Quiz about Queens Consort of France Part 1
Quiz about Queens Consort of France Part 1

Queens Consort of France, Part 1 Quiz


This is a quiz about the women who became queens consort of France! It's about the queens of the Carolingian dynasty. Enjoy!

A multiple-choice quiz by Princessina. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Royalty & Monarchs
  8. »
  9. French Royals

Author
Princessina
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
365,762
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
310
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. I was the first French Queen Consort ever listed. My father was a Count named Odo. I was married to King Charles II of France and we had 9 children together. But we separated after Charles executed my rebellious brother, William. Through my firstborn child, Judith, I am an ancestor of the Counts of Flanders and the monarchs of England. Who am I? Hint

Richilde of Provence
Hildegard of Vinzgouw
Engeltrude of Paris
Ermentrude of Orleans

2. My father was a Count named Adalard. My great-grandmother, Alpais, was the illegitimate daughter of King Louis I of France by one of his mistresses. When I married my husband, King Louis II of France, he was already been secretly married to another woman and had two sons by her. Louis and I had one son and one daughter. Who am I? Hint

Landrade of Paris
Suzanne of Paris
Adelaide of Paris
Ansgarde of Burgundy

3. My father was a Count named Erchanger. When I was 22, I married King Charles III of France. Nineteen years later, I was crowned along with him as Holy Roman Empress by the Pope. Unfortunately, our marriage was childless. After my death I became the first Queen of France to be venerated as a Saint. Who am I? Hint

Emma of Altdorf
Richardis of Swabia
Heilwig of Saxony
Ermengarde of Hesbaye

4. I was Queen of France for 10 years. My husband was Odo, Count of Paris. We had two sons together, but neither of them lived to become king. Who am I? Hint

Bava of Tours
Adelaide of Tours
Theodrate of Troyes
Wiltrud of Orleans

5. My father was a Count named Dietrich. My brother was Beuve II, Bishop of Chalons-sur-Marne. I married King Charles III of France but because I bore him only six daughters and no son, he repudiated me and took another wife. Who am I? Hint

Rotrude
Ermentrude
Frederuna
Adelaide

6. I was the daughter of a king. My husband was King Charles III of France by whom I had two sons. One of my sisters became Holy Roman Empress. Who am I? Hint

Eadgifu of Wessex
Eadgyth of Wessex
Ermentrude of France
Liutgarde of Saxony

7. My father was a Count named Herbert. My brother's name was also Herbert. I was a descendant of Charlemagne. I married King Robert I of France and through our only child, Hugh the Great, we are ancestors of the Capetian dynasty that later ruled France for centuries. Who am I? Hint

Emma of Blois
Bertha of Morvois
Beatrice of Vermandois
Mathilde of Vermandois

8. I was the first daughter of a king of France to marry another King of France. My husband was Rudolph of Burgundy. In addition, i was the first queen consort of France who is known to have been crowned. I had one child, named Louis, who died young. Who am I? Hint

Adele of France
Hedwig of France
Gisela of France
Emma of France

9. I was the daughter of a king. One of my brothers reigned as Holy Roman Emperor. My elder sister was mother to a King of France. King Louis IV of France was my second husband and together we had eight children. Who am I? Hint

Matilda of Ringelheim
Gerberga of Saxony
Alberade of Lorraine
Hedwig of Saxony

10. I was the daughter of a king. My father was poisoned. After that, my mother married a Holy Roman Emperor and she was venerated after her death as a saint. I married King Lothair of France and bore him two sons. Who am I? Hint

Matilda of Germany
Adelaide of Burgundy
Emma of Italy
Gerberga of Saxony


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. I was the first French Queen Consort ever listed. My father was a Count named Odo. I was married to King Charles II of France and we had 9 children together. But we separated after Charles executed my rebellious brother, William. Through my firstborn child, Judith, I am an ancestor of the Counts of Flanders and the monarchs of England. Who am I?

Answer: Ermentrude of Orleans

Ermentrude (823-869) was the daughter of Odo, Count of Orleans.

Richilde of Provence was her husband's second wife and her successor as Queen of France. Engeltrude of Paris was her mother. Hildegard of Vinzgouw was the grandmother of her husband.
2. My father was a Count named Adalard. My great-grandmother, Alpais, was the illegitimate daughter of King Louis I of France by one of his mistresses. When I married my husband, King Louis II of France, he was already been secretly married to another woman and had two sons by her. Louis and I had one son and one daughter. Who am I?

