FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Flags of the World  A to Z
Quiz about Flags of the World  A to Z

Flags of the World - A to Z Trivia Quiz


Flags of the World are fascinating - if you like that sort of thing! Can you guess the country from the description of the flag? All questions are multiple choice.

A multiple-choice quiz by Engadine. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Flags and Symbols
  8. »
  9. World Flags

Author
Engadine
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
117,624
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Tough
Avg Score
14 / 25
Plays
9230
Last 3 plays: Guest 219 (15/25), Guest 98 (25/25), scottm (13/25).
- -
Question 1 of 25
1. Three equal horizontal stripes of red, blue and orange best describes the flag of which 'A' country? Hint


Question 2 of 25
2. A light blue flag with a horizontal white-edged black stripe in the centre best describes the flag of which 'B' country? Hint


Question 3 of 25
3. Which 'C' country's flag has three equal vertical bands of blue, yellow, and red, very similar to the flags of Andorra and Moldova? Hint


Question 4 of 25
4. With two equal horizontal bands of light blue and light green, as well as a white triangle bearing a red five-pointed star in the centre is the flag of which 'D' country? Hint


Question 5 of 25
5. This 'E' country has a red flag with a black triangle superimposed on a slightly longer yellow arrowhead bearing a white star in the centre of the black triangle. Which country is it? Hint


Question 6 of 25
6. Which 'F' country has a white flag with a blue cross extending to the edges of the flag, vertically shifted in the style of the Danish flag? Hint


Question 7 of 25
7. Which 'G' country's flag exhibits three equal vertical bands of red, yellow, and green - the popular pan-African colours of Ethiopia? Hint


Question 8 of 25
8. With a red flag featuring a white, five-petal flower in the centre, this 'H' place is ... Hint


Question 9 of 25
9. A simple flag with two equal, red and white horizontal bars, is a description of the flag of which 'I' place? Hint


Question 10 of 25
10. With three equal horizontal bands of black, white and green with a red triangle bearing a small white seven-pointed star is the flag of which 'J' country? Hint


Question 11 of 25
11. Best described as on a red background with a yellow sun in the centre having 40 rays and a red ring crossed by two sets of three lines is the flag of which 'K' country? Hint


Question 12 of 25
12. Which 'L' country's flag is divided horizontally into three stripes, blue, white and green, with a black 'hat' in the centre?
Hint


Question 13 of 25
13. Which 'M' island's flag is red with a white three-legged emblem (Trinacria) in the centre? Hint


Question 14 of 25
14. With three vertical bands of green, white and green, and a large green pine tree centered in the slightly wider white band is the flag of which 'N' place? Hint


Question 15 of 25
15. Oman is the only country in the world that starts with 'O', so this question is about the letter 'P'. Which 'P's flag has five equal horizontal bands of red (top and bottom) alternating with white and a blue triangle bearing a large, white, five-pointed star in the centre? Hint


Question 16 of 25
16. Qatar is the only country in the world that starts with 'Q', so this question is about a 'country' (actually a department) that starts with 'R'. Which 'R' country's flag exhibits equal vertical stripes of red, white and blue? Hint


Question 17 of 25
17. A red flag with a blue rectangle in the upper quadrant bearing five white stars representing the Southern Cross is the flag of which 'S' island country? Hint


Question 18 of 25
18. Basically a red flag with a bold red cross on a white rectangle in the upper left hand corner describes the flag of which 'T' island country? Hint


Question 19 of 25
19. Which 'U' country has a flag with three equal horizontal bands of green, white, and black with a wider vertical red band on the left side? Hint


Question 20 of 25
20. Which 'V' country's flag is two equal horizontal bands of red and green with a black triangle separated by a black-edged yellow stripe in the shape of a horizontal Y, with a boar's tusk centered in the triangle encircled by two crossed leaves? Hint


Question 21 of 25
21. Which 'W' place has the 'Stars and Stripes' as its flag? Hint


Question 22 of 25
22. Which 'Y' country's flag has three equal horizontal bands of red, white and black? Hint


