FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Birds on The Bat
Quiz about Birds on The Bat

Birds on The Bat Trivia Quiz


Here are some team records and best performances by the Redbirds. Some are from all-time greats and Hall of Famers, while some are from lesser known wearers of the "Birds on the Bat".

A multiple-choice quiz by LeroyFishead. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. MLB Teams
  8. »
  9. St Louis Cardinals

Author
LeroyFishead
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
269,196
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
843
- -
Question 1 of 10
1. How many times did Bob Gibson lead the league in strikeouts? Hint


Question 2 of 10
2. Of these retired players, who is the only pitcher to throw two no-hitters, while pitching as a Cardinal? Hint


Question 3 of 10
3. Who was the only Cardinal to win multiple MVP awards in the 20th century? Hint


Question 4 of 10
4. How many Cardinals won the Cy Young award in the 20th century (as a Cardinal)? Hint


Question 5 of 10
5. During which decade did the Cardinals have a player win the MVP Award five times? Hint


Question 6 of 10
6. What Cardinal became the first to hit two grand slams in the same inning? Hint


Question 7 of 10
7. Who was the first Cardinal to hit four home runs in a game? Hint


Question 8 of 10
8. Billy Martin and George Steinbrenner had an on-again/off-again owner/manager relationship. Red Schoendienst also had multiple stints as manager with the Cardinals. On how many separate occasions did Schoendienst manage the Cards? Hint


Question 9 of 10
9. The Cardinals had the best record in the NL East in 1981, but did not make the playoffs.


Question 10 of 10
10. Who was the only Cardinals pitcher to win both the Cy Young and MVP awards in the same season in the 20th Century? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How many times did Bob Gibson lead the league in strikeouts?

Answer: 1

Gibson led the league with 268 strikeouts in 1968. It was a miraculous campaign of 1968, where he also posted a 1.12 ERA (which caused MLB to lower the pitching mound). Gibson actually had more strikeouts in three other years, 1965, 1969 and 1970. In '65, he came up against some guy named Koufax (that's Sandy Koufax to you mister).

In '69 and '70, Sam McDowell of the Indians took the honors.
2. Of these retired players, who is the only pitcher to throw two no-hitters, while pitching as a Cardinal?

Answer: Bob Forsch

Forsch pitched his first no-no on April 16, 1978, against the Phillies. He notched his second on September 26, 1983, defeating the Expos. Gibson and Dean did both pitch no-hitters for the Cardinals, but only one each. Carlton never threw a no-hitter in his career.
3. Who was the only Cardinal to win multiple MVP awards in the 20th century?

Answer: Stan Musial

Stan "The Man" won the MVP in 1943, 1946, and 1948, while enroute to a first-ballot Hall of Fame election. Gibson won one MVP. Pujols did not play in the 20th century, making his Rookie of the Year winning debut in 2001. Hornsby won two Triple Crowns.
4. How many Cardinals won the Cy Young award in the 20th century (as a Cardinal)?

Answer: 1

Bob Gibson was the only one to do it in the 20th Century. He actually won the award twice. The first was in his legendary season of 1968, where he also won the MVP. The second was in 1970. Chris Carpenter was another Cardinal pitcher to win the award while wearing the "Birds on the Bat".


Bruce Sutter (St Louis Cardinals 1981-1984) won the Cy Young in 1979 when he was playing for the Chicago Cubs.
5. During which decade did the Cardinals have a player win the MVP Award five times?

Answer: 1940s

Mort Cooper took the award in 1942. Marty Marion won in 1944. Stan Musial won the award in 1943, 1946, and 1948. The Reds actually took 6 MVP trophies in the 1970s with the Big Red Machine; Johnny Bench winning in 1970 and 1972, Pete Rose in 1973, Joe Morgan in 1975 and 1976, and George Foster in 1977.

The Giants managed five in a row with Jeff Kent winning in 2000 and Barry Bonds following with four consecutive MVP titles from 2001-2004.
6. What Cardinal became the first to hit two grand slams in the same inning?

Answer: Fernando Tatis

It was April 23, 1999. Tatis not only hit two grand slams in the same innings, but he hit both off the same pitcher, Chan Ho Park. Needless to say, Tatis also set the record for RBIs in an inning with 8. In a very unique twist, Tatis signed a Minor League contract with the Mets in 2007 and was placed at AAA New Orleans, putting him on the same roster with Park.
7. Who was the first Cardinal to hit four home runs in a game?

Answer: Mark Whiten

The date was September 7, 1993. Whitten accomplished the feat in the second game of a double-header against the Reds. His 12 RBIs in the game, he tied the record for most in a single game. With 13 RBIs in the two games, he set a new record for most RBIs in a single day.
8. Billy Martin and George Steinbrenner had an on-again/off-again owner/manager relationship. Red Schoendienst also had multiple stints as manager with the Cardinals. On how many separate occasions did Schoendienst manage the Cards?

Answer: 3

Albert "Red" Schoendienst is one of the best loved Cardinals of all-time. He played, coached, and managed the Redbirds. Red served as manager from 1965-1976, capturing a World Series title and two pennants. He returned for part of the 1980 season, prior the arrival of the "White Rat", Whitey Herzog.

His last round as skipper was in 1990, when he served as acting-manager after Herzog's departure.
9. The Cardinals had the best record in the NL East in 1981, but did not make the playoffs.

Answer: True

Both the Cardinals and the Reds suffered from the strike-shortened season in 1981. Both teams had the highest winning percentage for the entire year, but it was decided that the teams with the best record for the first half and second half of the season would have a playoff to determine the division winners. Both the Reds and Cardinals had the highest overall winning percentage for the season, but neither had the highest percentage in either half.
10. Who was the only Cardinals pitcher to win both the Cy Young and MVP awards in the same season in the 20th Century?

Answer: Bob Gibson

Gibson accomplished the feat in 1968. That season is regarded as one of, if not the best in the history of baseball. Gibson finished with 13 shutouts and 22 victories, and somehow managed to lose 9 times. He finished off the season by setting a new record for strikeouts in a World Series game with 17.

As a result of the season, Major League Baseball decided to lower the pitching mound by six inches.
Source: Author LeroyFishead

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us