FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Country Bear Jamboree
Quiz about The Country Bear Jamboree

The Country Bear Jamboree Trivia Quiz


The Country Bear Jamboree is one of Disney's greatest attractions ever. Here is some trivia, general knowledge, history, and just fun questions of the several incarnations of CBJ!

A multiple-choice quiz by egoett. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Entertainment Trivia
  6. »
  7. Coasters & Theme Parks
  8. »
  9. Disneyland

Author
egoett
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
151,512
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Tough
Avg Score
11 / 20
Plays
932
Last 3 plays: Linda_Arizona (13/20), Guest 68 (9/20), Guest 107 (9/20).
- -
Question 1 of 20
1. The Country Bear Jamboree was developed under the direction of Walt Disney to be used in a project in Northern California that was never built. What was the name of this mountain resort project that never was? Hint


Question 2 of 20
2. The main reason this resort was never built was due to the fact that The Sierra Club was dead set against it. They filed lawsuits to prevent Disney from developing the area.


Question 3 of 20
3. Who is the host of all of the Country Bear Shows?

Answer: (One Word)
Question 4 of 20
4. Terrance is one of the snappiest dressed of the Bears. What's his nickname? Hint


Question 5 of 20
5. Disneyland replaced the Original Country Bear Jamboree with a new show about summer vacation. What was this show called? Hint


Question 6 of 20
6. In the Christmas show, Trixie sang the song, "The Christmas Song."


Question 7 of 20
7. In the Country Bear Christmas Show, what happens to poor Wendell in his song? Hint


Question 8 of 20
8. Who provided the voice for Big Al in "Blood On the Saddle" and his other songs? Hint


Question 9 of 20
9. Three cute bear triplets, The Sun Bonnets, sang "(I Wish They All Could Be) California Bears" in the Summer show and "All the Guys Who Turn Me On, Turn Me Down" in the original show. They were Bunny, Bubbles, and who? Hint


Question 10 of 20
10. Liver-lips McGrowl sang a rather unusual song in the original, help me fill in the lyrics. "My woman ain't pretty, but ___________?" Hint


Question 11 of 20
11. Wendell is a little bear, but loads of fun. In the original show, he sang a song begging Mama not to whip (pronouced whop) Little Buford. What did he want her to do instead? Hint


Question 12 of 20
12. Zeke, Zeb, Ted, Fred, and a Bear Named Tennessee made up what musical group (plus Gomer of course)? Hint


Question 13 of 20
13. In the Country Bear Jamboree original show, Henry has a raccoon hat on his head that turns out not to be a hat but is a real audioanimatronic raccoon!


Question 14 of 20
14. One question about the Country Bear Jamboree Movie which I loved and almost everyone else didn't even notice. All the original bears from the band were in the group, but one was missing and was never even mentioned. Which member of the original band was missing in the movie? Hint


Question 15 of 20
15. Who was the bear who worked the lights, scenery, and props for the Jamboree, but never actually appeared on stage. Hint


Question 16 of 20
16. What is the name of the little bear who sits on the edge of the stage holding a Teddy Bear? He doesn't talk, but I suspect it is the child of one of the bear singers, although I can't be sure. He wears a cub scout uniform in the summer vacation show.

Answer: (One Word - Could be a good first name for your bologna.)
Question 17 of 20
17. I couldn't pay tribute to the Country Bears without a question about the three talking heads on the wall. What do Melvin Max and Buff tell us as we walk out of the original show? Hint


Question 18 of 20
18. When the Country Bear Jamboree was torn out for the Winnie The Pooh ride at Disneyland, the three heads of Melvin, Max, and Buff were put up on the wall inside the ride as a tribute to the original inhabitants of Bear Country.


Question 19 of 20
19. Wendell tends to get in trouble in the shows. In the Christmas show, Wendell shoots off a supposedly unloaded shot gun and put out the spot light forcing Rufus to have to get up and change the bulb. But what infraction does Wendell get busted for by a diligent cast member in the summer vacation show? Hint


Question 20 of 20
20. Which of the bears is also known as "The Dude?" Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 04 2024 : Linda_Arizona: 13/20
Mar 30 2024 : Guest 68: 9/20
Mar 29 2024 : Guest 107: 9/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Country Bear Jamboree was developed under the direction of Walt Disney to be used in a project in Northern California that was never built. What was the name of this mountain resort project that never was?