Answer: Adelaide of Paris

Adelaide (850/853-901) was the daughter of Adalard, Count of Paris.

Suzanne of Paris was her grandmother. Landrade of Paris was her grandmother's sister. Ansgarde of Burgundy was the woman whom Louis had secretly married before marrying Adelaide.
3. My father was a Count named Erchanger. When I was 22, I married King Charles III of France. Nineteen years later, I was crowned along with him as Holy Roman Empress by the Pope. Unfortunately, our marriage was childless. After my death I became the first Queen of France to be venerated as a Saint. Who am I?

Answer: Richardis of Swabia

Richardis, aka Richgard (840-894/896) was the daughter of Erchanger, count of the Nordgau. When her husband repudiated and divorced, she retired to Andlau Abbey (Bas-Rhin, Alsace). In 1049 she was canonized.

Emma of Altdorf was her mother-in-law. Heilwig of Saxony was her husband's maternal grandmother. Ermengarde of Hesbaye was her husband's paternal grandmother.
4. I was Queen of France for 10 years. My husband was Odo, Count of Paris. We had two sons together, but neither of them lived to become king. Who am I?

Answer: Theodrate of Troyes

Nothing is known about the family of Theodrate (868-903) except that she was probably noble.

Adelaide of Tours was her mother-in-law. Wiltrud of Orleans was her husband's paternal grandmother. Bava of Tours was her husband's maternal grandmother.
5. My father was a Count named Dietrich. My brother was Beuve II, Bishop of Chalons-sur-Marne. I married King Charles III of France but because I bore him only six daughters and no son, he repudiated me and took another wife. Who am I?

Answer: Frederuna

Frederuna aka as Frederonne and Fréderune (887-917) was the daughter of Dietrich, Count in the Hamaland.

Ermentrude, Adelaide and Rotrude was three of the six daughters of Frederuna and King Charles III.
6. I was the daughter of a king. My husband was King Charles III of France by whom I had two sons. One of my sisters became Holy Roman Empress. Who am I?

Answer: Eadgifu of Wessex

Eadgifu (902-after 955) was the daughter of King Edward of Wessex.

Ermentrude of France was her husband's sister. Eadgyth of Wessex was her sister who became Holy Roman Empress. Liutgarde of Saxony was her niece (Eadgyth's daughter).
7. My father was a Count named Herbert. My brother's name was also Herbert. I was a descendant of Charlemagne. I married King Robert I of France and through our only child, Hugh the Great, we are ancestors of the Capetian dynasty that later ruled France for centuries. Who am I?

Answer: Beatrice of Vermandois

Beatrice (880-after 931) was the daughter of Herbert I, Count of Vermandois.

Bertha of Morvois was her mother. Mathilde of Vermandois was her aunt. Emma of Blois was the granddaughter of her brother.
8. I was the first daughter of a king of France to marry another King of France. My husband was Rudolph of Burgundy. In addition, i was the first queen consort of France who is known to have been crowned. I had one child, named Louis, who died young. Who am I?

Answer: Emma of France

Emma (894-934) was the daughter of King Robert I of France.

Adele of France was her sister. Gisela and Hedwig of France were the granddaughters of her brother.
9. I was the daughter of a king. One of my brothers reigned as Holy Roman Emperor. My elder sister was mother to a King of France. King Louis IV of France was my second husband and together we had eight children. Who am I?

Answer: Gerberga of Saxony

Gerberga (913-984) was the daughter of King Henry the Fowler of Germany.

Matilda of Ringelheim was her mother. Alberade of Lorraine was a daughter from her first marriage. Hedwig of Saxony was her elder sister who was mother to King Hugh Capet of France.
10. I was the daughter of a king. My father was poisoned. After that, my mother married a Holy Roman Emperor and she was venerated after her death as a saint. I married King Lothair of France and bore him two sons. Who am I?

Answer: Emma of Italy

Emma (948-?) was the daughter of King Lothair II of Italy.

Adelaide of Burgundy was her mother. Gerberga of Saxony was her mother-in-law. Matilda of Germany was her half-sister.
Source: Author Princessina

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/6/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us