FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Best of Bloodhounds
Quiz about The Best of Bloodhounds

The Best of: Bloodhounds Trivia Quiz


Watch out for the slobber!

A multiple-choice quiz by akita11. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Dog Breeds
  8. »
  9. Hounds

Author
akita11
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
258,436
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1404
Last 3 plays: donna399 (6/10), snhha (10/10), Jaydel (3/10).
- -
Question 1 of 10
1. The bloodhound is also known as the what? Hint


Question 2 of 10
2. Which breed of dogs can trace their lines back to the bloodhound? Hint


Question 3 of 10
3. Bloodhounds come in only black and tan.


Question 4 of 10
4. Bloodhounds are hard to train in obedience.


Question 5 of 10
5. Bloodhounds are lazy dogs who enjoy nothing more then being a couch potato.


Question 6 of 10
6. What is a common health problem for a bloodhound? Hint


Question 7 of 10
7. The bloodhound was named such because it has a thirst for blood.


Question 8 of 10
8. Where did the bloodhound originate? Hint


Question 9 of 10
9. Why do bloodhounds have such droopy skin? Hint


Question 10 of 10
10. Bloodhounds do not have much doggy odor.




(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 16 2024 : donna399: 6/10
Feb 05 2024 : snhha: 10/10
Jan 23 2024 : Jaydel: 3/10
Jan 20 2024 : Guest 185: 6/10
Jan 05 2024 : Guest 82: 4/10
Jan 03 2024 : Guest 174: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The bloodhound is also known as the what?

Answer: St. Hubert Hound

The breed was perfected by the monks of St. Hubert in Belgium.
2. Which breed of dogs can trace their lines back to the bloodhound?

Answer: all of these

Many hounds and some non hounds can trace their lineage back to the bloodhound.
3. Bloodhounds come in only black and tan.

Answer: false

They also come in all red or liver and tan, but in the Middle Ages they came in other solid colors.
4. Bloodhounds are hard to train in obedience.

Answer: true

Because they are a hound and were bred to be independent thinkers it can take a little extra time training one.
5. Bloodhounds are lazy dogs who enjoy nothing more then being a couch potato.

Answer: false

Bloodhounds need a good amount of exercise or mental stimulation or they will get bored, which can make them destructive and noisy. They were breed to have stamina on the hunt so the more exercise they get the happier they are.
6. What is a common health problem for a bloodhound?

Answer: all of these

Because of their large size, bloodhounds can be prone to many health issues. They also suffer from ear infections due to their droopy ears.
7. The bloodhound was named such because it has a thirst for blood.

Answer: false

There are two thoughts on how the bloodhound received its name. The first is that only the "blue bloods" or the aristocracy could own them in Britain in the 19th century. The other is that they are "blooded" or a hound of pure breeding.
8. Where did the bloodhound originate?

Answer: Belgium

The breed was developed in Belgium around the 800s. However, the tracking ability was developed a little later in other parts of Europe and Britain.
9. Why do bloodhounds have such droopy skin?

Answer: help them track better

All the extra skin that a bloodhound has is there to help them track better. When their nose is on the ground all the loose skin falls forward and forms a kind of cone, helping them concentrate the smell better.
10. Bloodhounds do not have much doggy odor.

Answer: false

Bloodhounds have a musty smell to them that does not go away, it is just part of the package. Washing the dog too often or with a strong shampoo can make the musty smell even stronger than before.
Source: Author akita11

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Beagles Average
2. Dog Breeds in the Hound Group Average
3. Dachshund Doggy Average
4. Hot Diggity Dachshund Average
5. Hound Dogs Average
6. Dog Show: The Hound Group Average
7. Greyhounds: The Retired Racers Tough
8. Dachshunds Average
9. Beagle Mania Average
10. Basset Hound Blues Difficult
11. Irish Wolfhounds Average
12. Harrier Tough

3/3/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us