Quiz about African Americans in Maryland History
Quiz about African Americans in Maryland History

African Americans in Maryland History Quiz


African Americans have enriched Maryland life in numerous ways. See how much you know about the Old Line State's black history.

A multiple-choice quiz by Scoob44. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. History
  8. »
  9. African-American

Author
Scoob44
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
206,959
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
646
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 83 (3/10), Guest 216 (0/10), Guest 23 (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Frederick Douglass was born into slavery in Maryland in 1818 before becoming one of the nation's greatest abolitionist speakers, authors, and publishers. When he was an adolescent, he secretly taught himself to read and subsequently taught other slaves under cover of night. In what Baltimore shipbuilding neighborhood did he accomplish this? Hint

Mount Vernon
Fells Point
Locust Point
Essex

2. Which president met Frederick Douglass with the words, "Here comes my friend Douglass" at a reception in the White House? Hint

James Buchanan
Ulysses S. Grant
Andrew Johnson
Abraham Lincoln

3. What was the name of the newspaper Frederick Douglass published? Hint

The Abolitionist
The North Star
The Railroad
The Free Man

4. Harriet Tubman was also an important abolitionist born into slavery in Maryland. After her own escape from slavery, she came back to Maryland to assist the Underground Railroad. Approximately how many slaves is it believed she helped to freedom? Hint

50
300
100
200

5. What disease did Harriet Tubman reportedly suffer from? Hint

Narcolepsy
Bipolar disorder
Epilepsy
Schizophrenia

6. Another Maryland-born slave who escaped to freedom was Josiah Henson. His autobiography, "The Life of Josiah Henson", became the basis for which book? Hint

Uncle Tom's Cabin
The Color Purple
Uncle Remus
Beloved

7. Thurgood Marshall, the grandson of a slave, became the first black Supreme Court Justice. Born in Baltimore in 1908, he attended Lincoln University in Pennsylvania with Cab Calloway and Langston Hughes. Upon completion he was denied entry into which Maryland institution because of his race? Hint

University of Maryland Law School
University of Baltimore Law School
Johns Hopkins University Law School
William and Mary School of Law

8. Folk singer Bob Dylan is neither black nor from Maryland, however, one of his songs is about a black Maryland woman. This woman, who's name is in the song title, was struck by the cane of William Zantzinger at a Baltimore society function in 1963. Zantzinger, who was drinking, verbally assailed the 51 year old mother of ten and struck her for not fetching his drink quickly enough. When the woman died in a hospital the next day from a brain hemorrhage, he was arrested but only given a six month sentence. What is the name of the Dylan song that immortalized this woman? Hint

The Lonesome Death of Hattie Carroll
Bessie Smith
Absolutely Sweet Marie
Farewell Angelina

9. Clarence Mitchell Jr., born in Baltimore, was affectionately called the "101st Senator". Mitchell, a black lawyer and lobbyist, was instrumental in the passing of the 1957 Civil Rights Act, the 1960 Civil Rights Act, the 1964 Civil Rights Act, the 1965 Voting Rights Act, and the 1968 Fair Housing Act. He also lobbied Congress to unite with the Judicial and Executive Branches in using the Constitution to protect African Americans from discrimination. What Baltimore building bears his name? Hint

The Maryland Historical Society Building
Baltimore City Hall
Baltimore City Courthouse
The Museum of Maryland African American History and Culture

10. Born in a poor black neighborhood of Baltimore in 1948, Frizzell "Pee Wee" Gray went on to become a Congressman and head of the NAACP. Under what adopted name is he better known? Hint

Kweisi Mfume
Medgar Evers
Louis Farrakhan
Shekwan Sheetswa


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Frederick Douglass was born into slavery in Maryland in 1818 before becoming one of the nation's greatest abolitionist speakers, authors, and publishers. When he was an adolescent, he secretly taught himself to read and subsequently taught other slaves under cover of night. In what Baltimore shipbuilding neighborhood did he accomplish this?

Answer: Fells Point

Frederick Douglass worked for the Auld family in Fells Point, and returned as a teenager to work in a shipyard. This may have come in handy years later when Frederick escaped to Philadelphia and then to New York dressed as a free sailor.
2. Which president met Frederick Douglass with the words, "Here comes my friend Douglass" at a reception in the White House?

Answer: Abraham Lincoln

Although Douglass had differences in opinion with Lincoln, Douglass endorsed the president in both elections with his newspaper and on the lecture circuit. They met several times before Lincoln, worried that the Civil War could not be won, asked Douglass to make evacuation plans for blacks in the South in case the war was lost to the Confederacy. Of course, the plans were never put into operation.

