Quiz about Dudley DoRight Dudley DoWrong
Quiz about Dudley DoRight Dudley DoWrong

Dudley Do-Right, Dudley Do-Wrong Quiz


Dudley can be a person, place, or thing. Here are some Dudley people for your enjoyment. Not all of them as nice as our hero Dudley Do-Right.

A multiple-choice quiz by RufusDufus. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. First Names
  8. »
  9. First Names C-D

Author
RufusDufus
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
358,526
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
466
Awards
Top 35% Quiz
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Dudley Do-Right is a Canadian Mountie, first appearing on "The Rocky and Bullwinkle Show" and then on "The Dudley Do-Right Show." Bill Scott voiced this cartoon character created by Alex Anderson. But "Dudley Do-Right" is also a movie. Who played this lovable, bumbling Mountie in the movie? Hint

Brenda Fraser
Brendan Fraser
Brendan Grasser
Boris Badenov

2. This Dudley's name was used to sublet a house adjacent to the vault under Parliament where the gunpowder was discovered in the Gunpowder Plot of 1605. Though initially detained, he could prove that he had been in Paris with the sick Francis Norreys, Earl of Berkshire. Who was this Dudley? Hint

Dudley Carleton, 1st Viscount Dorchester
Dudley Howard, 1st Lover of Anne
Dudley Percy, 2nd Vice Earl of Stemsbury
Dudley Salisbury, 1st Knight of Sirloin

3. Dudley Robert Herschbach, born in San Jose California, took his PhD in chemical physics from Harvard University. He was a professor at UC Berkeley and later at Harvard. In 1986, he and two others won a Nobel Prize in what category? Hint

Peace
Physical Geology
Literature
Chemistry

4. Dudley Leroy Bradley was an American professional athlete, but in what sport? Does it help you if I tell you he had nine steals in two different games while playing for the Indiana Pacers? Hint

basketball
football
baseball
hockey

5. This English actor starred in the hit Hollywood films "10" and "Arthur." What is his name? Hint

Dudley Pound
Dudley Gordon
Dudley Moore
Dudley Nichols

6. Lord Guildford Dudley and his wife were executed for treason in 1553 on Tower Hill. His wife, something of a nine day wonder, was one of Great Britain's monarchs. What was her name? Hint

Lady Jane Grey
Lady Catherine Grey
Lady Jane Dudley
Lady Mary Dudley

7. This Dudley was the 3rd, 7th, 11th, and 14th Governor of the Massachusetts Bay Colony. He also built the first home in and founded Newtowne, which is now known as Cambridge. Which Dudley was it? Hint

Tyrone Dudley
Thomas Dudley
Ray Dudley
Xavier Dudley

8. This Dudley was a British author of nautical fiction, he shares his name with a well-known English cricketer for Essex and Gloucestershire. Their name makes one think of Vatican City. Which two Dudleys do I mean? Hint

Dudley Cardinal
Dudley Deacon
Dudley Abbot
Dudley Pope

9. Known as "Red," this Dudley played 23 games for the New York Rangers in the 1942-43 NHL season. He was killed in action during World War II. An American Hockey League "Memorial Award" in his honor is now given to the best rookie each season. Who is this Dudley? Hint

Garrett Dudley
Fred D. Garrett
Hank R. Dudley
Dudley "Red" Garrett

10. The second Prime Minister of Ceylon (Sri Lanka), who went on to become Prime Minister three more times, was also a Dudley. Which Dudley was he? Hint

Sir Dudley Badar
Dudley Shelton Senanayake
John Dudley Kotelawala
Dudley Sinhalese


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Dudley Do-Right is a Canadian Mountie, first appearing on "The Rocky and Bullwinkle Show" and then on "The Dudley Do-Right Show." Bill Scott voiced this cartoon character created by Alex Anderson. But "Dudley Do-Right" is also a movie. Who played this lovable, bumbling Mountie in the movie?

Answer: Brendan Fraser

"Dudley Do-Right" is a romantic comedy starring Brendan Fraser as "Dudley" and Sarah Jessica Parker as "Nell." The movie was a critical failure; Roger Ebert called it "harmless" and "simple-minded," giving it two and a half stars.
2. This Dudley's name was used to sublet a house adjacent to the vault under Parliament where the gunpowder was discovered in the Gunpowder Plot of 1605. Though initially detained, he could prove that he had been in Paris with the sick Francis Norreys, Earl of Berkshire. Who was this Dudley?