Question 23 of 25
23. Which 'Z' country's flag is green with a panel of three vertical bands of red, black and orange below a soaring orange eagle, on the outer edge of the flag? Hint


Question 24 of 25
24. Now a general knowledge question on Flags of the World. To which country does the oldest known flag belong? Hint


Question 25 of 25
25. In 2010, which country unveiled a 532 feet (162 metres) tall flagpole, which was at that time the tallest freestanding flagpole in the world? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 09 2024 : Guest 219: 15/25
Jul 05 2024 : Guest 98: 25/25
Jul 04 2024 : scottm: 13/25
Jun 29 2024 : Guest 176: 14/25
Jun 09 2024 : Guest 1: 14/25
Jun 07 2024 : Guest 65: 13/25
Jun 07 2024 : Guest 124: 6/25
Jun 07 2024 : IconicYellow: 20/25
Jun 07 2024 : wellenbrecher: 23/25

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Three equal horizontal stripes of red, blue and orange best describes the flag of which 'A' country?

Answer: Armenia

Bordered by Azerbaijan, Georgia, Turkey and Iran, the Republic of Armenia is a landlocked south-western Asian country with cold winters and hot summers. With the capital city being Yerevan, Armenia won its independence from Russia in 1991.
2. A light blue flag with a horizontal white-edged black stripe in the centre best describes the flag of which 'B' country?

Answer: Botswana

Formerly the British protectorate of Bechuanaland, the Republic of Botswana gained independence in 1966. It is a landlocked country bordered by Namibia, South Africa and Zimbabwe. Its capital city is Gaborone and it experiences warm winters and hot summers.
3. Which 'C' country's flag has three equal vertical bands of blue, yellow, and red, very similar to the flags of Andorra and Moldova?

Answer: Chad

The design for the flag of Chad was based on the flag of France. The Republic of Chad is landlocked by Cameroon, the Central African Republic, Libya, Niger, Nigeria and Sudan. The capital is N'Djamena and the country has a tropical climate in the south and a desert climate in the north.
4. With two equal horizontal bands of light blue and light green, as well as a white triangle bearing a red five-pointed star in the centre is the flag of which 'D' country?

Answer: Djibouti

The French Territory of the Afars and the Issas or French Somaliland became Djibouti in 1977. Bordering the Gulf of Aden and the Red Sea along with Eritrea, Ethiopia and Somalia, The Republic of Djibouti is a dry, desert land with its capital being Djibouti.
5. This 'E' country has a red flag with a black triangle superimposed on a slightly longer yellow arrowhead bearing a white star in the centre of the black triangle. Which country is it?

Answer: East Timor

On 20 May 2002, the Democratic Republic of East Timor was recognised as an independent state and the world's newest democracy. An island nation, East Timor borders Indonesia and experiences a tropical, hot, humid cimate with distinct rainy and dry seasons. Its capital is Dili.
6. Which 'F' country has a white flag with a blue cross extending to the edges of the flag, vertically shifted in the style of the Danish flag?

Answer: Finland

The Republic of Finland won its independence from Russia in 1917 and borders the Baltic Sea, Gulf of Bothnia, Gulf of Finland, Norway, Sweden and Russia. The capital is Helsinki. The climate is cold, almost sub-arctic, but mild because of the influence of the North Atlantic Current, the Baltic Sea and more than 60,000 lakes.
7. Which 'G' country's flag exhibits three equal vertical bands of red, yellow, and green - the popular pan-African colours of Ethiopia?

Answer: Guinea

Independent from France since 1958, the Republic of Guinea did not hold democratic elections until 1993. Bordering the North Atlantic Ocean, between Guinea-Bissau and Sierra Leone, it is also bordered by the Cote d'Ivoire, Liberia, Mali and Senegal. Its coastal capital is Conakry and its climate is generally hot and humid with a distinct rainy season and a dry season.
8. With a red flag featuring a white, five-petal flower in the centre, this 'H' place is ...

Answer: Hong Kong

Hong Kong became the Hong Kong Special Administrative Region (SAR) of China on 1 July 1997. Located in Eastern Asia, it borders the South China Sea and China. It is one of the leading financial centres in the Far East.
9. A simple flag with two equal, red and white horizontal bars, is a description of the flag of which 'I' place?