The White House reception took place after the war had been won by the North.
3. What was the name of the newspaper Frederick Douglass published?

Answer: The North Star

Douglass began printing this abolitionist newspaper in December of 1847 and wrote the last issue in 1863. Douglass also was a speaker for women's rights, became a U.S. Marshall, a Counsul-General to Haiti, and had a controversial second marriage to a white woman. You may read more about him in any of his three autobiographical works, the last of which is the "Life and Times of Frederick Douglass".
4. Harriet Tubman was also an important abolitionist born into slavery in Maryland. After her own escape from slavery, she came back to Maryland to assist the Underground Railroad. Approximately how many slaves is it believed she helped to freedom?

Answer: 300

Harriet Tubman was known to carry a gun and threatened to shoot any slaves who tried to turn back. She worked closely with the famed abolitionist John Brown, but was not a part of his raid on Harpers Ferry because of illness.
5. What disease did Harriet Tubman reportedly suffer from?

Answer: Narcolepsy

Known to fall asleep while on the road suddenly and repeatedly, it is believed she developed narcolepsy from a head injury as a child. Despite this, she managed to not only run the Underground Railroad, but was a spy, a nurse, and a soldier during the Civil War.
6. Another Maryland-born slave who escaped to freedom was Josiah Henson. His autobiography, "The Life of Josiah Henson", became the basis for which book?

Answer: Uncle Tom's Cabin

"The Life of Josiah Henson" was written in 1849, and in 1879 the title was changed to "Truth Stranger Than Fiction". Harriet Beecher Stowe read the book and reportedly based the character of Tom on Josiah.
7. Thurgood Marshall, the grandson of a slave, became the first black Supreme Court Justice. Born in Baltimore in 1908, he attended Lincoln University in Pennsylvania with Cab Calloway and Langston Hughes. Upon completion he was denied entry into which Maryland institution because of his race?

Answer: University of Maryland Law School

Upon his denial, Thurgood entered Howard University Law School. He later sued the University of Maryland when they would not accept Donald Gaines Murray, a black man, into their law school. This became the first of his many victories for minority rights.
8. Folk singer Bob Dylan is neither black nor from Maryland, however, one of his songs is about a black Maryland woman. This woman, who's name is in the song title, was struck by the cane of William Zantzinger at a Baltimore society function in 1963. Zantzinger, who was drinking, verbally assailed the 51 year old mother of ten and struck her for not fetching his drink quickly enough. When the woman died in a hospital the next day from a brain hemorrhage, he was arrested but only given a six month sentence. What is the name of the Dylan song that immortalized this woman?

Answer: The Lonesome Death of Hattie Carroll

Zantzinger was given a short sentence because a longer one would have necessitated putting him in a state facility, where more blacks resided. The judges feared he would have been killed. He was even allowed a delayed sentence for several weeks so that he could harvest his tobacco crops. All of this created quite an uproar in an already racially-tense 1963 Baltimore.

The Dylan song came out in 1964.
9. Clarence Mitchell Jr., born in Baltimore, was affectionately called the "101st Senator". Mitchell, a black lawyer and lobbyist, was instrumental in the passing of the 1957 Civil Rights Act, the 1960 Civil Rights Act, the 1964 Civil Rights Act, the 1965 Voting Rights Act, and the 1968 Fair Housing Act. He also lobbied Congress to unite with the Judicial and Executive Branches in using the Constitution to protect African Americans from discrimination. What Baltimore building bears his name?

Answer: Baltimore City Courthouse

Clarence Mitchell was awarded the Presidential Medal of Freedom in 1980 by President Jimmy Carter. He died in 1984 in Washington, D.C. The Museum of Maryland African American History and Culture is named after Reginald F. Lewis and is due to open in the summer of 2005. For more information, visit www.africanamericanculture.org/
10. Born in a poor black neighborhood of Baltimore in 1948, Frizzell "Pee Wee" Gray went on to become a Congressman and head of the NAACP. Under what adopted name is he better known?

Answer: Kweisi Mfume

Kweisi Mfume means "conquering son of kings". Mfume held his post in Congress before leaving to head the NAACP (which moved to Baltimore in 1988). He plans on running for U.S. Senate in 2006 after Senator Paul Sarbanes retires.
Source: Author Scoob44

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 26 2023 : Guest 83: 3/10
Jan 24 2023 : Guest 216: 0/10
Jan 15 2023 : Guest 23: 5/10
Jan 05 2023 : Guest 24: 10/10
Jan 03 2023 : Guest 173: 0/10
Jan 02 2023 : Guest 167: 5/10
Dec 22 2022 : Guest 174: 9/10
Dec 08 2022 : Guest 73: 8/10

Score Distribution

quiz
2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us