Quiz about Cooking Terms for the Everyday Cook USA
Quiz about Cooking Terms for the Everyday Cook USA

Cooking Terms for the Everyday Cook (USA) Quiz


Most of these cooking terms you have heard from family, friends or maybe television, this quiz will measure your general knowledge of cooking terms.

A multiple-choice quiz by SweetypieNC. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Food & Drink

Author
SweetypieNC
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
299,771
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
10283
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: H53 (9/10), Guest 173 (8/10), aap716 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. When you flour, season, brown and simmer steak or chicken and then cover it in liquid or gravy, what is it called? Hint

Baked chicken or steak
None of these
Broiled chicken or steak
Smothered chicken or steak

2. Scalding fruit or vegetables for a short period of time is called what? Hint

Roasting
Wilting
Blanching
Sauteing

3. What is the procedure for coddled eggs?

Hint

Scrambling the egg then dropping in hot water
Cook in butter and milk in ramekins
Simmer in a covered frying pan on high heat
It is another term for boiled eggs

4. Fruit that is desiccated is prepared in what way? Hint

Dried
Broiled
Baked
Raw with a sugar glaze

5. What procedure do you use to fold ingredients together? Hint

Layering salt, seasonings over the top of the dish
Neither of these
Both of these
Turn gently with a spatula

6. Making cut crisscross slits with a knife on the surface of ham is called what term? Hint

Marking
Herb Slits (cuts made to insert herbs in the meat)
Desiccated
Scoring

7. When the recipe calls for zest of a lemon, it means to __ Hint

Cut the lemon in half and cook in the pot with the meat
All of these
Place the seeds of a lemon in the stock for poaching
Grate the lemon peel to release the zest and oils for an enhanced flavor

8. To dredge meat or chicken you roll it in salt and pepper and soak in buttermilk before frying.

True
False

9. What does the term "egg wash" mean? Hint

To use only the egg yolk in the recipe
Eggs that are placed in cold water, then boiled
Mix a beaten egg with water and brush pastry or pie crust
Soak meat, chicken or fish overnight in egg overnight before cooking

10. What does it mean to grate the cheese before using? Hint

Cut the rind off the cheese and cut in small cubes
None of these
Melt the cheese before placing it on top of the dish
Grate as to shred into small pieces


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When you flour, season, brown and simmer steak or chicken and then cover it in liquid or gravy, what is it called?

Answer: Smothered chicken or steak

A well known dish in the south, smothered steak is usually prepared by pouring the cooking liquid or gravy over the meat and generally served with potatoes.
2. Scalding fruit or vegetables for a short period of time is called what?

Answer: Blanching

Blanching vegetables helps them to retain their vibrant color. Cooks also blanch fruits and vegetables to remove the skin, such as tomatoes. You can submerge a tomato into boiling water for about 30 seconds and the skin will pull off without having to peel it with a knife.
3. What is the procedure for coddled eggs?

Answer: Cook in butter and milk in ramekins

Coddled eggs were first developed in or about 1890s, Royal Worcester of UK manufactured special porcelain cups called an egg coddler. Generally today, eggs are coddled in ramekins that have been generously buttered in order to prevent problems of removing the cooked egg. Traditionally, coddled eggs were somewhat undercooked, with the yolk in a "runny" form.
4. Fruit that is desiccated is prepared in what way?

Answer: Dried

Desiccated fruit is dried, such as apples or coconut.
5. What procedure do you use to fold ingredients together?

Answer: Turn gently with a spatula

Folding ingredients is used quite frequently in baking or preparing desserts. You gently turn the ingredients with a spatula from the bottom to the top. When folding egg whites you use this method as to not deflate the beaten whites.
6. Making cut crisscross slits with a knife on the surface of ham is called what term?

Answer: Scoring

Thick cuts of meats are scored with the crisscross to allow fat to render from the meat, and allows the marinate liquid or glaze seep well into the meat for more flavor.
7. When the recipe calls for zest of a lemon, it means to __

Answer: Grate the lemon peel to release the zest and oils for an enhanced flavor

Zest in the peel of a lemon or orange gives food a bright zing of flavor. It is great as a garnish for presentation, or the last item to add to a salad for freshness.
8. To dredge meat or chicken you roll it in salt and pepper and soak in buttermilk before frying.

Answer: False

Dredge simply means to coat the meat or chicken in flour, cornmeal, or bread crumbs before cooking.
9. What does the term "egg wash" mean?

Answer: Mix a beaten egg with water and brush pastry or pie crust

Mixing a beaten egg with liquid and brushing the tops of pastry dough or pie crust will aid in your dish being a golden brown in color.
10. What does it mean to grate the cheese before using?

Answer: Grate as to shred into small pieces

For casseroles, pizza, and other pasta dishes the grated (shredded) cheese melts and distributes more evenly over the dish. In addition, grated cheese is great for garnishes or giving an added zip to pasta and salads.
Source: Author SweetypieNC

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 02 2022 : H53: 9/10
Dec 02 2022 : Guest 173: 8/10
Dec 02 2022 : aap716: 9/10
Dec 01 2022 : Susanpwa2: 7/10
Dec 01 2022 : daisymae44: 9/10
Dec 01 2022 : Guest 206: 7/10
Dec 01 2022 : Guest 203: 6/10
Nov 30 2022 : Guest 75: 9/10
Nov 30 2022 : sunny_girl: 8/10

Score Distribution

quiz
12/3/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us