Quiz about Philosophy Proverbs and More
Quiz about Philosophy Proverbs and More

Philosophy, Proverbs and More! Quiz


Do you know who made the following philosophically waxing statements or from which country the given proberb originated? All multiple-choice!

A multiple-choice quiz by Engadine. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Quotes
  8. »
  9. Quote Challenge

Author
Engadine
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
111,992
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
681
Last 3 plays: Guest 98 (3/10), claines (3/10), Guest 98 (3/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which philosopher of ancient times said, "The most effective kind of education is that a child should play amongst lovely things"? Hint

Plato
Socrates
Epicurus
Pericles

2. Which ancient philosopher said, "Death is nothing to us, since when we are, death has not come, and when death has come, we are not"? Hint

Epicurus
Pilates
Sophicles
Plato

3. The proverb, "The believer is happy, the doubter is wise", is attributed to the peoples of which European country? Hint

Hungary
Germany
Italy
Holland

4. Which European philosopher is credited with saying, "It is dangerous to be right when the government is wrong"? Hint

Rousseau
Voltaire
Abelard
Descartes

5. Which psychiatrist was quoted as saying, "Everything that irritates us about others can lead us to an understanding of ourselves"? Hint

Carl Jung
Abraham Brill
Sigmund Freud
Friedrich Nietzsche

6. Which ancient philosopher is quoted as having said, "When we see men of a contrary character, we should turn inwards and examine ourselves"? Hint

Confucius
Lao Tzu
Cicero
Augustine of Hippo

7. Which southern European peoples are credited with the proverb, "A society grows great when old men plant trees whose shade they know they shall never sit in"? Hint

Italians
Greeks
French
Spanish

8. Which famous ancient philosopher was quoted as saying, "The good of the people is the highest law"? Hint

Plutarch
Cicero
Augustus
Plotinus

9. Which Asian peoples are credited with the proverb, "The man who does not learn is dark, like one walking in the night"? Hint

Vietnamese
Pakistanis
Indians
Chinese

10. Which ancient philosopher was quoted as having said, "To prefer evil to good is not in human nature; and when a man is compelled to choose one of two evils, no one will choose the greater when he may have the less"? Hint

Lycon
Plato
Socrates
Aristotle


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which philosopher of ancient times said, "The most effective kind of education is that a child should play amongst lovely things"?

Answer: Plato

The Greek philosopher Plato lived from 427 to 347 BC. He was born in Athens and studied under Socrates. Most of what is known about Socrates comes from Plato's writing.
2. Which ancient philosopher said, "Death is nothing to us, since when we are, death has not come, and when death has come, we are not"?

Answer: Epicurus

The Greek philosopher, Epicurus, lived most of his life in Athens, but was born on Samos in 341 BC. He died in 270 BC.
3. The proverb, "The believer is happy, the doubter is wise", is attributed to the peoples of which European country?

Answer: Hungary

There are quite a lot of Hungarian or Magyar proverbs and sayings. Some are quite quirky too!
4. Which European philosopher is credited with saying, "It is dangerous to be right when the government is wrong"?

Answer: Voltaire

The French philosopher Voltaire, whose real name was Francois Marie Arouet, was born in Paris in 1694 and died in 1778.
5. Which psychiatrist was quoted as saying, "Everything that irritates us about others can lead us to an understanding of ourselves"?

Answer: Carl Jung

The Swiss psychiatrist, Carl Gustav Jung, who 'followed' in Freud's footsteps, was born in 1875 and died in 1961.
6. Which ancient philosopher is quoted as having said, "When we see men of a contrary character, we should turn inwards and examine ourselves"?

Answer: Confucius

Qufu in Shandong Province, China is the birthplace of one of the worlds 'sagest' men, Confucius, who lived between 551 BC and 479 BC.
7. Which southern European peoples are credited with the proverb, "A society grows great when old men plant trees whose shade they know they shall never sit in"?

Answer: Greeks

Not unlike the Hungarians, the Greeks too have some wonderful proverbs and sayings - far too many perhaps!
8. Which famous ancient philosopher was quoted as saying, "The good of the people is the highest law"?

Answer: Cicero

Born in Arpinum in 106 BC, Cicero studied law, oratory, literature, and philosophy in Rome. In 74 BC he entered the Senate and politics, intertwined with philosophy, became his life. He was murdered in 43 BC.
9. Which Asian peoples are credited with the proverb, "The man who does not learn is dark, like one walking in the night"?

Answer: Chinese

10. Which ancient philosopher was quoted as having said, "To prefer evil to good is not in human nature; and when a man is compelled to choose one of two evils, no one will choose the greater when he may have the less"?

Answer: Socrates

Socrates was born in Athens in 470 BC. He left no writings of his own so history knows of his work through Plato and the historian Xenophon. Socrates died in 399 BC after thirty days imprisonment.
Source: Author Engadine

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Lanni before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 05 2023 : Guest 98: 3/10
Jan 09 2023 : claines: 3/10
Jan 09 2023 : Guest 98: 3/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Great Speeches of the 20th Century Difficult
2. Famous Speeches in History Difficult
3. Quotable Quotations Difficult
4. Who Said It First? Very Difficult
5. Quote Qwazy! Difficult
6. My Favorite Quotations Very Difficult
7. Quotes Difficult
8. Let Her Speak, Please! Difficult
9. Unfamiliar Quotations Very Difficult
10. I Wish I'd Said That Difficult
11. Real Famous Quotations Difficult
12. Who Said These Famous Quotes? Difficult

2/6/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us