Quiz about An Amazing Collection of Facts
Quiz about An Amazing Collection of Facts

An 'Amazing' Collection of Facts Quiz


Race through this selection of 'amazing' facts, brought to you by The Rockettes from their adventures on the Amazing Race 3.

A photo quiz by Fifiona81. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Mixed

Author
Fifiona81
Time
3 mins
Type
Photo Quiz
Quiz #
386,436
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
2092
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: 173Kraut (8/10), Guest 50 (9/10), Guest 116 (4/10).
photo quiz
1. Door, cricket and polish can all follow which of these? Hint

German
English
Dutch
French

photo quiz
2. Which ailment did the film character 'Dr Strangelove' suffer with?
Hint

Dotty Diarrhea Disease
Alien Hand Syndrome
Moaning Myrtle Malady
Seasonal Affective Disorder

photo quiz
3. Ranidaphobia is the fear of which of these? Hint

Frogs
Mice
Ants
Cats

photo quiz
4. A Mr. Scamander is the main character of 'Fantastic Beasts and Where to Find Them', a 2016 film set in J.K. Rowling's 'Harry Potter' universe. What is his first name?

Answer: (One Word)
photo quiz
5. The chemical element with the atomic number 117 was named after which U.S. state in 2016?
Hint

Kentucky
Tennessee
Ohio
Alabama

photo quiz
6. Lonesome George, who died in 2012, was the last living example of what species of giant tortoise? Hint

Pinta Island tortoise
Santa Fe Island tortoise
Isabela Island tortoise
Darwin Island tortoise

photo quiz
7. Which of these musical compositions was written first?
Hint

Song Sung Blue
Blue Suede Shoes
The Blue Danube
Rhapsody in Blue

photo quiz
8. Ben Nevis is the highest point of the United Kingdom, but which of these areas is the lowest? Hint

Isle of Wight
The Fens
Exmoor
The South Downs

photo quiz
9. The colors of the rings on the Olympic flag are: blue, yellow, black, green, and red. What color is the field that they are presented on?
Hint

Pink
Tan
White
Gray

photo quiz
10. What does the 'RMS' mean in RMS Titanic? Hint

Rogers, Maine and Stephens
Railway Mail Service
Royal Mail Ship
Roads and Maritime Services


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




View Image Attributions for This Quiz

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Door, cricket and polish can all follow which of these?

Answer: French

A French door is also known as a French window, and describes a full height window that usually opens to the outside of the house. French cricket is a simple version of the game of cricket, often played with a tennis ball and racquet. French polish is a hard varnish for giving a shine to furniture.

Baguettes (pictured) are a very popular type of French bread.

(Question by Rockette: rossian)
2. Which ailment did the film character 'Dr Strangelove' suffer with?

Answer: Alien Hand Syndrome

Stanley Kubrick's 1964 film, 'Dr Strangelove', starred Peter Sellers in the lead role. It was a comedy which was based on the Cold War fears between the United States and USSR. Peter Sellers played many roles, but it was the nuclear scientist, Dr Strangelove, who was believed to have suffered with Alien Hand syndrome (AHS).

(Question by Rockette: Plodd)
3. Ranidaphobia is the fear of which of these?

Answer: Frogs

An abnormal fear of frogs can be triggered by an unpleasant event in childhood although, like all phobias, there may be no identifiable cause. Since frogs can jump, appearing suddenly, this might cause an extreme reaction. The name comes from ranidae, the true frog family and the photo clue shows some frog spawn.

(Question by Rockette: rossian)
4. A Mr. Scamander is the main character of 'Fantastic Beasts and Where to Find Them', a 2016 film set in J.K. Rowling's 'Harry Potter' universe. What is his first name?

Answer: Newt

Newt Scamander was a magizoologist who visited New York with a mysterious case that contained his whole menagerie of magical creatures - some of whom swiftly escaped and caused havoc when spotted by "No-Majs" (the American term for a muggle). Although set in the world later inhabited by Harry Potter, the "boy who lived" made no appearances in this film as its events took place during the 1920s.

