FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Land of Nicaragua
Quiz about The Land of Nicaragua

The Land of Nicaragua Trivia Quiz


Here is a quiz on the Central American country of Nicaragua.

A multiple-choice quiz by The_Cyclist. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Central America
  8. »
  9. Nicaragua

Author
The_Cyclist
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
382,384
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
201
- -
Question 1 of 10
1. On which two bodies of water does Nicaragua have a coastline? Hint


Question 2 of 10
2. What is the name of the mountain which is Nicaragua's highest point? Hint


Question 3 of 10
3. The Rio Coco, which forms part of Nicaragua's northern border, is the longest river in Central America.


Question 4 of 10
4. The currency of Nicaragua is the cordoba. What is the name of the smaller units into which it can be divided? Hint


Question 5 of 10
5. Located near the capital of Nicaragua, what type of geographic feature is Masaya? Hint


Question 6 of 10
6. In what year did Managua become the capital of Nicaragua? Hint


Question 7 of 10
7. Lake Nicaragua is connected to the east coast by which river? Hint


Question 8 of 10
8. By what name is the swampy east coast of Nicaragua known? Hint


Question 9 of 10
9. Nicaragua only borders two countries, Honduras to the north and which country to the south? Hint


Question 10 of 10
10. The Rio Tipitapa connects which two lakes? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. On which two bodies of water does Nicaragua have a coastline?

Answer: Caribbean Sea and Pacific Ocean

Nicaragua straddles Central America meaning it has a coastline on both the east and west sides of the country. The east coast borders the Caribbean Sea while the west coast borders the Pacific Ocean. The country has 910km of coastline in total.
2. What is the name of the mountain which is Nicaragua's highest point?

Answer: Mogoton

Mogoton is the name of the mountain which is Nicaragua's highest point at 2,107 metres above sea level. Mogoton is located near the border between Nicaragua and Honduras.
3. The Rio Coco, which forms part of Nicaragua's northern border, is the longest river in Central America.

Answer: True

The Rio Coco forms part of the border between Nicaragua and Honduras. It is the longest river in Central America at 750km in length. The river is called the Wanki River by the Miskito Indians who live near it.
4. The currency of Nicaragua is the cordoba. What is the name of the smaller units into which it can be divided?

Answer: Centavos

There are 100 centavos in one cordoba. The cordoba was introduced in 1912 and is named after the founder of Nicaragua, Francisco Hernandez de Cordoba.
5. Located near the capital of Nicaragua, what type of geographic feature is Masaya?

Answer: Volcano

Masaya is one of Nicaragua's more active volcanoes. It is a caldera volcano meaning it is comprised of a big cauldron or crater. It is located quite close to the capital of Nicaragua, being only 25km away.
6. In what year did Managua become the capital of Nicaragua?

Answer: 1852

After Nicaragua gained independence from Spain, there was competition from the cities of Leon, Granada and Managua as to which should be the capital. Managua was first declared the capital in 1852 and was firmly established as the capital in 1857 after a mercenary army burned down Granada.
7. Lake Nicaragua is connected to the east coast by which river?

Answer: San Juan

Lake Nicaragua is connected to the country's east coast by the 192km long San Juan River. The river forms part of Nicaragua's border with its southern neighbour. It is also known as El Desaguadero meaning 'The Drain'.
8. By what name is the swampy east coast of Nicaragua known?

Answer: The Mosquito Coast

Although it seems like the name came about because the swamps were an area where there were lots of mosquitoes, the name actually derives from the native Miskito Amerindians who lived in that area. The Mosquito Coast became part of Nicaragua in 1894 although, in 1960, the International Court of Justice gave the northern part to Honduras.
9. Nicaragua only borders two countries, Honduras to the north and which country to the south?

Answer: Costa Rica

Nicaragua borders both Honduras and Costa Rica. The border with Honduras is much longer at 922 kilometers long as opposed to just 309 kilometers along the border with Costa Rica.
10. The Rio Tipitapa connects which two lakes?

Answer: Lake Managua and Lake Nicaragua

Lake Nicaragua is a freshwater lake and the largest lake in Central America. It is home to a rare type of freshwater shark known as the Nicaraguan shark. Lake Managua shares its name with Nicaragua's capital which is located on its southwestern shore.
Source: Author The_Cyclist

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Tizzabelle before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us