FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about LA Dodgers World Series History
Quiz about LA Dodgers World Series History

L.A. Dodgers World Series History Quiz


This quiz features facts and figures on the Los Angeles Dodgers World Series History (1959-1988).

A multiple-choice quiz by 81gaucho. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. MLB Teams
  8. »
  9. Los Angeles Dodgers

Author
81gaucho
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
154,816
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Tough
Avg Score
11 / 20
Plays
713
- -
Question 1 of 20
1. Before they played in the 1959 World Series, the Dodgers had to defeat what team, as they finished tied for 1st in the National League? Hint


Question 2 of 20
2. What Dodger set a World Series record when he hit two pinch hit home runs in the 1959 World Series? Hint


Question 3 of 20
3. What player was named MVP of the 1959 World Series, after winning 2 games and saving 2 games. Hint


Question 4 of 20
4. Who did Sandy Koufax whiff for his World Series record 15th strike out, in game 1 of the 1963 World Series? Hint


Question 5 of 20
5. What Dodgers' 3-run homer proved to be the difference in their 5-2 victory, in game 1 of the 1963 World Series? Hint


Question 6 of 20
6. Sandy Koufax won two games in the 1963 World Series, and set a single game strikeout record with 15 in game 1. But the best pitched game of the series may have been in game 3 when what pitcher allowed only 3 hits, struck out 9 and walked none, in a 1-0 Dodger win? Hint


Question 7 of 20
7. In 1965, Sandy Koufax did not pitch game 1 in observance of Yom Kippur, a Jewish holiday. Who started in his place and didn't last through the 3rd inning in an 8-2 Dodger loss? Hint


Question 8 of 20
8. The Twins appeared to be in good shape after beating Sandy Koufax in game 2 of the 1965 Series, as they headed to L.A with a 2-0 series lead. Who tossed a complete game, 5-hit shutout to get the Dodgers back in the series? Hint


Question 9 of 20
9. Who hit a solo homer off the left field foul pole in game 7 of the 1965 Series, to give Sandy Koufax the only run he needed as the Dodgers won the series? Hint


Question 10 of 20
10. In game 2 of the 1966 Series, this normally sure handed fielder made 3 errors in one inning, leading to 3 unearned Oriole runs in their 6-0 victory. Who was the player? Hint


Question 11 of 20
11. In the 9th inning of game 2 of the 1974 Series, the Dodgers were clinging to a 3-2 lead, when reliever Mike Marshall picked what Oakland runner off first base to stop a potential rally? Hint


Question 12 of 20
12. In game 5 of the 1974 Series, the Dodgers were facing elimination and trailed 3-2 in the 8th inning. Which player led off the inning by being thrown out trying to stretch a double into a triple? Hint


Question 13 of 20
13. When Reggie Jackson hit 3 homers in game 6 of the 1977 Series, they were his only three homers of the series?


Question 14 of 20
14. Who was the MVP of the 1977 World Series? Hint


Question 15 of 20
15. When Bob Welch dramatically struck out Reggie Jackson in the 9th inning of game 2 of the 1978 World Series, who was the Dodgers' winning pitcher? Hint


Question 16 of 20
16. In game 4 of the 1981 World Series, this Dodger's clutch pinch hit 2-run homer ignited a rally that saw L.A. overcome a 6-3 deficit, in an 8-7 victory that evened the series at 2-2. Who was the player? Hint


Question 17 of 20
17. Yankee relief pitcher George Frazier set a record by losing 3 games in the 1981 World Series. Who was the other Yankee pitcher who took a loss in this Series that was won by L.A. 4 games to 2? Hint


Question 18 of 20
18. While Reggie Jackson was known as "Mr. October", because of his post season heroics, Yankee owner George Steinbrenner dubbed this player, "Mr. May" after he batted .045 with only 1 RBI in the 1981 Series. Who was the player? Hint


Question 19 of 20
19. Much has been said and written about Kirk Gibson's dramatic game winning home run off Oakland relief ace Dennis Eckersley, in game 1 of the 1988 Series. That home run helped Gibson earn the MVP of the World Series award?


