FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about English Monarchs
Quiz about English Monarchs

Average English Monarchs Quiz | 10 Questions | People


I will give you a fact and you give the correct King or Queen.

A multiple-choice quiz by nicklocher. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Royalty & Monarchs
  8. »
  9. King and Queen Mix

Author
nicklocher
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
49,641
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
2780
Last 3 plays: leith90 (10/10), Guest 87 (9/10), psnz (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which monarch made his son the first Prince of Wales? Hint


Question 2 of 10
2. Which King led the English army against the French at Agincourt, during the Hundred Years War? Hint


Question 3 of 10
3. This King was widely despised, and legend has it that he was so evil that after being entombed at Winchester Cathedral, the roof directly over his coffin caved in. Who was he? Hint


Question 4 of 10
4. When Henry V died, his infant son Henry VI was crowned King. He was obviously unable to begin ruling, so England and France were ruled by Regents. Gloucester was the Regent for England, whenever this other person was absent. Who was this Regent of France? Hint


Question 5 of 10
5. Who was Henry VIII's last wife? Hint


Question 6 of 10
6. Which King is supposed to have suffered from porphyria? Hint


Question 7 of 10
7. From when to when did Victoria reign? Hint


Question 8 of 10
8. Who was the Virgin Queen? Hint


Question 9 of 10
9. Which King is reputed to have murdered the Princes in the Tower in the 15th century? Hint


Question 10 of 10
10. Where was the husband of Queen Elizabeth II born? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 05 2024 : leith90: 10/10
Jul 04 2024 : Guest 87: 9/10
Jul 02 2024 : psnz: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which monarch made his son the first Prince of Wales?

Answer: Edward I

Edward I reigned from 1272 - 1307. In 1284 he was in Wales after he had successfully conquered it. While in Wales his wife Eleanor gave birth to a son, also named Edward. Edward held up his baby and said 'here is your new Prince of Wales.'
2. Which King led the English army against the French at Agincourt, during the Hundred Years War?

Answer: Henry V

After succeeding his father Henry IV, Henry V revived the 100 years' war and in 1415 he defeated the French army at Agincourt.
3. This King was widely despised, and legend has it that he was so evil that after being entombed at Winchester Cathedral, the roof directly over his coffin caved in. Who was he?

Answer: William II (Rufus)

People hated Rufus for the crushing taxes he imposed. He was killed by an arrow while hunting.
4. When Henry V died, his infant son Henry VI was crowned King. He was obviously unable to begin ruling, so England and France were ruled by Regents. Gloucester was the Regent for England, whenever this other person was absent. Who was this Regent of France?

Answer: John Duke of Bedford

A great man who was doomed to fail.
5. Who was Henry VIII's last wife?

Answer: Katherine Parr

A staunch Protestant, Katherine Parr played the role of nursemaid for Henry VIII during his final days.
6. Which King is supposed to have suffered from porphyria?

Answer: George III

Porphyria is a nerve disorder which makes people appear deranged. By 1811 his health was so bad that his son was made Prince Regent until George III died in 1820.
7. From when to when did Victoria reign?

Answer: 1837 - 1901

Hers was the longest reign until it was overtaken by that of Elizabeth II.
8. Who was the Virgin Queen?

Answer: Elizabeth I

Elizabeth I never married, and probably never had a lover, at least none that we know of (with the possible exception of Robert Dudley).
9. Which King is reputed to have murdered the Princes in the Tower in the 15th century?

Answer: Richard III

To this day there is a great debate raging over this controversial topic. I personally believe Richard III did not commit the murders. Read 'Royal Blood' by Bertram Fields.
10. Where was the husband of Queen Elizabeth II born?

Answer: Greece

Prince Philip, Duke of Edinburgh (192102021) was born into Greek royalty. In order to marry Queen Elizabeth II he had to renounce his claims to the Greek throne in order to become a citizen of the United Kingdom.
Source: Author nicklocher

This quiz was reviewed by FunTrivia editor DakotaNorth before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us