FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about US College Lists and Rankings
Quiz about US College Lists and Rankings

US College Lists and Rankings Trivia Quiz


There are numerous guides that prospective college students and their parents review for selecting colleges. Can you guess which schools ranked highest or lowest in a variety of categories?

A multiple-choice quiz by Akhnaten. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Colleges & Universities
  8. »
  9. US Colleges

Author
Akhnaten
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
244,831
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1561
- -
Question 1 of 10
1. Liberal arts colleges are small institutions focusing on teaching undergraduates that are not well-known to the general public. What three East Coast institutions were the three top liberal arts colleges in the United States according to U.S. News & World Report's "America's Best Colleges - 2007"? Hint


Question 2 of 10
2. Which law school was not among the ten "Toughest to Get Into" according to "The Princeton Review" ranking for 2007 because that university's law school, ironically, does not exist? Hint


Question 3 of 10
3. What were the three top undergraduate business programs programs in the United States according to U.S. News & World Report's "America's Best Colleges - 2007"? Hint


Question 4 of 10
4. What were the three top National Universities ( including both public and private institutions ) in the United States according to U.S. News & World Report's "America's Best Colleges - 2007"? Hint


Question 5 of 10
5. Some public universities and colleges that are below the top tier give full scholarships to National Merit Scholarship finalists. Which of the following schools enrolled the most first year National Merit scholars in the fall of 2004? Hint


Question 6 of 10
6. Which midwestern college was not among the top twenty colleges for "Unhappy Students" according to "The Princeton Review" ranking for 2007? Hint


Question 7 of 10
7. Which college, attended by one of the Bush twins, was the number #1 party school according to "The Princeton Review" ranking for 2007? Hint


Question 8 of 10
8. Which Oregon college was not among the top twenty colleges for "Students Most Nostalgic for Ronald Reagan" according to "The Princeton Review" ranking for 2007? Hint


Question 9 of 10
9. Which conservative Christian college was not among the top twenty colleges for "Students Most Nostalgic for Bill Clinton" according to "The Princeton Review" ranking for 2007? Hint


Question 10 of 10
10. Many excellent schools are not well-known by the general public. What were the three top engineering programs at institutions without doctoral programs in the United States according to U.S. News & World Report's "America's Best Colleges - 2007"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Liberal arts colleges are small institutions focusing on teaching undergraduates that are not well-known to the general public. What three East Coast institutions were the three top liberal arts colleges in the United States according to U.S. News & World Report's "America's Best Colleges - 2007"?

Answer: Williams, Amherst, and Swarthmore

Liberal arts colleges are four year colleges which generally have few if any graduate programs or professional degree programs. Princeton, Harvard, Yale, MIT, Stanford, and the University of California - Berkeley are in the National University category in U.S. News and World Report's college rankings. Reed, Oberlin, and Sarah Lawrence are all excellent liberal arts colleges with politically liberal student bodies but did not rank among the top three.
2. Which law school was not among the ten "Toughest to Get Into" according to "The Princeton Review" ranking for 2007 because that university's law school, ironically, does not exist?

Answer: Princeton University

Princeton University does not have a law school but offers outstanding programs in many other disciplines.
3. What were the three top undergraduate business programs programs in the United States according to U.S. News & World Report's "America's Best Colleges - 2007"?

Answer: University of Pennsylvania, MIT, and University of California - Berkeley

None of the other schools listed offer an undergraduate degree in business although Harvard has one of the nations's best Master's program in business administration.
4. What were the three top National Universities ( including both public and private institutions ) in the United States according to U.S. News & World Report's "America's Best Colleges - 2007"?

Answer: Princeton, Harvard, and Yale

Seven U.S. presidents studied at Harvard: John Adams, John Quincy Adams, Rutherford Hayes, Theodore Roosevelt, Franklin Roosevelt, John Kennedy, and George W. Bush ( MBA from Harvard Business School ).
5. Some public universities and colleges that are below the top tier give full scholarships to National Merit Scholarship finalists. Which of the following schools enrolled the most first year National Merit scholars in the fall of 2004?

Answer: University of Florida

The ten colleges with the highest number of new National Merit scholars enrolled in the fall of 2004 were as follows: ( note that the public colleges on the list offered large scholarships to National Merit finalists while the Ivy League schools generally only give need based aid ).

Harvard - 312
U. of Florida - 259
U. oF Texas - 242
Yale - 224
Stanford - 217
U. of Chicago - 198
Washington U. St. Louis 197
Princeton - 192
USC - 183
U. of Oklahoma - 170
6. Which midwestern college was not among the top twenty colleges for "Unhappy Students" according to "The Princeton Review" ranking for 2007?

Answer: University of Tulsa

The University of Tulsa was included on the list of twenty colleges with the happiest students.
7. Which college, attended by one of the Bush twins, was the number #1 party school according to "The Princeton Review" ranking for 2007?

Answer: University of Texas - Austin

All four schools were in the top 12 "party schools" so you can be proud if you attend or have attended any of them as well as Penn State, West Virginia University,l U. of U. of Wisconsin - Madison, U. of Mississippi, U. of Massachusetts - Amherst, Louisian State, or U. of California - Santa Barbara
8. Which Oregon college was not among the top twenty colleges for "Students Most Nostalgic for Ronald Reagan" according to "The Princeton Review" ranking for 2007?

Answer: Reed College

Reed College, which Steve Jobs briefly attended before founding Apple Computes, is considered by many to be among the most politically and socially liberal colleges in the United States.
9. Which conservative Christian college was not among the top twenty colleges for "Students Most Nostalgic for Bill Clinton" according to "The Princeton Review" ranking for 2007?

Answer: Wheaton College (Illinois)

Wheaton College in Illinois is considered by many to be the "Harvard of Conservative Christian Colleges" based on its academic rigor and test scores of incoming freshman. In 2003 Wheaton lifted its 143 year old ban on student dancing, although the following year it fired a philosophy professor for converting to Roman Catholicism. Two of the most well-known graduates of Wheaton College are Billy Graham and Wes Craven, the horror film director. Prospective undergraduate students must sign an agreement which says they will not use of alcohol and tobacco or engage in extra-marital sexual activity.
10. Many excellent schools are not well-known by the general public. What were the three top engineering programs at institutions without doctoral programs in the United States according to U.S. News & World Report's "America's Best Colleges - 2007"?

Answer: Harvey Mudd, Rose-Hulman, and Cooper Union

The Massachusetts Institure of Technology, Stanford University, and the University of California - Berkeley were cited as the three top engineering programs at universities that offered doctoral degrees.
Source: Author Akhnaten

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/15/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us