FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Capital City Challenge
Quiz about Capital City Challenge

Capital City Challenge Trivia Quiz


Can you meet the challenge and identify the capital cities from the clues given? All answers are the recognized capital cities of countries. They have been selected as I have visited them all.

A multiple-choice quiz by shuttlemania. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Cities of the World
  8. »
  9. World Capitals

Author
shuttlemania
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
372,536
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
2535
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: daswan (8/10), rivenproctor (10/10), Nicobutch (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. This European capital city is situated on the Vltava River, which is spanned by the impressive Charles Bridge, and is home to Wenceslas Square. The fact that it is home to St. Vitus Cathedral and St. Nicholas Church shows its connection with two of its associated saints. Can you name it? Hint


Question 2 of 10
2. This city was specifically built as the capital of its country as a compromise to the country's two largest cities vying for the honour. Its name is derived from "Kambera" which means "meeting place" in the language of a local indigenous people. Parliament House, the National University, National Museum and National Library are all housed here. Which city is this? Hint


Question 3 of 10
3. Known as "The Venice Of The North", this European city is its country's capital, but not the seat of its government. As well as its numerous canals, some of the attractions to this city are the Rijksmuseum, Van Gogh Museum and Anne Frank House. What is the name of this city? Hint


Question 4 of 10
4. South Africa has three capital cities: an executive capital, a judicial capital and a legislative capital. Can you identify the legislative capital, home to the Groote Schuur Hospital where the first human heart transplant took place in 1967? Hint


Question 5 of 10
5. Founded by King Harald Hardrade around 1049, this capital is famous for its numerous and spectacular fjords. The city contains a huge floating sculpture, called "She Lies", next to the opera house. Can you name the city? Hint


Question 6 of 10
6. As one of the most populous cities in the world, it is actually the second most populous city in the country of which it is the capital (2014 data). Can you name this city which hosted the 2008 Summer Olympic Games? Hint


Question 7 of 10
7. The "Prime Meridian" also known as the "Greenwich Meridian" passes through the Greenwich Observatory in this capital city. The city is the capital of both a country and a union of four countries. Can you name it? Hint


Question 8 of 10
8. Located in a country divided into North and South Islands, this capital city is at the southern tip of the North Island. It is named after Arthur Wellesley who was the victor at the battle of Waterloo. Which city is it? Hint


Question 9 of 10
9. Formerly two cities until they united in 1873, this capital city is one of the largest cities in the European Union. Spread on either side of the Danube River, it contains the world's second oldest metro line and the world's second largest synagogue and is described as one of Europe's most beautiful cities. Which city is described? Hint


Question 10 of 10
10. One of the nine states as well as the capital of its country, this city is renowned for its music, theatre and opera. Home to the Spanish Riding School and the Winter Palace, built by the Savoy dynasty, can you identify the city from the following list? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 19 2024 : daswan: 8/10
May 10 2024 : rivenproctor: 10/10
May 10 2024 : Nicobutch: 9/10
Apr 21 2024 : jackseleven: 9/10
Apr 15 2024 : Mommakat: 8/10
Apr 12 2024 : Guest 184: 8/10
Apr 12 2024 : Guest 78: 8/10
Apr 07 2024 : Guest 78: 2/10
Apr 05 2024 : Guest 129: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This European capital city is situated on the Vltava River, which is spanned by the impressive Charles Bridge, and is home to Wenceslas Square. The fact that it is home to St. Vitus Cathedral and St. Nicholas Church shows its connection with two of its associated saints. Can you name it?

Answer: Prague

During the reign of Charles IV, Holy Roman Emperor and king of Bohemia, Prague prospered and became the third largest city in Europe. Charles instructed the building of the "New Town" and the impressive bridge across the river was named after him. Prague is a major tourist destination and some of the attractions are the Powder Tower, Astronomical Clock and Lennon Wall.
2. This city was specifically built as the capital of its country as a compromise to the country's two largest cities vying for the honour. Its name is derived from "Kambera" which means "meeting place" in the language of a local indigenous people. Parliament House, the National University, National Museum and National Library are all housed here. Which city is this?

