FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Laws of Association Football
Quiz about The Laws of Association Football

The Laws of Association Football Quiz


Think you can do better than the referee? Then test yourself on these 10 questions on the Laws of Association Football.

A multiple-choice quiz by geeks. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Soccer
  8. »
  9. Laws of the Game

Author
geeks
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
280,249
Updated
Jul 01 23
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
1324
- -
Question 1 of 10
1. What should be the circumference of a Size 5 (adult) football? Hint


Question 2 of 10
2. During the coin toss before the match, the United captain spits on the City captain. What course of action should you take? Hint


Question 3 of 10
3. City are about to take a corner kick when a United defender punches the City centre forward. What course of action do you take? Hint


Question 4 of 10
4. You are refereeing an evening match. The first half goes well and you play the full 45 minutes. However, during the second half the light starts to fade and you decide that you will inform the teams that you can only play 35 minutes before blowing up for full time. Is this permissible?


Question 5 of 10
5. City has a corner. The ball is crossed into the box and is met with a thumping header by the City centre forward. However, the ball is bound for the bottom corner of the net when it deflects off the referee and wide of the post. What is the correct decision? Hint


Question 6 of 10
6. The United centre forward races clear of the City defence with only the goalkeeper to beat. As the goal keeper comes out to close the angle, the centre forward kicks the ball forward, and it's received by his midfield teammate. There is only the goalkeeper between both United players and the City goal line. The United midfielder is definitely offside?


Question 7 of 10
7. Which of the following is not an offence that requires a caution to be issued to the offending player? Hint


Question 8 of 10
8. City is awarded a penalty kick. The city number 9 takes the kick, but before he strikes the ball, one of his teammates enters the penalty area. The United keeper makes a great save and tips the ball around the post and over the goal line. What action do you take? Hint


Question 9 of 10
9. A defender, in taking a throw in, does not have both of his feet behind the touchline at the point of release. Is this a foul throw?


Question 10 of 10
10. A corner kick to United is met with a header from their centre forward. The ball is traveling wide of the post but a City defender, thinking it is going into the goal, sticks out his hand and deflects the ball over the goal line. The City defender was in the penalty area at the point of contact. What is your decision? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What should be the circumference of a Size 5 (adult) football?

Answer: 27" to 28"

The match ball should also be spherical, made of leather or a similar approved material, 14oz to 16oz in weight and inflated to 0.6 to 1.1 bar above atmospheric pressure (at sea level).
2. During the coin toss before the match, the United captain spits on the City captain. What course of action should you take?

Answer: Send off the United captain and let a substitute take his place

The United captain is dismissed for spitting at an opponent, however, United can replace him with a named substitute as the match has not yet started. Both teams would therefore start with eleven players. United can not, however, name another player to fill the substitutes place on the bench.
3. City are about to take a corner kick when a United defender punches the City centre forward. What course of action do you take?

Answer: Send off the United defender and re-start the game with the corner

As the ball is dead at the point of the infringement, then the defender should be dismissed from the field for violent conduct, and play restarted with a corner, as this was the correct re-start prior to the offence and cannot be changed.
4. You are refereeing an evening match. The first half goes well and you play the full 45 minutes. However, during the second half the light starts to fade and you decide that you will inform the teams that you can only play 35 minutes before blowing up for full time. Is this permissible?

Answer: No

A game must consist of two equal halves. It is important as a referee that you take into account at the start of the game, the possibility of having to reduce the duration of the match and inform the two teams of your intentions. In the above example a total time of 80 minutes was only possible, therefore two 40 minute halves should have been played.

Rather than blow full time, the referee can suspend the match and have the final 10 minutes played on another day.
5. City has a corner. The ball is crossed into the box and is met with a thumping header by the City centre forward. However, the ball is bound for the bottom corner of the net when it deflects off the referee and wide of the post. What is the correct decision?

Answer: Dropped ball

This rule was changed in 2019. It's a dropped ball for the goalkeeper.

The old rule -- The referee was considered part of the field of play and therefore it was treated in the same way as if the ball had deflected off a player or the goal post. As the ball touched a City player last (excluding the ref), before it left the field of play over the goal line, then the correct restart under the old rule was a goal kick to the defending team.
6. The United centre forward races clear of the City defence with only the goalkeeper to beat. As the goal keeper comes out to close the angle, the centre forward kicks the ball forward, and it's received by his midfield teammate. There is only the goalkeeper between both United players and the City goal line. The United midfielder is definitely offside?

Answer: No

Not if he is behind or level with the ball at the moment the ball was kicked forward by the striker (centre forward). Just because the pass is a forward one, doesn't confirm that he must have been in front of the ball. A player can only be classed as in an offside position if he is nearer to his opponents' goal line than BOTH the ball and the second last opponent when the ball was last touched by the striker (when the centre forward kicked the ball).
7. Which of the following is not an offence that requires a caution to be issued to the offending player?

Answer: Tripping an opponent

Just tripping an opponent in itself does not warrant a caution. Should the referee judge it to be unsporting behaviour, then a caution should be issued to the offending player, but a trip in itself is not a mandatory caution.
8. City is awarded a penalty kick. The city number 9 takes the kick, but before he strikes the ball, one of his teammates enters the penalty area. The United keeper makes a great save and tips the ball around the post and over the goal line. What action do you take?

Answer: Indirect Free Kick

As the keeper made a save, there is no reason to take the penalty again. However, a corner should not be awarded as the attacking team had committed an infringement. The correct restart is an indirect free kick from the point where the City player entered the penalty area. If a goal is scored in these circumstances, then the penalty is re-taken.
9. A defender, in taking a throw in, does not have both of his feet behind the touchline at the point of release. Is this a foul throw?

Answer: No

As long as part of each foot is either on the touchline or on the ground outside the touchline, the throw-in is legal.
10. A corner kick to United is met with a header from their centre forward. The ball is traveling wide of the post but a City defender, thinking it is going into the goal, sticks out his hand and deflects the ball over the goal line. The City defender was in the penalty area at the point of contact. What is your decision?

Answer: Penalty and Caution the City Defender for Unsporting Behaviour

The correct decision is definitely a penalty for handball, however, only a caution is administered as the handball did not prevent a goal scoring opportunity.
Source: Author geeks

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/29/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us