FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Nicaragua The Water Wonderland
Quiz about Nicaragua The Water Wonderland

Nicaragua: The Water Wonderland Quiz


Together, we will explore a beautiful Central American country.

A multiple-choice quiz by gme24. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Central America
  8. »
  9. Nicaragua

Author
gme24
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
382,385
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
185
- -
Question 1 of 10
1. Nicaragua lies in Central America and has land borders with two countries. Nicaragua's northern neighbour is Honduras. Which country borders Nicaragua to the south? Hint


Question 2 of 10
2. Nicaragua has a sea shore on the east and west of the country. The Pacific Ocean is to the west. Which sea is to the east? Hint


Question 3 of 10
3. Apart from having a coastline on either side, Nicaragua boasts the largest lake in Central America. What is the name of this lake? Hint


Question 4 of 10
4. What is the name of the river that flows from Nicaragua's largest lake and flows east to the Caribbean? (Puerto Rico should know.) Hint


Question 5 of 10
5. Central Nicaragua is covered by mountains, five of which are over 1,000 meters high. What is the name of the highest peak that stands at 2,107 meters? Hint


Question 6 of 10
6. In December 1972, a massive earthquake destroyed which Nicaraguan city? Hint


Question 7 of 10
7. What is the name of the gulf that borders Nicaragua and Honduras? Hint


Question 8 of 10
8. By what name is the eastern coast of Nicaragua and Honduras known by? Hint


Question 9 of 10
9. In Nicaragua, what is the colourful yet sad name of a city that lies at the mouth of the river Escondido and the Caribbean? Hint


Question 10 of 10
10. About 70 kilometers from the East coast of Nicaragua, one can visit two islands. What is the name of these islands, the same as the name of a grain native to the Americas? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Nicaragua lies in Central America and has land borders with two countries. Nicaragua's northern neighbour is Honduras. Which country borders Nicaragua to the south?

Answer: Costa Rica

The border between Nicaragua and Costa Rica is 313 kilometers long. Nicaragua is the largest of the Central American countries with an area of 129,494 square kilometers. Belize shares borders with Mexico and Guatemala and lies to the north of Nicaragua. Colombia and Suriname are both in South America.
2. Nicaragua has a sea shore on the east and west of the country. The Pacific Ocean is to the west. Which sea is to the east?

Answer: Caribbean

The total length of the Nicaraguan coastline is 910 kilometres long, most of which lies on the Caribbean. The Gulf of Mexico is further north, the Sargasso Sea is an area in the Atlantic, and the Sea of Azov is an extension of the Black Sea.
3. Apart from having a coastline on either side, Nicaragua boasts the largest lake in Central America. What is the name of this lake?

Answer: Nicaragua

Lake Nicaragua covers an area of 8,264 square kilometres. It goes under the names Lago de Nicaragua, Lago Cocibolca, Mar Dulce, Gran Lago, Gran Lago Dulce and Lago de Granada. The second-largest lake of the country is Lake Managua og Lago Xolotlan. There are other smaller lakes that, together with the long coastline, give Nicaragua the name Water Wonderland. Titicaca, Maracaibo and Viedma are lakes in South America.
4. What is the name of the river that flows from Nicaragua's largest lake and flows east to the Caribbean? (Puerto Rico should know.)

Answer: San Juan

The river is 119 kilometers long and for most of its way forms the border with Costa Rica. In the 19th century, this was a proposed site for a canal connecting the Pacific with the Caribbean. The longest river of Nicaragua is the Coco River that runs for 680 kilometers. Tipitapa and Tuma are also Nicaraguan rivers. The capital of Puerto Rico is San Juan.
5. Central Nicaragua is covered by mountains, five of which are over 1,000 meters high. What is the name of the highest peak that stands at 2,107 meters?

Answer: Mogoton

Mogoton lies in the Cordillera Dipilto and Jalapa Natural Reserve. The second-highest mountain is San Cristobal which is an active volcano. It is worth noting that seven out of the ten highest mountains in Nicaragua are volcanoes.
6. In December 1972, a massive earthquake destroyed which Nicaraguan city?

Answer: Managua

Managua is the largest city in the country. Most of the city was destroyed during the earthquake and a world-wide appeal was launched to help the stricken people of the city. In 1931 the city suffered a similar disaster. Leon is the second largest city, in terms of population, in Nicaragua. Both Guadalajara and Tijuana are cities in Mexico.
7. What is the name of the gulf that borders Nicaragua and Honduras?

Answer: Fonseca

The Gulf of Fonseca is a very shallow body of water. It contains a number of islands that include Zacada Grande, El Tigre, Conchaquita and Meanguera. El Salvador also shares part of the gulf. The gulfs of Guayaguil, Penas and San Jorge are located in South America.
8. By what name is the eastern coast of Nicaragua and Honduras known by?

Answer: Mosquito Coast

It is also known as the Miskito Coast from the indigenous people that live in the area. The Miskitos hunt green turtles for subsistence. The Barbary Coast is in North Africa, the Gold Coast in Australia and Ivory Coast is an African country.
9. In Nicaragua, what is the colourful yet sad name of a city that lies at the mouth of the river Escondido and the Caribbean?

Answer: Bluefields

Bluefields is home to a large black settlement and it has strong associations with the Creole culture. Nicaragua has the largest population of people with African ancestry in Central America. Bluefields is the capital of the South Atlantic Autonomous Region that was formed in 1990.
10. About 70 kilometers from the East coast of Nicaragua, one can visit two islands. What is the name of these islands, the same as the name of a grain native to the Americas?

Answer: Corn

The islands are surrounded by white coral and here you can enjoy all popular water sports like swimming, surfing and fishing.
Source: Author gme24

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Tizzabelle before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us