FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Left of Centre
Quiz about Left of Centre

Left of Centre Trivia Quiz


Many capital cities are located close to the geographical centre of the country that they are in. Can you identify these capital cities that have bucked the trend and gone west? Good luck!

A multiple-choice quiz by pagea. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Cities of the World
  8. »
  9. World Capitals

Author
pagea
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
388,240
Updated
Dec 19 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
465
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. The first capital you visit is home to the magnificent Monsanto Forest Park, one of the largest urban parks on the continent. The westernmost capital in mainland Europe, where are you? Hint


Question 2 of 10
2. Heading across the continent you stop at a city located near the tripoint of Austria, Hungary, and its own country. Located just downstream of the Devín Gate, which Danube-straddling capital are you in? Hint


Question 3 of 10
3. Despite being around 400 km from its nearest western neighbour, Belarus, your next stop is still considered to be in the 'far west' of the country that it is in. Home to a colourful square and a fragrant cathedral, where are you now? Hint


Question 4 of 10
4. You fly to the Rangrim mountains and follow the Taedong River from its source to the point at which it flows through your next destination. Housing the Workers' Party Central Committee, which Asian capital are you in now? Hint


Question 5 of 10
5. You feel refreshed by the Pacific breeze as you arrive in this South American capital. You visit the spectacular Larco Museum and think about the ceviche you're going to have for dinner. Where are you? Hint


Question 6 of 10
6. Located on the southwestern shore of a lake of the same name, this city became the permanent national capital in 1852 after several swaps between León and Granada in the preceding years. In which Central American city are you now? Hint


Question 7 of 10
7. Heading out into the Caribbean, you decide to visit the capital of the largest island. In which city, split by the Almendares River and bordered by the Straits of Florida, are you now in? Hint


Question 8 of 10
8. The final three stops of your journey are all on the continent of Africa. You start in the westernmost city in mainland Africa, a former endpoint of one of the world's most famous rally car races. Where are you? Hint


Question 9 of 10
9. You continue down the Atlantic coast until you reach a city that was initially founded on an island, but has since sprawled along the neighbouring Kaloum peninsula. Which African capital are you in now? Hint


Question 10 of 10
10. Your final stop was originally founded as Fort-Lamy by French colonialists. Which city, located on the border with Cameroon and just south of the country's namesake lake, do you finish your trip? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The first capital you visit is home to the magnificent Monsanto Forest Park, one of the largest urban parks on the continent. The westernmost capital in mainland Europe, where are you?

Answer: Lisbon, Portugal

Lisbon is located at the mouth of the Tagus River, the longest on the Iberian peninsula. While Lisbon is the westernmost capital on the European mainland, Reykjavik in Iceland is some 12 degrees longitude further west.
2. Heading across the continent you stop at a city located near the tripoint of Austria, Hungary, and its own country. Located just downstream of the Devín Gate, which Danube-straddling capital are you in?

Answer: Bratislava, Slovakia

Bratislava is located so close to the tripoint with Austria and Hungary that the city limit actually reaches the border, making Bratislava the only capital city that borders two other countries. The Little Carpathians, a subrange of the Carpathian Mountains, begin in the northern part of the city.
3. Despite being around 400 km from its nearest western neighbour, Belarus, your next stop is still considered to be in the 'far west' of the country that it is in. Home to a colourful square and a fragrant cathedral, where are you now?

Answer: Moscow, Russia

Moscow is the most populous city in European Russia, the part of Russia to the west of the Ural and Caucasus Mountains. While significantly smaller in area than the Asian portion of the country, European Russia contains the vast majority of the Russian people. Moscow is home to a number of important locations, including the UNESCO World Heritage Sites of Red Square and St. Basil's Cathedral.
4. You fly to the Rangrim mountains and follow the Taedong River from its source to the point at which it flows through your next destination. Housing the Workers' Party Central Committee, which Asian capital are you in now?

Answer: Pyongyang, North Korea

The Rangrim Mountains run from north to south in Central North Korea, reaching a high point of 2,260 m at Wagalbong. As well as being the source of the Taedong, the Rangrim is also the source of the Chongchon River, which flows into the Yellow Sea around 60 km north of Pyongyang. 'Pyongyang' can be translated as either 'Flat Land' or 'Peaceful Land' from the Korean.
5. You feel refreshed by the Pacific breeze as you arrive in this South American capital. You visit the spectacular Larco Museum and think about the ceviche you're going to have for dinner. Where are you?

Answer: Lima, Peru

Home to more than Ten million people, the Lima Metropolitan Area that surrounds and includes the city is the third-largest in the Americas after São Paulo and Mexico City. Despite being located on the Pacific coast, Lima has a near-desert climate, and reaches elevations of up to 1,500 m further inland.
6. Located on the southwestern shore of a lake of the same name, this city became the permanent national capital in 1852 after several swaps between León and Granada in the preceding years. In which Central American city are you now?

Answer: Managua, Nicaragua

Lake Managua is the second largest lake in the country, around eight times smaller than Lake Nicaragua to the south. The 'agua' in both of their names comes from the Spanish word for water. In the contest to become capital city, León was regarded as very liberal, while Granada was more conservative, a tradition that continues to the present day.
7. Heading out into the Caribbean, you decide to visit the capital of the largest island. In which city, split by the Almendares River and bordered by the Straits of Florida, are you now in?

Answer: Havana, Cuba

Cuba is the largest Caribbean island by some distance, almost 50% larger than the second largest island of Hispaniola. The Straits of Florida separate Cuba from the American mainland, with the narrowest point between Key West and Northern Cuba around 150 km wide. Cuba is one of five Communist countries in the world, the other four being China, Laos, Vietnam and North Korea.
8. The final three stops of your journey are all on the continent of Africa. You start in the westernmost city in mainland Africa, a former endpoint of one of the world's most famous rally car races. Where are you?

Answer: Dakar, Senegal

Dakar is located on the Cap-Vert peninsula of Western Senegal. Gorée Island, found just off of the coast of the peninsula, was a major location in the Atlantic Slave Trade and is home to the House of Slaves prison and museum. The Gambia, a country entirely surrounded by Senegal and the Atlantic Ocean, is home to Banjul, the second most western capital on the African mainland.
9. You continue down the Atlantic coast until you reach a city that was initially founded on an island, but has since sprawled along the neighbouring Kaloum peninsula. Which African capital are you in now?

Answer: Conakry, Guinea

The city of Conakry was founded on Tombo Island by French colonialists near the end of the 19th Century. When linked via a causeway to the much larger Kaloum peninsula, the city expanded rapidly and now has a population of over one million people. The city is home to the Gamal Abdel Nasser University of Conakry, named after the Egyptian President of the same name.
10. Your final stop was originally founded as Fort-Lamy by French colonialists. Which city, located on the border with Cameroon and just south of the country's namesake lake, do you finish your trip?

Answer: N'Djamena, Chad

In a similar situation to Kinshasa and Brazzaville facing one another across the Congo River, N'Djamena is located on the opposite side of the River Chari from the Cameroonian town of Kousséri. N'Djamena experiences only a short wet season each year, with a semi-arid climate most of the time. The average daily high temperature is over 30 degrees Celsius throughout the year.
Source: Author pagea

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us