FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Beatles Rubber Soul Album
Quiz about The Beatles Rubber Soul Album

The Beatles' "Rubber Soul" Album Quiz


One question about each song on "Rubber Soul" (+1). Good luck!

A multiple-choice quiz by Joko24. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Albums by The Beatles
  8. »
  9. Rubber Soul

Author
Joko24
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
134,997
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
8 / 15
Plays
2316
- -
Question 1 of 15
1. It was after practicing _____ that Paul came up with the term "plastic soul." Hint


Question 2 of 15
2. John Lennon and Paul McCartney wrote "Drive My Car" together. What was the first name of the man who drove John's car when he was with the Beatles? Hint


Question 3 of 15
3. Who sang background vocals for "Norwegian Wood (This Bird Has Flown)?" Hint


Question 4 of 15
4. Which statement about "You Won't See Me" is true? Hint


Question 5 of 15
5. Which statement about "Nowhere Man" is true? Hint


Question 6 of 15
6. Complete the "Think For Yourself" lyrics: "Although your mind's ...., try thinking more..." Hint


Question 7 of 15
7. Paul said of "The Word" that the word didn't have to be "love." Which word did he say it could have been? Hint


Question 8 of 15
8. "Michelle" is the only Beatles song in which there are French lyrics. Which of these languages was never used in a Beatles song? Hint


Question 9 of 15
9. Which Beatle did not help write "What Goes On"? Hint


Question 10 of 15
10. George Harrison played an acoustic guitar with a capo (creating a sitar-like sound) on "Girl." How many songs on "Rubber Soul" feature the sitar? Hint


Question 11 of 15
11. Who performed Paul McCartney's "I'm Looking Through You" on the soundtrack of the film "I Am Sam"? Hint


Question 12 of 15
12. Who is responsible for that lovely piano solo in the middle of "In My Life"? Hint


Question 13 of 15
13. Complete the "Wait" lyrics: "I feel as though you ought to know that I've been good, as good as I can be, and if you do, I'll ...., and know that you will wait for me." Hint


Question 14 of 15
14. Who wrote "If I Needed Someone"? Hint


Question 15 of 15
15. Which song inspired John to write "Run For Your Life"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 11 2024 : Guest 173: 10/15
Jan 30 2024 : Guest 149: 11/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. It was after practicing _____ that Paul came up with the term "plastic soul."

Answer: "I'm Down"

After a take of "I'm Down," Paul said, "plastic soul, man, plastic soul." "Help!" was their next album to be released, and "Rubber Soul" came next. I have heard that Mick Jagger might have come up with it, but I don't know who said it first.
2. John Lennon and Paul McCartney wrote "Drive My Car" together. What was the first name of the man who drove John's car when he was with the Beatles?

Answer: Alf

Alf Bicknell was John Lennon's chauffeur in the mid-sixties. He was also in the chorus of "Yellow Submarine." P.S.: "Drive My Car" wasn't about him.
3. Who sang background vocals for "Norwegian Wood (This Bird Has Flown)?"

Answer: Paul McCartney

Paul did the background singing. George played the sitar, which Ravi Shankar was teaching him to play.
4. Which statement about "You Won't See Me" is true?

Answer: Mal Evans played the organ

Mal played a Hammond organ for this recording. No "Rubber Soul" song was recorded in 1966; the UK version was released in December 1965. John played the tambourine. I had always thought a woman was doing the background vocals, but that's George's voice, way up there.

The first female lead vocal was on "The Continuing Story of Bungalow Bill," although there were women in the background for "Yellow Submarine" and "Across the Universe" (World Wildlife Fund version).
5. Which statement about "Nowhere Man" is true?

Answer: It was on the first single that included a song by Ringo

The "Nowhere Man" single's B-side was "What Goes On," co-written by Richard Starkey. All the Beatles were there, John wrote it the same year it was recorded, and it was on "Yesterday" and "Today", not "Revolver" in the US.
6. Complete the "Think For Yourself" lyrics: "Although your mind's ...., try thinking more..."

Answer: Opaque

"Although your mind's opaque, try thinking more if just for your own sake." "Think For Yourself" was only the fourth George Harrison song released on a Beatles album.
7. Paul said of "The Word" that the word didn't have to be "love." Which word did he say it could have been?

Answer: Jesus

Paul said, shortly after the release of "Rubber Soul," "'The Word' could be a Salvation Army song. The word is 'love' but it could be 'Jesus.' It isn't, mind you, but it could be." John once said after he left the Beatles, his whole songwriting method had grown from "All You Need is Love" to "all you need is peace."
8. "Michelle" is the only Beatles song in which there are French lyrics. Which of these languages was never used in a Beatles song?

Answer: Dutch

On January 29th, 1964, the Beatles recorded "Komm, Gib Mir Deine Hand" and "Sie Leibt Dich," the German versions of "I Want to Hold Your Hand" and "She Loves You," respectively. John sang a few words in Hindi (Jai guru deva) in "Across the Universe," and there was a little fake Spanish (a few words were real) in "Sun King" and in "Los Paranoias," which was written on the spot and appears on "Anthology 3" as part of "Step Inside Love," which Paul wrote for Cilla Black.
9. Which Beatle did not help write "What Goes On"?

Answer: George Harrison

John and Paul wrote this together, with a little help from their friend Ringo, which makes "What Goes On" the first song to credit Ringo as an author.
10. George Harrison played an acoustic guitar with a capo (creating a sitar-like sound) on "Girl." How many songs on "Rubber Soul" feature the sitar?

Answer: 1

"Norwegian Wood (This Bird Has Flown)" is the only one that has the sitar. Other songs featuring that long, crazy instrument are "Love You To," "Tomorrow Never Knows," "Lucy in the Sky with Diamonds," "Across the Universe", and "The Inner Light."
11. Who performed Paul McCartney's "I'm Looking Through You" on the soundtrack of the film "I Am Sam"?

Answer: The Wallflowers

While all four of these musicians have songs on the soundtrack, the Wallflowers performed this one. Eddie Vedder did "You've Got to Hide Your Love Away," Sheryl Crow did "Mother Nature's Son," and Rufus Wainwright did "Across the Universe." It's a good CD. Pick it up some time.
12. Who is responsible for that lovely piano solo in the middle of "In My Life"?

Answer: George Martin

Sir George Martin played that piano solo. John suggested that the solo be done "like Bach," and while John was out on a tea break, Martin laid this part down at half speed and it was sped up for the final version. Malcolm "Organ" Evans played piano on a few songs throughout the Beatles' career, and the Beatles didn't team up with Billy Preston ("Let it Be") until January 1969.
13. Complete the "Wait" lyrics: "I feel as though you ought to know that I've been good, as good as I can be, and if you do, I'll ...., and know that you will wait for me."

Answer: Trust in you

This song was recorded on June 17th and November 11th, 1965, making it both the first and the last song recorded for "Rubber Soul"!
14. Who wrote "If I Needed Someone"?

Answer: George alone

George wrote this song alone. John and George sound great together!
15. Which song inspired John to write "Run For Your Life"?

Answer: Baby Let's Play House

John wrote the song around a line ("I'd rather see you dead, little girl, than to be with another man") from "Baby Let's Play House". He later said that he wasn't too fond of "Run For Your Life", but George liked it. Thanks for playing!
Source: Author Joko24

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bullymom before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us