FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Mixed Geography Basic Country Capitals
Quiz about Mixed Geography Basic Country Capitals

Mixed Geography- Basic Country Capitals Quiz


While these questions explore capitals of countries, I tried to touch on a variety of interesting facts. Hope you enjoy.

A multiple-choice quiz by 132435. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Cities of the World
  8. »
  9. World Capitals

Author
132435
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
286,932
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
9128
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: mandy2 (9/10), Guest 97 (8/10), Dizart (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which city in Chile, considered the country's financial base, is located in a valley? Hint


Question 2 of 10
2. Which Icelandic city is the country's center of government and is known for its geologically active volcanoes? Hint


Question 3 of 10
3. Vatican City, also known as the Holy See, does not have a capital city.


Question 4 of 10
4. Transylvania is perhaps the most famous region in Romania due to Bram Stoker's "Dracula" story. However, which city lies along the Dambovita River and is the country's industrial and cultural headquarters?
Hint


Question 5 of 10
5. In 2009, Somalia made global headlines when Somalian pirates were involved in a hostage standoff with the American Navy. The pirates had taken ships from Somalia's largest port city. Which one? Hint


Question 6 of 10
6. When mentioning ancient cities, Greece has some of the oldest and most famous. Which city is home to the famous Greek Acropolis? Hint


Question 7 of 10
7. Burkina Faso, which until recently went by the name of Upper Volta, is a landlocked country in West Africa. Which city in Burkina Faso is home to the National Museum of Burkina Faso? Hint


Question 8 of 10
8. Mumbai has been India's most populous city and economic center for decades. However, which landlocked city is the meeting place of the national government? Hint


Question 9 of 10
9. Bangladesh is one of the poorest countries in the world. What is the country's largest and most populous city? Hint


Question 10 of 10
10. You may have read about Kosovo in the newspapers. The Assembly of Kosovo declared the country independent on February 17, 2008. Which city, the country's capital, is found in northeastern Kosovo near the Goljak mountains? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 21 2024 : mandy2: 9/10
Jun 21 2024 : Guest 97: 8/10
Jun 19 2024 : Dizart: 10/10
Jun 14 2024 : Guest 86: 10/10
Jun 12 2024 : Johnmcmanners: 10/10
Jun 10 2024 : Guest 80: 8/10
Jun 07 2024 : Luckycharm60: 10/10
Jun 04 2024 : Guest 166: 10/10
May 29 2024 : Guest 174: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which city in Chile, considered the country's financial base, is located in a valley?

Answer: Santiago

Although Santiago is Chile's capital, legislative bodies meet in Valparaiso, a nearby town. Santiago has a lot of smog and air pollution partly due to thermal inversion, a deviation in normal atmospheric properties.
2. Which Icelandic city is the country's center of government and is known for its geologically active volcanoes?

Answer: Reykjavik

Reykjavik is Iceland's capital. It is known for the Althing, one of the first parliaments in the world. It has been functioning since early 930 A.D.
3. Vatican City, also known as the Holy See, does not have a capital city.

Answer: True

Vatican City is a small city-state-country with a very small population. It is the home of the Pope.
4. Transylvania is perhaps the most famous region in Romania due to Bram Stoker's "Dracula" story. However, which city lies along the Dambovita River and is the country's industrial and cultural headquarters?

Answer: Bucharest

Bucharest is Romania's capital city. It has many lakes and rivers. Transylvania, similarly, has rich scenery, produced by heavy rains, but it's often overlooked due to its fame for vampires.
5. In 2009, Somalia made global headlines when Somalian pirates were involved in a hostage standoff with the American Navy. The pirates had taken ships from Somalia's largest port city. Which one?

Answer: Mogadishu

On October 3, 1993, two United States Army Black Hawk helicopters were fired at and brought down in Mogadishu, Somalia's capital city. A famous movie called "Black Hawk Down" portrayed stories of the violence that shook Somalia.
6. When mentioning ancient cities, Greece has some of the oldest and most famous. Which city is home to the famous Greek Acropolis?

Answer: Athens

Athens is Greece's capital city. Classical Athens, home to famous philosophers such as Socrates, Pericles, and Sophocles, was a powerful city-state. It is known as the birthplace of democracy.
7. Burkina Faso, which until recently went by the name of Upper Volta, is a landlocked country in West Africa. Which city in Burkina Faso is home to the National Museum of Burkina Faso?

Answer: Ouagadougou

Ouagadougou is the capital of Burkina Faso. Its name is actually a malapropism of Wogodogo, a tribal word meaning "where people get honor and respect". Having gotten its independence from France in 1960, many of the citizens live in neighboring Cote d'Ivoire because of the poor Gross Domestic Product.
8. Mumbai has been India's most populous city and economic center for decades. However, which landlocked city is the meeting place of the national government?

Answer: New Delhi

New Delhi is India's capital. New Delhi is known for its flood plains, mountain ridge, and plains.
9. Bangladesh is one of the poorest countries in the world. What is the country's largest and most populous city?

Answer: Dhaka

Dhaka is Bangladesh's capital city. Beginning in the 7th century, the city of Dhaka was settled and ruled by Buddhist Monks. It was later passed on to the Hindu Sena dynasty. In 1971 it became an independent Parliamentary republic.
10. You may have read about Kosovo in the newspapers. The Assembly of Kosovo declared the country independent on February 17, 2008. Which city, the country's capital, is found in northeastern Kosovo near the Goljak mountains?

Answer: Pristina

Pristina is Kosovo's capital city. In Pristina, an Albanian millionaire announced plans to build the largest building in the Balkans. The plans showed the building to be 860 feet high, with a capacity of 20,000 people.
Source: Author 132435

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us