Answer: Indonesia

The world's largest archipelago, the Republic of Indonesia achieved independence from the Netherlands in 1949. The country is nestled between the Indian and Pacific Oceans and is bordered by East Timor, Malaysia and Papua New Guinea. With a tropical, hot and humid climate, the capital is Jakarta.
10. With three equal horizontal bands of black, white and green with a red triangle bearing a small white seven-pointed star is the flag of which 'J' country?

Answer: Jordan

Independence from British administration was gained in 1946. With the capital Amman centrally located, the climate is mostly arid desert with a rainy season in the west. The Hashemite Kingdom of Jordan is bordered by Iraq, Israel, Saudi Arabia, Syria, the Gulf of Arabia and the West Bank.
11. Best described as on a red background with a yellow sun in the centre having 40 rays and a red ring crossed by two sets of three lines is the flag of which 'K' country?

Answer: Kyrgyzstan

Bordered by China, Kazakhstan, Tajikistan and Uzbekistan, the landlocked Kyrgyz Republic was annexed by Russia in 1864 and achieved independence from the Soviet Union in 1991. Its climate is dry continental to polar, and subtropical and temperate in the south-west and northern foothills respectively. The capital is Bishkek.
12. Which 'L' country's flag is divided horizontally into three stripes, blue, white and green, with a black 'hat' in the centre?

Answer: Lesotho

Basutoland was renamed the Kingdom of Lesotho upon independence from the United Kingdom in 1966. As an enclave of South Africa, Lesotho has a temperate climate with cool to cold, dry winters and hot, wet summers. Its capital is Maseru.
13. Which 'M' island's flag is red with a white three-legged emblem (Trinacria) in the centre?

Answer: The Isle of Man

Part of the Norwegian Kingdom until ceded to Scotland in 1266, The Isle of Man came under British rule in 1765. A Crown Dependency, the Isle of Man is situated in the Irish Sea, between Great Britain and Ireland. The capital is Douglas and the climate is temperate, with cool summers and mild winters - overcast about one-third of the time!
14. With three vertical bands of green, white and green, and a large green pine tree centered in the slightly wider white band is the flag of which 'N' place?

Answer: Norfolk Island

The island was a penal colony between 1788 and 1814, then again between 1825 and 1855 when it was abandoned; in 1856 the island was resettled by Pitcairn Islanders, descendants of the Bounty mutineers. Norfolk Island is east of the Australian mainland and has a subtropical climate with mild seasonal variations. Its capital is Kingston.
15. Oman is the only country in the world that starts with 'O', so this question is about the letter 'P'. Which 'P's flag has five equal horizontal bands of red (top and bottom) alternating with white and a blue triangle bearing a large, white, five-pointed star in the centre?

Answer: Puerto Rico

The island of Puerto Rico was claimed by the Spanish in 1493 and 400 years later was ceded to the United States. This Caribbean island lies between the Caribbean Sea and the North Atlantic Ocean, east of the Dominican Republic. It has a mild, tropical climate with little seasonal temperature variation. Its capital is San Juan.
16. Qatar is the only country in the world that starts with 'Q', so this question is about a 'country' (actually a department) that starts with 'R'. Which 'R' country's flag exhibits equal vertical stripes of red, white and blue?

Answer: Reunion

The flag of Reunion is actually the French flag as it is a department of France! The Portuguese discovered Reunion in 1513 but French immigration along with African, Chinese, Malay and Malabar Indians gives the island its ethnic mix. The capital is Saint-Denis and its climate is tropical, but the temperature moderates with elevation.
17. A red flag with a blue rectangle in the upper quadrant bearing five white stars representing the Southern Cross is the flag of which 'S' island country?

Answer: Samoa

New Zealand occupied Western Samoa in 1914 and continued to administer it until 1962, when the islands became the first Polynesian nation to re-establish independence in the 20th century. The country dropped 'Western' from its name in 1997. Its climate is tropical with distinct rainy and dry seasons. Its capital is Apia.
18. Basically a red flag with a bold red cross on a white rectangle in the upper left hand corner describes the flag of which 'T' island country?

