FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Phonetic Alphabet  Part Three
Quiz about The Phonetic Alphabet  Part Three

The Phonetic Alphabet - Part Three Quiz


This is the final part of the quiz based on the standard NATO version of the phonetic alphabet, which is used to remove confusion between similar sounding letters.

A multiple-choice quiz by romeomikegolf. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Topics for Kids
  8. »
  9. General Topics for Kids

Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
173,902
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
4240
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: violinsoldier (9/10), biddybid (6/10), Guest 97 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which word is used to represent the letter U? Hint


Question 2 of 10
2. Victory is used to represent V.


Question 3 of 10
3. Which 'edible' substance is used for the letter W? Hint


Question 4 of 10
4. Xmas is used for the letter X.


Question 5 of 10
5. Y is represented by which word? Hint


Question 6 of 10
6. Which word is used for the final letter? Hint


Question 7 of 10
7. Which word would you use to separate the numbers in the following - 1234.5678 - if you were speaking the numbers aloud using the phonetic alphabet? Hint


Question 8 of 10
8. In which decade was this alphabet adopted by NATO as the standard? Hint


Question 9 of 10
9. Numbers in the phonetic alphabet are spelt rather than pronounced.


Question 10 of 10
10. During World War II, several Native Americans were used to transmit radio messages in their native language. Which language contains the following as part of its phonetic alphabet used during this period?
B - Shush;G - Kizzie; R - Gah; S - Dibeh.
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 25 2024 : violinsoldier: 9/10
Apr 06 2024 : biddybid: 6/10
Apr 06 2024 : Guest 97: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which word is used to represent the letter U?

Answer: Uniform

In the UK uniforms have been worn in schools since the Tudor period.
2. Victory is used to represent V.

Answer: False

The word for V is VICTOR not Victory. The British warship HMS Victory is the oldest commissioned warship in the world. She was built between 1759 and 1765. She now sits in dry dock at Portsmouth Naval Base, England.
3. Which 'edible' substance is used for the letter W?

Answer: Whisky

Whisky can only be called Scotch Whisky if it has been made in Scotland. The name comes from the Celtic - uisge beatha - meaning water of life.
4. Xmas is used for the letter X.

Answer: False

The term used is X-ray. X-rays were discovered by William Roentgen over 100 years ago. They were given the name X-rays because no one knew what they really were.
5. Y is represented by which word?

Answer: Yankee

Yankees were from the Northern states of the USA. The Yangtse is a great river in China.
6. Which word is used for the final letter?

Answer: Zulu

The Zulus were, and still are, a proud African people.
7. Which word would you use to separate the numbers in the following - 1234.5678 - if you were speaking the numbers aloud using the phonetic alphabet?

Answer: Decimal

Decimal is the correct and most obvious answer. Stop is used to indicate a full stop (period) at the end of a sentence. The other two are not used.
8. In which decade was this alphabet adopted by NATO as the standard?

Answer: 1950's

It was introduced from about 1955. The purpose was to standardise radio messages between NATO members.
9. Numbers in the phonetic alphabet are spelt rather than pronounced.

Answer: False

1 = wun, 2 = too, 3 = tree, 4 = fower, 5 = fiver, 6 = sixer, etc
10. During World War II, several Native Americans were used to transmit radio messages in their native language. Which language contains the following as part of its phonetic alphabet used during this period? B - Shush;G - Kizzie; R - Gah; S - Dibeh.

Answer: Navajo

Both Choctaw and Comanche code talkers were used. You can find more about code talkers by visiting:http://www.bckelk.uklinux.net/cotalk.html
Source: Author romeomikegolf

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ILuv2Teach before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/27/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us