Quiz about South America  Match the Countries to the Facts
Quiz about South America  Match the Countries to the Facts

South America - Match the Countries to the Facts Quiz


In this quiz you need to match the South American country to the fact that fits.

A matching quiz by Upstart3. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. South America

Author
Upstart3
Time
4 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
380,160
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
529
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 172 (8/10), Guest 184 (10/10), rainbowriver (10/10).
Mobile instructions: Press on an answer on the right. Then, press on the gray box it matches on the left.
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. Fifth largest country in the world  
Paraguay
2. Landlocked and the largest producer of Brazil nuts (2000 estimate)  
Bolivia
3. A member of OPEC with a Pacific coastline  
Colombia
4. Has the highest and lowest points in South America  
Venezuela
5. Touches Lake Titicaca and the Pacific Ocean  
Argentina
6. Borders Argentina, Bolivia and Peru  
Ecuador
7. Its central location has given it a nickname of the "Heart of South America"  
Chile
8. The River Plate forms part of this country's border with Argentina.  
Brazil
9. Contains the Orinoco Delta  
Peru
10. Has Pacific and Caribbean coastlines  
Uruguay






Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Fifth largest country in the world

Answer: Brazil

Brazil is the world's fifth largest country by area, behind Russia, Canada, USA and China.
It shares a border with every South American country except Chile and Ecuador.
2. Landlocked and the largest producer of Brazil nuts (2000 estimate)

Answer: Bolivia

Bolivia is the 28th largest country by area. It is landlocked - the seventh largest landlocked country. It shares Lake Titicaca with Peru.

It was estimated in 2000 that Bolivia accounted for half of the 20,000 tons of Brazil nuts produced worldwide, ahead of Brazil (40%) and Peru (10%).
3. A member of OPEC with a Pacific coastline

Answer: Ecuador

Ecuador has borders with Colombia (of which it was formerly part) and Peru. Up to 2016, only Ecuador and Venezuela of South American countries had been members of OPEC, the Organization of the Petroleum Exporting Countries.
4. Has the highest and lowest points in South America

Answer: Argentina

Argentina is the 8th largest country in the world by area.

At 6,961 metres (22,838 ft), the Andes peak called Aconcagua, in Mendoza Province, is the world's highest point outside of Asia.

Laguna del Carbón, a salt lake in Argentina's Santa Cruz Province, is the lowest point on the continent of South America, being 105 metres (344 ft) below sea level.
5. Touches Lake Titicaca and the Pacific Ocean

Answer: Peru

Peru is the 20th largest country by area. It has borders with Brazil, Bolivia, Colombia, Ecuador and Chile.

Lake Titicaca is the largest lake in South America. With an elevation of 3,812 metres (12,507 ft), it is often referred to as the world's highest navigable lake.
6. Borders Argentina, Bolivia and Peru

Answer: Chile

The world's 38th largest country, Chile has the southernmost point of the South American mainland, Cape Froward.
7. Its central location has given it a nickname of the "Heart of South America"

Answer: Paraguay

Paraguay is one of two landlocked South American countries.
The centre of South America is found near Fuerte Olimpo in the department of Alto Paraguay.
8. The River Plate forms part of this country's border with Argentina.

Answer: Uruguay

Uruguay is the smallest South American country apart from Suriname.
The River Plate (or Río de la Plata) is formed by the confluence of the Rivers Uruguay and Paraná. The Uruguayan and Argentinian capital cities, Montevideo and Buenos Aires respectively, sit either side of its estuary.
9. Contains the Orinoco Delta

Answer: Venezuela

The Bolivarian Republic of Venezuela has borders with Brazil, Colombia and Guyana as well as a maritime border with Trinidad and Tobago.

The Orinoco is the third longest river in South America, behind the Amazon and the Paraná.
10. Has Pacific and Caribbean coastlines

Answer: Colombia

Colombia is the world's 26th largest country. It contains the northernmost point of the South American mainland, Punta Gallinas.
Source: Author Upstart3

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Tizzabelle before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Mar 19 2023 : Guest 172: 8/10
Feb 23 2023 : Guest 184: 10/10
Feb 04 2023 : rainbowriver: 10/10

Score Distribution

quiz
3/21/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us