird". Eva was born in Washington DC in 1963 and died in 1996. Joe Sumner is Sting's son, also a singer, but the song doesn't appear on the album named. Nor has Peter Gabriel recorded it. Trudie Styler, Sting's second wife, has never recorded an album called "Duet".
7. Sting has sometimes worked as an actor. In the black comedy movie "Lock, Stock and Two Smoking Barrels", he played JD, the father of Eddy, one of the main characters. What was his character's profession?

Answer: He owned a bar.

Sting played the bartender in the movie, which was directed by Guy Ritchie and produced by Trudie Styler. He was reluctant to hand over his bar to clear Eddy's gambling debt. Other movies Sting has appeared in have been "Dune", "The Adventures of Baron Munchausen" and "Brimstone and Treacle".
8. Sting has written his autobiography. What is the title of the book?

Answer: Broken Music

"Broken Music" ISBN: 0385336780, was published in 2003. "Demolition Man" is a biography written by someone else.
9. Which of the following is not a Sting song?

Answer: Midnight Dream

"Midnight Dream" is not one of Sting's. It is sung by Neil Diamond on the album "Three Chord Opera". "Desert Rose" and "A Thousand Years" are both Sting solo songs, and "Roxanne" was a hit during his days with the Police.
10. Singer, songwriter, author, activist, actor - Sting has his finger in a lot of pies. His first and second wives are both actresses, and at least one of his kids is a singer. Which job did his father do when Sting was a boy?

Answer: He was a milkman.

Sting's dad, Ernie Sumner was a milkman. His mother's name was Audrey.
Source: Author Sallyo

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 30 2022 : Guest 71: 7/10
Dec 17 2022 : Guest 82: 2/10
Dec 13 2022 : Guest 77: 3/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us