Answer: Tonga

The archipelago of 'The Friendly Islands' was united into a Polynesian kingdom in 1845, a constitutional monarchy in 1875 and a British protectorate in 1900. Tonga acquired independence in 1970 and remains the only monarchy in the Pacific. Its capital is Nuku'Alofa and its climate is tropical with a warm season between December and May and a cool season between May and December.
19. Which 'U' country has a flag with three equal horizontal bands of green, white, and black with a wider vertical red band on the left side?

Answer: United Arab Emirates

In 1971, six Arab states - Abu Zaby, Ajman, Al Fujayrah, Ash Shariqah, Dubayy and Umm al Qaywayn merged to form the United Arab Emirates (UAE); they were joined in 1972 by Ra's al Khaymah. Bordered by the Gulf of Oman, the Persian Gulf, Oman and Saudi Arabia, the capital is Abu Dhabi and the climate is desert, but cooler in the eastern mountains.
20. Which 'V' country's flag is two equal horizontal bands of red and green with a black triangle separated by a black-edged yellow stripe in the shape of a horizontal Y, with a boar's tusk centered in the triangle encircled by two crossed leaves?

Answer: Vanuatu

A group of islands in the South Pacific Ocean, about three-quarters of the way from Hawaii to Australia, the Republic of Vanuatu became independent in 1980 from the British and the French who settled the 'New Hebrides' in the 19th century. The climate is tropical, moderated by winds and the capital is Port Vila.
21. Which 'W' place has the 'Stars and Stripes' as its flag?

Answer: Wake Island

An atoll in the North Pacific Ocean, two-thirds of the way from Hawaii to the Northern Mariana Islands, the tropical Wake Island was annexed by the United States in 1899 for a cable station and an air/naval base was constructed there in 1940. In 1941 the island was captured by the Japanese and held until the end of World War II. Since 1974, the island's airstrip has been used by the military.
22. Which 'Y' country's flag has three equal horizontal bands of red, white and black?

Answer: Yemen

North and South Yemen unified as the Republic of Yemen in 1990. It is a country in the Middle East which borders the Arabian Sea, the Gulf of Aden and the Red Sea, between Oman and Saudi Arabia. In 2000, Saudi Arabia and Yemen agreed to a delimitation of their border. Sanaa is the capital and the climate is mostly desert, hot and humid along the west coast, temperate in the mountains and affected by seasonal monsoons and extraordinarily hot, dry and harsh in the deserts to the east.
23. Which 'Z' country's flag is green with a panel of three vertical bands of red, black and orange below a soaring orange eagle, on the outer edge of the flag?

Answer: Zambia

Northern Rhodesia was administered by the South Africa Company from 1891 until it was taken over by the United Kingdom in 1923. The name was changed to Zambia upon independence in 1964. Bordered by Angola, the Democratic Republic of the Congo, Malawi, Mozambique, Namibia, Tanzania and Zimbabwe, the capital is Lusaka.

Its climate is tropical but modified by altitude with a rainy season between October and April.
24. Now a general knowledge question on Flags of the World. To which country does the oldest known flag belong?

Answer: China

The oldest known flag, according to Guinness World Records 1986, is one dating back to 500 B.C.; it was found during the excavation of the Princesses Graves in Hunan, Changsha, China. The Friesian flag still flown in the Netherlands dates back to the 9th century A.D.
25. In 2010, which country unveiled a 532 feet (162 metres) tall flagpole, which was at that time the tallest freestanding flagpole in the world?

Answer: Azerbaijan

The Azerbaijan flagpole stands in National Flag Square in Baku, and flies a flag measuring 70 by 25 metres.
Source: Author Engadine

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Beatka before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. World Flags Average
2. Countries and Their Flags Average
3. Flags of the World Average
4. European Flags Average
5. World Flags Average
6. What Flag is That? Average
7. Odd Flag Out Difficult
8. World Flags Tough
9. Flags of our Wonderful World Very Difficult
10. Tough Flag Descriptions! Average
11. Flags of the World Difficult
12. Flag Identification Difficult

7/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us