Quiz about Golfing Majors
Quiz about Golfing Majors

Golfing Majors Trivia Quiz


Here is a trip around the four majors of golf, taking into account the courses and players involved.

A multiple-choice quiz by zambesi. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Golf
  8. »
  9. Tournaments

Author
zambesi
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
363,372
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
272
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Three golfers won three consecutive British Opens in the 1800s. Who was the only golfer to win three consecutive British Opens in the 20th Century?
Hint

Peter Thomson (AUS)
Tom Watson (USA)
Jack Nicklaus (USA)
Bobby Locke (RSA)

2. Willie Anderson was the first golfer to win four US Opens (1901, 1903, 1904 and 1905). Who was the next golfer to win four US Opens?
Hint

Hale Irwin (USA)
Ben Hogan (USA)
Bobby Jones (USA)
Jack Nicklaus (USA)

3. Lee Trevino won six Majors. However there is one tournament that he did not win. Which Major did he miss?
Hint

US Open
Masters
British Open
US PGA

4. Arnold Palmer is considered one of golf's greatest and most popular players. He was the first superstar of the 1950s and 1960s when golf entered our living rooms through the black and white TV revolution. He blazed the trail for professional golfers of the future. How many Majors did Arnie win?
Hint

9
7
5
8

5. "The Golden Bear" (Jack William Nicklaus) has won 18 Majors and won his last at the age of 46. Besides his 18 wins he was second on numerous occasions. How many times was he second in a Major?
Hint

13
8
19
17

6. The first major, the British Open was held in 1860. At which course was this first major held?
Hint

Prestwick Golf Club
Newport Country Club
St. Andrews Links (Old Course)
Siwanoy Country Club

7. I never won a major but came second on four occasions. Unfortunately I am best known for one of them, the British Open. Leading in the final round I took 4 shots from 74 yards at the 18th hole and tied after the regulation four rounds. I lost the play-off the following day by one stroke. Who am I?
Hint

Greg Norman
Doug Sanders
Seve Ballesteros
Ken Ventura

8. A number of Australians have won major titles. Who was the first Australian born golfer to win one of the four Majors?
Hint

David Graham
Greg Norman
Jim Ferrier
Wayne Grady

9. There have been some great lefties who have played this beautiful game. Who was the first lefty to win a Major?
Hint

Mike Weir
Bob Charles
Phil Mickelson
Babe Ruth

10. The four Majors are the most prestigious of golf tournaments played annual, bringing together the best golfers from around the world. The organisation of these tournaments is incredible. How many organisations run these four tournaments?
Hint

3
2
4
1


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Three golfers won three consecutive British Opens in the 1800s. Who was the only golfer to win three consecutive British Opens in the 20th Century?

Answer: Peter Thomson (AUS)

Thomson (Australia) won five Opens but three were consecutive (1954-55-56). He also won again in 1958 and 1965.Nicklaus won three (1966, 1970 and 1978). Watson won five (1975,1977,1980,1982 and 1983) and Locke won four(1949, 1950, 1952 and 1957).
The three golfers from the 19th Century were from Scotland - Young Tom Morris, Jamie Anderson and Bob Ferguson.
2. Willie Anderson was the first golfer to win four US Opens (1901, 1903, 1904 and 1905). Who was the next golfer to win four US Opens?

Answer: Bobby Jones (USA)

Bobby Jones won in 1923, 1926, 1929 and 1930. Ben Hogan won in 1948, 1950, 1951 and 1953). Jack Nicklaus won in 1962, 1967, 1972 and 1980. Hale Irwin won three in 1974,1979 and 1990.
3. Lee Trevino won six Majors. However there is one tournament that he did not win. Which Major did he miss?

Answer: Masters

Lee Buck Trevino is a Mexican-American and was called either "The Merry Mex" or "Supermex". Unfortunately the Masters alluded him - he won the US Open (1968, 1971), the British Open (1971, 1972) and The US PGA (1974,1984). He was 44 years of age when he won his last Major in 1984.
4. Arnold Palmer is considered one of golf's greatest and most popular players. He was the first superstar of the 1950s and 1960s when golf entered our living rooms through the black and white TV revolution. He blazed the trail for professional golfers of the future. How many Majors did Arnie win?

Answer: 7

Arnie won The Masters (1958, 1960, 1962 and 1964), The British Open (1961 and 1962) and the US Open (1960). He tied for second three times in the US PGA (1964, 1968 and 1970). The spectators that followed Arnie around the course were known as "Arnie's Army".
5. "The Golden Bear" (Jack William Nicklaus) has won 18 Majors and won his last at the age of 46. Besides his 18 wins he was second on numerous occasions. How many times was he second in a Major?

Answer: 19

Not only was he second on 19 occasions but was also third on nine occasions. By the time he was 26 he had completed a Grand Slam of Major Championships.
6. The first major, the British Open was held in 1860. At which course was this first major held?

Answer: Prestwick Golf Club

The British Open was held at Prestwick Golf Club from 1860-1872. In 1873 it was played for the first time at St. Andrews Links (Old Course).
The first US Open was played at Newport Country Club in 1895 and Siwanoy Country Club was the site of the first US PGA in 1916.
7. I never won a major but came second on four occasions. Unfortunately I am best known for one of them, the British Open. Leading in the final round I took 4 shots from 74 yards at the 18th hole and tied after the regulation four rounds. I lost the play-off the following day by one stroke. Who am I?

Answer: Doug Sanders

Sanders missed a 3-foot putt on the 18th hole and was beaten by Jack Nicklaus in the play-off at the British Open in 1970 at St. Andrews. He was also known as "The Peacock of the Fairways" due to his flamboyant style of outfits. He won 20 PGA Tour events, the last being the Kemper Open in 1971. Ken Ventura won the US Open in 1964. Greg Norman won two British Opens and Seve won five Majors.
8. A number of Australians have won major titles. Who was the first Australian born golfer to win one of the four Majors?

Answer: Jim Ferrier

Jim Ferrier (1915-1986) was born in Sydney and won the Australian Amateur titles in 1935, 1936, 1938 and 1939. He also won the Australian Open as an
amateur in 1938 and 1939. He went to the USA in 1940 and turned professional. He joined the US Army in 1944 and took out US citizenship. He won the US PGA in 1947. He had 18 US PGA Tour wins from 1944-1961 and was runner-up in the 1950 Masters.
Peter Thomson was the first Australian to win the British Open (1954), David Graham was the first Australian to win the US Open (1981) and Wayne Grady
won the US PGA in 1990. Adam Scott was recently the first Australian to win the US Masters in 2013.
9. There have been some great lefties who have played this beautiful game. Who was the first lefty to win a Major?

Answer: Bob Charles

Bob Charles (New Zealand) was the first lefty Major winner being successful in the British Open 1963. It was 40 years span until Mike Weir (Canada) was the next lefty to be successful in the US Masters in 2003. Phil Mickelson (USA) won his first Major (US Masters) in 2004. The Babe was also a lefty but he hit a slightly larger white ball. Bubba Watson (USA) is also a lefty and he won the US Masters in 2012.
10. The four Majors are the most prestigious of golf tournaments played annual, bringing together the best golfers from around the world. The organisation of these tournaments is incredible. How many organisations run these four tournaments?

Answer: 4

Surprisingly, each Major is run by a organisation. The British Open by The Royal and Ancient Golf Club of St. Andrews. The US Open by the USGA (US Golf Association). The US PGA by the Professional Golfers' Association of America and the US Masters is by invitation only and played at the Augusta National Golf Club, Georgia.
Source: Author zambesi

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us