Question 20 of 20
20. What former Oakland A's player had a big role in the Dodger's 1988 series victory, as he was on base when Gibson homered in game 1, and he homered himself in the game 5 clincher? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Before they played in the 1959 World Series, the Dodgers had to defeat what team, as they finished tied for 1st in the National League?

Answer: Milwaukee Braves

The Dodgers beat the Braves (who were N.L. Champs in 1957 & 1958) in a playoff, 2 games to 0. The Giants led throughout much of the 1959 season, but finished 3 games back in one of the most exciting pennant races ever.
2. What Dodger set a World Series record when he hit two pinch hit home runs in the 1959 World Series?

Answer: Chuck Essegian

Essegian, who hit only 1 home run all season, hit one in the Dodgers game two 4-3 victory. He came off the bench to homer again in their 9-3 win in the game six clincher.
3. What player was named MVP of the 1959 World Series, after winning 2 games and saving 2 games.

Answer: Larry Sherry

Sherry was a rookie who was called up midway through the 1959 season. His brother Norm was a backup catcher for the Dodgers.
4. Who did Sandy Koufax whiff for his World Series record 15th strike out, in game 1 of the 1963 World Series?

Answer: Harry Bright

Afterward, Bright was quoted as saying, "I always dreamed of playing in a World Series, and when it finally happened, 60,000 people were rooting for me to strike out." The record was since broken by Bob Gibson when he struck out 17 Tigers, in game 1 of the 1968 Series.
5. What Dodgers' 3-run homer proved to be the difference in their 5-2 victory, in game 1 of the 1963 World Series?

Answer: John Roseboro

Until this blast by Roseboro, Yankee ace Whitey Ford had not allowed a home run to a left handed batter all season.
6. Sandy Koufax won two games in the 1963 World Series, and set a single game strikeout record with 15 in game 1. But the best pitched game of the series may have been in game 3 when what pitcher allowed only 3 hits, struck out 9 and walked none, in a 1-0 Dodger win?

Answer: Don Drysdale

The Dodgers scored in the 1st inning, and Drysdale made it stand as he out-dueled Yankee hurler Jim Bouton.
7. In 1965, Sandy Koufax did not pitch game 1 in observance of Yom Kippur, a Jewish holiday. Who started in his place and didn't last through the 3rd inning in an 8-2 Dodger loss?

Answer: Don Drysdale

In the post game press conference, one reporter said to Dodger manager Walter Alston, "I'll bet you wish Drysdale was Jewish too."
8. The Twins appeared to be in good shape after beating Sandy Koufax in game 2 of the 1965 Series, as they headed to L.A with a 2-0 series lead. Who tossed a complete game, 5-hit shutout to get the Dodgers back in the series?

Answer: Claude Osteen

After Osteen's gem, Drysdale and Koufax bounced back to win games 4 and 5, giving the Dodgers a 3-2 series lead.
9. Who hit a solo homer off the left field foul pole in game 7 of the 1965 Series, to give Sandy Koufax the only run he needed as the Dodgers won the series?

Answer: Lou Johnson

"Sweet Lou" led off the 4th inning with this home run. The Dodgers added an insurance run in the same inning, on a double by Fairly and a single by Parker, and won the game 2-0.
10. In game 2 of the 1966 Series, this normally sure handed fielder made 3 errors in one inning, leading to 3 unearned Oriole runs in their 6-0 victory. Who was the player?

Answer: Willie Davis

Willie Davis dropped 2 fly balls, and on one of them he made a throwing error after he retrieved it. This turned out to be Sandy Koufax's last game of his Hall of Fame career.
11. In the 9th inning of game 2 of the 1974 Series, the Dodgers were clinging to a 3-2 lead, when reliever Mike Marshall picked what Oakland runner off first base to stop a potential rally?