The picture clue shows a newt.

Question by Rockette: Fifiona81)
5. The chemical element with the atomic number 117 was named after which U.S. state in 2016?

Answer: Tennessee

Formerly known as Element 117 or ununseptium, tennessine was named after the U.S. state Tennessee. It was one of several elements jointly discovered by a team of Russian and American scientists in the early 21st century. It was formally granted its new name and chemical symbol, Ts, in November 2016.

The photo shows an outline map of Tennessee and its counties.

(Question by Rockette: Fifiona81)
6. Lonesome George, who died in 2012, was the last living example of what species of giant tortoise?

Answer: Pinta Island tortoise

Lonesome George was a Pinta Island tortoise, a subspecies of the giant Galápagos tortoise. Unfortunately, these tortoises were hunted to near extinction in the 19th century and when Lonesome George was discovered on the island in 1971, it was soon determined that he was the final survivor and probably around 60 years old. He died in 2012 and his body was sent to a taxidermist to be preserved for posterity.

Pinta Island shares its name with one of the three ships sailed to the New World by Christopher Columbus (pictured). The other incorrect options are all islands in the Galápagos.

(Question by Rockette: Fifiona81)
7. Which of these musical compositions was written first?

Answer: The Blue Danube

'The Blue Danube' was a waltz written in 1866 by the Austrian composer, Johann Strauss II. It was written as a way of celebrating the Blue Danube river which flowed through his home city of Vienna (shown in the image). 'Rhapsody in Blue' was written in 1924, 'Blue Suede Shoes' was written in 1956, and 'Song Sung Blue' was written in 1972.

(Question by Rockette: Plodd)
8. Ben Nevis is the highest point of the United Kingdom, but which of these areas is the lowest?

Answer: The Fens

Most sources give Holme Fen, in Cambridgeshire, as having the lowest elevation, being almost three metres below sea level. The Fens are located in eastern England, around the inlet known as The Wash (the results of which you might hang out using the device shown in the picture clue).

(Question by Rockette: rossian)
9. The colors of the rings on the Olympic flag are: blue, yellow, black, green, and red. What color is the field that they are presented on?

Answer: White

When originally created by Pierre de Coubertin, the idea was to have the colors represent the flag of every nation of the world at that time. The flag was created in 1914, but due to World War I, it would not debut until the Olympic games in Antwerp, Belgium in 1920.

(Question by Rockette: mlcmlc)
10. What does the 'RMS' mean in RMS Titanic?

Answer: Royal Mail Ship

A Royal Mail Ship (RMS) was a steamer dating back to 1840, which sent mail by sea to countries around the world. The most famous was the ill-fated RMS Titanic (pictured) which sank on April 14th, 1912. Other well-known mail ships included RMS Britannic, RMS Carpathia and RMS Lusitania.

(Question by Rockette: Plodd)
Source: Author Fifiona81

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Mar 22 2023 : 173Kraut: 8/10
Mar 22 2023 : Guest 50: 9/10
Mar 22 2023 : Guest 116: 4/10
Mar 21 2023 : Guest 73: 7/10
Mar 21 2023 : Guest 174: 8/10
Mar 21 2023 : Guest 152: 8/10
Mar 18 2023 : Guest 80: 8/10
Mar 18 2023 : hern1948: 4/10
Mar 13 2023 : Guest 209: 7/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Amazing Race 3 - The Rockettes:

Quizzes created by rossian, Plodd, Fifiona81 and mlcmlc for the third Amazing Race adventure. (2017)

  1. A Trip to the Zoo Very Easy
  2. Food Match Very Easy
  3. A Beautiful Winter Garden Average
  4. Tuna: Not Just Canned Average
  5. Snow Stories Easier
  6. England's History - the 19th Century Average
  7. Three Little Noughties Easier
  8. A French Connection Easier
  9. Trains Can Be Interesting! Average
  10. Cavalcade Average
  11. Video Game Siblings Average
  12. Complete the Biblical Quote Easier

3/24/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us