Answer: Dudley Carleton, 1st Viscount Dorchester

Knighted in 1610, Dudley served as Ambassador to the Venetian Republic, and later Ambassador the the United Provinces. After returning to England, he served in the House of Commons until he was made Baron Carleton, then served in the House of Lords. After a second diplomatic mission, this time to The Hague, he was created Viscount Dorchester in 1628.
3. Dudley Robert Herschbach, born in San Jose California, took his PhD in chemical physics from Harvard University. He was a professor at UC Berkeley and later at Harvard. In 1986, he and two others won a Nobel Prize in what category?

Answer: Chemistry

Dudley R. Herschbach, Yuan T. Lee, and John C. Polanyi jointly won the 1986 Nobel Prize in Chemistry "for their contributions concerning the dynamics of chemical elementary processes." He is an Eagle Scout, and a signer of the Humanist Manifest. As well as being a board member of the Center for Arms Control and Non-Proliferation, he voiced an episode of "The Simpsons" titled "Treehouse of Horror XIV."
4. Dudley Leroy Bradley was an American professional athlete, but in what sport? Does it help you if I tell you he had nine steals in two different games while playing for the Indiana Pacers?

Answer: basketball

After playing at the University of North Carolina, Dudley Bradley was selected by the Indiana Pacers in the 1979 NBA Draft. He holds an NBA rookie record with 211 steals in a single season. After retiring from basketball, Bradley became a police officer with the Maryland Transportation Authority.
5. This English actor starred in the hit Hollywood films "10" and "Arthur." What is his name?

Answer: Dudley Moore

Dudley Moore was in more than thirty films, including "10" and "Arthur." He also recorded seventeen albums, and had three singles on the UK chart singles. Moore suffered from a terminal degenerative brain disorder, progressive supranuclear palsy, the early symptoms of which made him appear drunk. Due to the immobility caused by the palsy, Moore developed pneumonia and died in 2002.
6. Lord Guildford Dudley and his wife were executed for treason in 1553 on Tower Hill. His wife, something of a nine day wonder, was one of Great Britain's monarchs. What was her name?

Answer: Lady Jane Grey

Lord Guildford Dudley married Lady Jane Grey about six weeks before the death of King Edward VI. Edward VI named his cousin Lady Jane Grey as the heir to his throne bypassing his sisters Mary and Elizabeth. Four days after the death of Edward VI, Jane and Guildford entered the Tower of London. Jane was Queen for nine days before Mary I was proclaimed Queen. Mary I had the couple imprisoned in the Tower of London and, after Wyatt's Rebellion, had them executed for treason.
7. This Dudley was the 3rd, 7th, 11th, and 14th Governor of the Massachusetts Bay Colony. He also built the first home in and founded Newtowne, which is now known as Cambridge. Which Dudley was it?

Answer: Thomas Dudley

Thomas Dudley was instrumental in the banishment of Anne Hutchinson from the colony for theological differences. Which seems ironic considering it was during his term of office that the laws were passed which led to the Massachusetts Body of Liberties, guarantees that were later adopted as the Bill of Rights to the U.S. Constitution.
8. This Dudley was a British author of nautical fiction, he shares his name with a well-known English cricketer for Essex and Gloucestershire. Their name makes one think of Vatican City. Which two Dudleys do I mean?

Answer: Dudley Pope

Dudley Bernard Egerton Pope wrote 24 novels, including the Ramage series, and 12 histories. Born in 1925, his last novel was published in 1989, and he died in 1997.
Dudley Fairbridge Pope was a right handed batsman who played 159 first class matches. Born in 1906, he began his career in 1925 and scored 6557 runs before his death in a car accident in 1934.
9. Known as "Red," this Dudley played 23 games for the New York Rangers in the 1942-43 NHL season. He was killed in action during World War II. An American Hockey League "Memorial Award" in his honor is now given to the best rookie each season. Who is this Dudley?

Answer: Dudley "Red" Garrett

Red Garrett was not the only professional hockey player to become a casualty in World War II. The list also includes Russell McConnell and Joe Turner. Russell McConnell turned down offers from the New York Rangers to serve in the Royal Canadian Navy. Joe Turner played one game as a Detroit Red Wing goaltender before joining the service, and the International Hockey League named its championship cup the Turner award in his memory.
10. The second Prime Minister of Ceylon (Sri Lanka), who went on to become Prime Minister three more times, was also a Dudley. Which Dudley was he?

Answer: Dudley Shelton Senanayake

The Honorable Dudley Senanayake was the son of Don Stephen Senayake who was the first Prime Minister of Ceylon. Dudley studied at Cambridge and became a barrister before returning to Ceylon and a career in government.
Source: Author RufusDufus

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
1/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us