Answer: Canberra

In 1908, it was decided to build a national capital in rural New South Wales after a long dispute over whether Melbourne or Sydney should be the national capital. Canberra is the largest inland city and the eighth largest city in Australia.
3. Known as "The Venice Of The North", this European city is its country's capital, but not the seat of its government. As well as its numerous canals, some of the attractions to this city are the Rijksmuseum, Van Gogh Museum and Anne Frank House. What is the name of this city?

Answer: Amsterdam

Amsterdam's name derives from the building of a dam on the river Amstel in the vicinity. It grew into one the major ports of the world in the 17th century during the golden age of Dutch history. It is still one of Europe's major cities and is renowned for its diamond cutting industry.
4. South Africa has three capital cities: an executive capital, a judicial capital and a legislative capital. Can you identify the legislative capital, home to the Groote Schuur Hospital where the first human heart transplant took place in 1967?

Answer: Cape Town

Cape Town and its surrounding area have some of the most varied and spectacular tourist sites I've seen. As well as the famous Table Mountain, there is Robben Island (where Nelson Mandela was imprisoned), the Cape Of Good Hope, Chapman's Peak Drive, fabulous beaches and lots of wildlife and safari parks.
Pretoria is the executive capital and Bloemfontein is the judicial capital of South Africa.
5. Founded by King Harald Hardrade around 1049, this capital is famous for its numerous and spectacular fjords. The city contains a huge floating sculpture, called "She Lies", next to the opera house. Can you name the city?

Answer: Oslo

Norway is renowned for its spectacular fjords and Oslo's city centre lies at the end of Oslofjord. Norway's most famous author, Henrik Ibsen, is commemorated with 69 quotations in stainless steel set in the granite sidewalks of the city's streets.
6. As one of the most populous cities in the world, it is actually the second most populous city in the country of which it is the capital (2014 data). Can you name this city which hosted the 2008 Summer Olympic Games?

Answer: Beijing

Beijing is home to seven UNESCO World Heritage Sites including, the Forbidden City, Summer Palace and Great Wall. The Olympic Games and Paralympic Games were a huge success with China winning 51 gold medals at the main event. The fantastic stadium known as the "Bird's Nest" was the main venue for the games.
7. The "Prime Meridian" also known as the "Greenwich Meridian" passes through the Greenwich Observatory in this capital city. The city is the capital of both a country and a union of four countries. Can you name it?

Answer: London

London is the capital of England and of the United Kingdom (England, Scotland, Wales and Northern Ireland). It is the largest city in Great Britain (England, Scotland and Wales). It boasts the oldest underground rail system in the world. There was a major fire here in 1666 which destroyed 13,000 houses, 87 churches and St. Paul's Cathedral.
8. Located in a country divided into North and South Islands, this capital city is at the southern tip of the North Island. It is named after Arthur Wellesley who was the victor at the battle of Waterloo. Which city is it?

Answer: Wellington

Arthur Wellesley was the Duke of Wellington who triumphed over the French Emperor Napoleon at Waterloo. Wellington replaced Auckland as the capital of New Zealand in 1865 as it is more centrally located in New Zealand.
9. Formerly two cities until they united in 1873, this capital city is one of the largest cities in the European Union. Spread on either side of the Danube River, it contains the world's second oldest metro line and the world's second largest synagogue and is described as one of Europe's most beautiful cities. Which city is described?

Answer: Budapest

I spent three days in Budapest and saw only a fraction of what the city has to offer. The architecture is spectacular with an imposing parliament building on the banks of the Danube. The area was originally settled by the Celts with the Hungarians arriving in the 9th century. Other tourist attractions include Buda Castle, Heroes' Square, Fishermen's Bastion and the Chain Bridge.
10. One of the nine states as well as the capital of its country, this city is renowned for its music, theatre and opera. Home to the Spanish Riding School and the Winter Palace, built by the Savoy dynasty, can you identify the city from the following list?

Answer: Vienna

Music, art and culture have long traditions in Vienna. Schubert and both Johann Strauss Senior and Junior were born in the city. Mozart, Beethoven, Haydn, Mahler and Brahms have all worked there. I attended a wonderful concert of Mozart and Strauss music at the Winter Palace during my stay.
Source: Author shuttlemania

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Tizzabelle before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us