Answer: Mineral King

I think Walt was really disappointed that this was never built. I think it would have been a wonderful spot for a vacation.
2. The main reason this resort was never built was due to the fact that The Sierra Club was dead set against it. They filed lawsuits to prevent Disney from developing the area.

Answer: True

Walt Disney eventually got tired of all the flap about the project and simply gave up. The Sierra Club actually lost their lawsuit, but by tying it up in court for so long and with the options of further appeals, Walt just decided to give it up. This is not too dissimilar to the situation in Long Beach decades later when Disney gave up the idea of building an ocean themed park at the site of the Queen Mary and decided to build Disney's California Adventure in Anaheim instead.
3. Who is the host of all of the Country Bear Shows?

Answer: Henry

One of the Henrys has a raccoon on his head. In another show it's a skunk. Henry does a pretty good job of keeping the show moving, don't you think?
4. Terrance is one of the snappiest dressed of the Bears. What's his nickname?

Answer: The Vibrating Wreck of Nashville Tech

Terrance is the bear who was quite an actor in his younger days. He performed with the famous "Bearymores" and was in the play Cyrano de Beargerac for a few examples.
5. Disneyland replaced the Original Country Bear Jamboree with a new show about summer vacation. What was this show called?

Answer: The Vacation Hoe-down

The Vacation Hoe-down brought new life to the Bears. The costumes were changed and everybody learned new songs. This show appeared in Disneyland, but for some reason it was not brought to Walt Disney World. It was easier to change the shows in California, as there were two separate theaters, so one could be used while the other was being redressed for summer or winter. Perhaps that's why Disney World kept the original show since there was only one large theater in that design.
6. In the Christmas show, Trixie sang the song, "The Christmas Song."

Answer: False

No, that would be Swinging Teddi Beara who descended from a hole in the roof on a swing. Teddi is quite a lady!
7. In the Country Bear Christmas Show, what happens to poor Wendell in his song?

Answer: He gets lost hunting and misses Christmas.

Poor Wendell shoots off his shotgun and puts out the lights sending Rufus back to change the bulb. Wendell looks so cold in this show. The background of the large snowy field with Wendell's footprints gets brought down by Rufus by mistake in the Summer Vacation Hoe-down show as a wintry backdrop to the Sun Bonnets in bathing suits ready to sing "I Wish They All Could Be California Bears." Henry yells at Rufus to fix the backdrop with the beach scene and while Rufus is fussing at it Henry ask Gomer to "Play anything" prompting Gomer to play Jingle Bells.
8. Who provided the voice for Big Al in "Blood On the Saddle" and his other songs?

Answer: Tex Ritter

Tex Ritter, cowboy star and father of John Ritter of Three's Company and '8 Simple Rules' was Big Al's voice. He sang some old Cowboy classics like "I've Got Spurs that Jingle, Jangle, Jingle" and "Rye Whiskey" among many others.
9. Three cute bear triplets, The Sun Bonnets, sang "(I Wish They All Could Be) California Bears" in the Summer show and "All the Guys Who Turn Me On, Turn Me Down" in the original show. They were Bunny, Bubbles, and who?

Answer: Beulah

These girls also sang "Jingle Bells" for the Christmas Show.
10. Liver-lips McGrowl sang a rather unusual song in the original, help me fill in the lyrics. "My woman ain't pretty, but ___________?"

Answer: She don't swear none

I enjoyed Liver-lips in his early days before he became an Elvis impersonator later in his career!
11. Wendell is a little bear, but loads of fun. In the original show, he sang a song begging Mama not to whip (pronouced whop) Little Buford. What did he want her to do instead?

Answer: Shoot him

I think the last line of that little ditty "I think you should shoot him instead" had most of the audience singing along, but the first time you heard it, it was a neat surprise ending.
12. Zeke, Zeb, Ted, Fred, and a Bear Named Tennessee made up what musical group (plus Gomer of course)?

Answer: The Bear Rugs

The bears are introduced by Henry, the Emcee, in the first song. Each verse of the song is about a band member and the instrument he plays and why.
13. In the Country Bear Jamboree original show, Henry has a raccoon hat on his head that turns out not to be a hat but is a real audioanimatronic raccoon!

Answer: True

In the Vacation Hoe-down show, the raccoon "Sammy" was replaced by a skunk prompting Buff to quip "Don't this show smell bad enough as it is?"
14. One question about the Country Bear Jamboree Movie which I loved and almost everyone else didn't even notice. All the original bears from the band were in the group, but one was missing and was never even mentioned. Which member of the original band was missing in the movie?

