FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Cool Cats
Quiz about Cool Cats

Cool Cats Trivia Quiz


No this quiz is not about cartoons or kittens. It's about the Jacksonville Jaguars. A short history but one worth telling. Have fun!

A multiple-choice quiz by malcolmsex. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. NFL Teams
  8. »
  9. Jacksonville Jaguars

Author
malcolmsex
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
154,075
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1141
Last 3 plays: Guest 73 (5/10), Guest 67 (7/10), Guest 99 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. What was the Jaguars first season in the NFL? Hint


Question 2 of 10
2. Just before the inaugural season for both teams, the Jaguars lost a coin toss with the Carolina Panthers to determine which would receive the first draft pick.


Question 3 of 10
3. Who was the Jaguars first ever draft choice? Hint


Question 4 of 10
4. Who was the first Jaguars running back to gain 1,000 or more yards rushing in a season? Hint


Question 5 of 10
5. The team that beat the Jaguars in their first ever regular season game is the same team that they got their first win against four weeks later.


Question 6 of 10
6. What was the Jaguars won/lost record in their first season? Hint


Question 7 of 10
7. Who was the first Jaguars receiver to gain 1,000 or more yards receiving in a season? Hint


Question 8 of 10
8. The first time the Jaguars played the Carolina Panthers in the regular season they lost to them.


Question 9 of 10
9. What team did the Jaguars defeat to win the first playoff game they ever played? Hint


Question 10 of 10
10. Which team did the Jaguars destroy 62-7 in the 1999 playoffs? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 23 2024 : Guest 73: 5/10
May 20 2024 : Guest 67: 7/10
Apr 14 2024 : Guest 99: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was the Jaguars first season in the NFL?

Answer: 1995

On May 19, 1992 the NFL announced that five cities were in the running for an NFL franchise and that two of these cities would be awarded one. The cities were Jacksonville, Charlotte, St. Louis, Baltimore and Memphis. It was announced October 26, 1993 that Charlotte would get the 29th NFL team and 5 weeks later, on November 30, Jacksonville were awarded the 30th. Oddly enough, by 1997 St. Louis had a team (Rams moved from Los Angeles in 1995), Baltimore had a team (Cleveland Browns moved in 1996) and Nashville, Tennessee had a team (Oilers moved from Houston in 1997).
2. Just before the inaugural season for both teams, the Jaguars lost a coin toss with the Carolina Panthers to determine which would receive the first draft pick.

Answer: True

The Panthers won the first pick and traded it to the Cincinnati Bengals who drafted Ki-Jana Carter out of Penn St.
3. Who was the Jaguars first ever draft choice?

Answer: Tony Boselli

Boselli was drafted out of USC. He was a five time Pro Bowler. James Stewart was also drafted in the first round in 1995 (19th overall pick). Rob Johnson was a 4th round draft choice for the team that year and Mark Brunell was acquired from the Green Bay Packers.
4. Who was the first Jaguars running back to gain 1,000 or more yards rushing in a season?

Answer: Fred Taylor

After James Stewart suffered injuries and didn't pan out like the team had hoped, the Jaguars drafted Fred Taylor in the first round of the 1998 draft. That year Taylor rushed for 1,223 yards and Stewart was off to the Detroit Lions.
5. The team that beat the Jaguars in their first ever regular season game is the same team that they got their first win against four weeks later.

Answer: True

The Jags lost their first game to the Houston Oilers 10-3. Four weeks later they beat the Oilers 17-16 in Houston.
6. What was the Jaguars won/lost record in their first season?

Answer: 4-12

The Jags won four games in their first year. They beat the Houston Oilers, Pittsburgh Steelers and beat the Cleveland Browns twice.
7. Who was the first Jaguars receiver to gain 1,000 or more yards receiving in a season?

Answer: Jimmy Smith and Keenan McCardell did it the same year.

In 1996, Smith caught 83 passes for 1,244 yards and 7 TDs. McCardell caught 85 passes for 1,129 yards and 3 TDs.
8. The first time the Jaguars played the Carolina Panthers in the regular season they lost to them.

Answer: False

The teams first met in Jacksonville in 1996, with the Jags coming out on top 24-14. Amazingly, in just their second season, the two teams fell just one win short of facing each other in the Super Bowl.
9. What team did the Jaguars defeat to win the first playoff game they ever played?

Answer: Buffalo Bills

The Jaguars beat the Bills 30-27 in a 1996 AFC Wildcard playoff game. They then downed the Broncos by the same score in the second round of the playoffs before falling to the New England Patriots 20-6 in the AFC Championship game.
10. Which team did the Jaguars destroy 62-7 in the 1999 playoffs?

Answer: Miami Dolphins

The Jaguars finished the 1999 regular season with a 14-2 record. Both losses came against their division rival Tennessee Titans. They then crushed the Dolphins before once again losing the AFC Championship game 33-14 to ... you guessed it, The Tennessee Titans.
Source: Author malcolmsex

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us