Answer: Herb Washington

Herb Washington was a track star whom the A's kept on their roster as a "designated runner." In his two year career, he had 0 at bats, 33 stolen bases, and 31 runs scored.
12. In game 5 of the 1974 Series, the Dodgers were facing elimination and trailed 3-2 in the 8th inning. Which player led off the inning by being thrown out trying to stretch a double into a triple?

Answer: Bill Buckner

Buckner violated the unwritten base running rule of, "never make the first or third out at third base." Twelve years later, he would make a much more famous mistake as a member of the Red Sox vs. the Mets.
13. When Reggie Jackson hit 3 homers in game 6 of the 1977 Series, they were his only three homers of the series?

Answer: False

Jackson hit 5 in the Series, including one in a game 4 Yankee win, and another in a game 5 Yankee loss.
14. Who was the MVP of the 1977 World Series?

Answer: Reggie Jackson

Reggie hit Despite a .450 batting average and 5 homers, including 3 in game 6.
15. When Bob Welch dramatically struck out Reggie Jackson in the 9th inning of game 2 of the 1978 World Series, who was the Dodgers' winning pitcher?

Answer: Burt Hooton

Hooton left in the 7th inning leading 4-2. The Yankees got a run in the 7th to get close, and Welch got the save in the 9th when he struck out Jackson.
16. In game 4 of the 1981 World Series, this Dodger's clutch pinch hit 2-run homer ignited a rally that saw L.A. overcome a 6-3 deficit, in an 8-7 victory that evened the series at 2-2. Who was the player?

Answer: Jay Johnstone

Johnstone homered in the 6th inning off Yankee reliever Ron Davis.
17. Yankee relief pitcher George Frazier set a record by losing 3 games in the 1981 World Series. Who was the other Yankee pitcher who took a loss in this Series that was won by L.A. 4 games to 2?

Answer: Ron Guidry

Guidry pitched well, but lost game 5 to Jerry Reuss when Pedro Guerrero and Steve Yeager hit back to back homers in the 7th inning of the Dodgers 2-1 victory.
18. While Reggie Jackson was known as "Mr. October", because of his post season heroics, Yankee owner George Steinbrenner dubbed this player, "Mr. May" after he batted .045 with only 1 RBI in the 1981 Series. Who was the player?

Answer: Dave Winfield

Winfield came to the Yankees as a high priced free agent in 1981, but after a good regular season, he struggled terribly in the World Series. He would bounce back later in his career when he helped the Blue Jays win the Series, with a clutch hit in 1992.
19. Much has been said and written about Kirk Gibson's dramatic game winning home run off Oakland relief ace Dennis Eckersley, in game 1 of the 1988 Series. That home run helped Gibson earn the MVP of the World Series award?

Answer: False

Orel Hershiser won the award by going 2-0 with a 1.00 ERA in his two complete game victories. He also got 3 hits in game 2. Gibson's blast was his only series at-bat.
20. What former Oakland A's player had a big role in the Dodger's 1988 series victory, as he was on base when Gibson homered in game 1, and he homered himself in the game 5 clincher?

Answer: Mike Davis

Davis came to the Dodgers in 1988 as a free agent after averaging over 20 homers, and 20 stolen bases per year from 1985-87. He struggled all year with L.A. and was benched halfway through the season. But with the Dodger outfield riddled with injuries, Davis came through when it counted most.
Source: Author 81gaucho

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Da Bums of Summer Average
2. Let's Go Dodgers! Tough
3. Your Los Angeles Dodgers! Tough
4. The Dodgers Easier
5. Los Angeles Dodger Nightmares Very Difficult
6. Dodger History Difficult
7. Dodgers Franchise Difficult
8. Dodgers vs. Giants - War on the Diamond Difficult
9. Your 2008 Los Angeles Dodgers! Average
10. The 1978 Dodgers Difficult
11. The 1965 Dodgers Average
12. It's Time for Dodger Baseball! Average

6/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us