Answer: Zeke

It was weird to me that Zeke was never mentioned. But interestingly enough, the name Zeke was painted on the side of the bus near the door. It was never mentioned why one of the original Bear Rugs band was MIA.
15. Who was the bear who worked the lights, scenery, and props for the Jamboree, but never actually appeared on stage.

Answer: Rufus

In the early days, Rufus could be heard snoring from his cave outside the hall, but when the cave was removed for Splash Mountain, Rufus had a house way up on the mountain and you could see his mailbox (and hear him snoring) while riding the ride. Later this was unceremoniously repainted the "Brer Bear" quite an insult to Rufus I guess. Now a bear of very little brains named Winnie the Pooh lives in the old Bear Hall anyway, so I guess Rufus is retired. Actually he was seen in the County Bear Jamboree movie as the caretaker of the hall and the grounds, so maybe that's what he's doing now.
16. What is the name of the little bear who sits on the edge of the stage holding a Teddy Bear? He doesn't talk, but I suspect it is the child of one of the bear singers, although I can't be sure. He wears a cub scout uniform in the summer vacation show.

Answer: Oscar

Oscar wears a perpetual frown and sits there squeezing his Teddy Bear. I thought it odd that a bear would have a toy bear until I realized my daughter played with baby humans all the time, so why not? I hope Oscar does belong to somebody though and isn't just a lost homeless little boy. I always thought it was Henry's kid, but the way Henry acts around the "girl bears" makes me wonder if maybe Henry isn't a divorced dad or something.
17. I couldn't pay tribute to the Country Bears without a question about the three talking heads on the wall. What do Melvin Max and Buff tell us as we walk out of the original show?

Answer: We hope that you'll be coming back again.

Did you pick "Drop in and see us by and by"? Similar words occur later in the song, but are actually "Drop in and see us now and then" (without the by and by). These three are very funny throughout the show, and if you watch, when they are not in the show or lit up in any way they keep moving around, rolling their eyes, and they look left and right as the show switches stages throughout.

A really nice touch for the WDL guys to throw in. I actually sat through the whole show one time watching the heads the whole time to see how they were programmed.
18. When the Country Bear Jamboree was torn out for the Winnie The Pooh ride at Disneyland, the three heads of Melvin, Max, and Buff were put up on the wall inside the ride as a tribute to the original inhabitants of Bear Country.

Answer: True

When you come into the big room about half way through the ride, if you look behind you in the car you will see them. In the Christmas Show Buff the Buffalo gets rather upset with Melvin the Moose for sleeping all the time. Buff tells him "The way you're hibernating you must be part bear." Melvin replies, "Shucks, I'm only part moose as it is!". Since he's just a mounted moose head without a body, I guess he's right.

The boys fight a lot in that show. Max the deer gets mad when Melvin sings "Rudolph the Red-nosed Reindeer" since Melvin's a Moose, and Max should have the reindeer song since he's a deer. Every show needs some comic relief I guess.
19. Wendell tends to get in trouble in the shows. In the Christmas show, Wendell shoots off a supposedly unloaded shot gun and put out the spot light forcing Rufus to have to get up and change the bulb. But what infraction does Wendell get busted for by a diligent cast member in the summer vacation show?

Answer: Taking a flash picture

Wendell is showing his vacation slides and singing "On the Road Again" when at the end he takes a flash picture of the audience. The voice over says, "No Eating, Drinking, or Smoking. And no flash photography, and that means you too Wendell." Wendell just says "Sorry" and the lights go out on poor Wendell again.
20. Which of the bears is also known as "The Dude?"

Answer: Ernest

Ernest is "The Dude" because he is always finely dressed and hates the outdoors. I hope you enjoyed the quiz on the bears. They sure worked hard to entertain. If you'd like to know more, or hear some of the shows again, you can visit a couple of my favorite bears links. laughingplace.com has a good section, yesterland.com has a lot on the bears and other attractions that have gone away over the years, but the ultimate home for the bears is www.doneinthedark.com. Enjoy!
Source: Author egoett

This quiz was reviewed by FunTrivia editor DakotaNorth before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Let's Stroll Through Disneyland Average
2. Ride Locations at Disneyland Average
3. Disneyland Attraction Locations Average
4. I Miss Disneyland Average
5. Disneyland Average
6. Disneyland: Fact or Fiction? Average
7. Disneyland Average
8. Disneyland Lovers Average
9. Disneyland 101 Average
10. Disneyland Lovers 4 Difficult
11. Disneyland Average
12. More Disneyland Average

5/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us