FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about A Sightseeing Tour of Toronto
Quiz about A Sightseeing Tour of Toronto

A Sightseeing Tour of Toronto Trivia Quiz


Get on the bus! We're on our way on a sightseeing tour of Toronto, capital city of the Province of Ontario, and the most populous city in Canada! It's clean, multicultural, and an all around fun place to visit!

A multiple-choice quiz by woody156. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Canada
  8. »
  9. Ontario

Author
woody156
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
184,768
Updated
Dec 19 23
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
4607
Awards
Editor's Choice
Last 3 plays: PurpleComet (7/10), Guest 99 (6/10), Guest 73 (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. Leaving the bus terminal at Dundas and Bay, we travel east. We soon come to the longest street in the world. What street is it? Hint


Question 2 of 10
2. We now turn left on Shuter Street, and on our right is an acoustically perfect concert hall, named for one of Canada's most famous families. Before we see the marquee, can anyone on board name it? Hint


Question 3 of 10
3. We turn south on Church Street, named for the cathedrals built on it; Anglican St. James', and Roman Catholic St. Michael's. Look around! What else is this part of Church Street is famous for? Hint


Question 4 of 10
4. Continuing on our tour of downtown Toronto, we pause here at the corner of Queen and Bay. You can see the unique structure that is Toronto City Hall on the northwest corner. It's very different from Old City Hall, on this side of the street, isn't it? Who designed this unusual modern seat of municipal government? Hint


Question 5 of 10
5. Let's head south on Bay Street to Front Street. There's a beautiful train station on our left as we turn the corner to go west. Union Station was built when rail was king, and features a stunning main hall. What year was it finished? Hint


Question 6 of 10
6. What hotel, once the tallest building on the Toronto skyline, is now on our right, opposite Union Station? Hint


Question 7 of 10
7. Driving north on University Avenue, we pass along "hospital row". On our right is "Sick Kids", the world famous Hospital for Sick Children. Dr. Mustard invented something important here in 1951. What was it? Hint


Question 8 of 10
8. At the top of University Avenue is Queen's Park, home of Ontario's legislative assembly. The parliament buildings are built on land owned by the University of Toronto. What is the price on the lease? Hint


Question 9 of 10
9. Let's go north through the Annex, where we find a strange structure at Davenport Road and Spadina Road. Built in 1914 by Sir Henry Pellatt, Casa Loma cost 3.5 million dollars to build, and put the Pellatts in the poor house. It was seized by the city for back taxes in 1935. What group administrated this tourist attraction until 2011? Hint


Question 10 of 10
10. It's been visible to us our entire trip, and now you can get a great view of it if you look to the south. Completed in 1976, the CN Tower boasts two observations decks, and was the world's largest free standing structure. What did CN stand for at the time of its completion? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 10 2024 : PurpleComet: 7/10
Mar 20 2024 : Guest 99: 6/10
Mar 02 2024 : Guest 73: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Leaving the bus terminal at Dundas and Bay, we travel east. We soon come to the longest street in the world. What street is it?

Answer: Yonge Street

Established as a trade route by then Governor of Upper Canada, John Graves Simcoe, Yonge Street stretches from Lake Ontario all the way through the province to the U.S. border in Sault Ste Marie.
2. We now turn left on Shuter Street, and on our right is an acoustically perfect concert hall, named for one of Canada's most famous families. Before we see the marquee, can anyone on board name it?

Answer: Massey Hall

It's well past its heyday, but the sound inside Massey Hall is just glorious, no matter where you're sitting. Named for the Masseys, the family boasts a Governor General, and several accomplished actors.
3. We turn south on Church Street, named for the cathedrals built on it; Anglican St. James', and Roman Catholic St. Michael's. Look around! What else is this part of Church Street is famous for?

Answer: Pawn shops

Offering salvation of a different sort, Church Street's many pawn shops do a booming business. Further up Church, you'll find venerable old Maple Leaf Gardens, shrine to our official national winter sport, hockey.
4. Continuing on our tour of downtown Toronto, we pause here at the corner of Queen and Bay. You can see the unique structure that is Toronto City Hall on the northwest corner. It's very different from Old City Hall, on this side of the street, isn't it? Who designed this unusual modern seat of municipal government?

Answer: Viljo Revell

Viljo Revell's design met with some scorn when approved, including that of Frank Lloyd Wright. While it looks like some 7th graders may have had a hand in it, famous TV architect (and father of 6) Mike Brady had nothing to do with it!
5. Let's head south on Bay Street to Front Street. There's a beautiful train station on our left as we turn the corner to go west. Union Station was built when rail was king, and features a stunning main hall. What year was it finished?

Answer: 1927

Begun in 1913, Union Station took 14 years to build, being completed in 1927. It still houses trains today, being the centre of the vast Greater Toronto Area commuter train system.
6. What hotel, once the tallest building on the Toronto skyline, is now on our right, opposite Union Station?

Answer: The Royal York

The Royal York, temporary home to Kings and Presidents has been a Toronto landmark for decades. It dominated the skyline for many years, often the first thing people would see on their arrival in the city, by ship or by train.
7. Driving north on University Avenue, we pass along "hospital row". On our right is "Sick Kids", the world famous Hospital for Sick Children. Dr. Mustard invented something important here in 1951. What was it?

Answer: a Heart-Lung machine

Dr. Mustard's heart-lung machine allowed physicians to work on the heart of a living person for the first time. Pablum was invented here by a trio of doctors in 1930, and Dr. Banting, discoverer of Insulin was also on staff.
8. At the top of University Avenue is Queen's Park, home of Ontario's legislative assembly. The parliament buildings are built on land owned by the University of Toronto. What is the price on the lease?

Answer: $6000 a year

The first lease was for a peppercorn a year for 999 years, but it was changed in 1834 to $6000 a year.
9. Let's go north through the Annex, where we find a strange structure at Davenport Road and Spadina Road. Built in 1914 by Sir Henry Pellatt, Casa Loma cost 3.5 million dollars to build, and put the Pellatts in the poor house. It was seized by the city for back taxes in 1935. What group administrated this tourist attraction until 2011?

Answer: The Kiwanis

Casa Loma was run by the Kiwanis since the 30's, until a private company took over. Casa Loma is a stunning palace not to be missed on your trip to Toronto.
10. It's been visible to us our entire trip, and now you can get a great view of it if you look to the south. Completed in 1976, the CN Tower boasts two observations decks, and was the world's largest free standing structure. What did CN stand for at the time of its completion?

Answer: Canadian National

Built on Canadian National rail lands, the tower sits between Union Station and Skydome, the stadium with the easy open lid! Many of our American friends ask to see the CNN Tower, but I tell them Ted Turner can't own everything! Hope you enjoyed your tour of Toronto!
Source: Author woody156

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us