Quiz about Food Galore
Quiz about Food Galore

Food Galore Trivia Quiz


Think you know food? Take this quiz to find out.

A multiple-choice quiz by kabuggi. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Food & Drink

Author
kabuggi
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
280,660
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
5141
Last 3 plays: Guest 101 (7/10), Susanpwa2 (8/10), daisymae44 (9/10).
1. A "roux" is a preparation used to thicken sauces and soups.

True
False

2. On a traditional French onion soup, what cheese is used? Hint

mozzarella
emmenthal or gruyere
morbier
provolone

3. Which of these fruits have its seeds on the outside? Hint

strawberry
apple
kiwifruit
blackberries

4. If you were to order 16/20 shrimp at a U.S. Fish Market, how many shrimp would you get in one and a half pounds? Hint

24-30
10-15
16-20
45-50

5. What is a consomme? Hint

mushroom
creamy soup
clear soup
chicken

6. Does a traditional croquant dessert have almonds?

Yes
No

7. Rome is a city, but what fruit is also given the name Rome? Hint

strawberry
lemon
raspberry
apple

8. When sautéing an item, what do you use? Hint

a small amount of vinegar
2 tbsp. butter
3 cups of oil
a small amount of fat (butter or oil)

9. What meat is Coq au vin made with? Hint

veal
pork
chicken
beef

10. Napoleon was a French leader, but it also refers to what in a dessert sense? Hint

small portions
braised cabbage
fried potatoes
layered food


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. A "roux" is a preparation used to thicken sauces and soups.

Answer: true

This is a combination of cooked flour and butter that is incorporated into hot broth to thicken the consistency. A roux is 60 percent flour and 40 percent clarified butter.
2. On a traditional French onion soup, what cheese is used?

Answer: emmenthal or gruyere

Traditional it is topped with an aged stronger Swiss cheese. A French onion soup contains caramelized onions, baguettes, and a rich onion beef broth.
3. Which of these fruits have its seeds on the outside?

Answer: strawberry

Every other fruit's seeds except for strawberries are on the inside, and they can be seen when you bite into it. Note that shortening "kiwifruit" to kiwi has mostly been accepted into daily speech unless it could lead to confusion where it is always preferred to append "fruit" or "bird" - or in the presence of a New Zealander who might consider the use of "kiwi" for a fruit mildly offensive, so be careful about just when you use the short name.
4. If you were to order 16/20 shrimp at a U.S. Fish Market, how many shrimp would you get in one and a half pounds?

Answer: 24-30

In the United States, 16/20 count shrimp refers to the approximate count of shrimp per pound. This refers to raw weight.
5. What is a consomme?

Answer: clear soup

It is a stock that has been clarified with vegetables and egg whites. A consomme is a traditional classic French soup, known for its clarity and flavor.
6. Does a traditional croquant dessert have almonds?

Answer: yes

It is a combination of caramelized sugars and almonds. It is used for garnish and molding, but when warmed can be shaped into bowls or vases. It is also used for dessert displays.
7. Rome is a city, but what fruit is also given the name Rome?

Answer: apple

It is a fibrous apple that is used in stewing and baking. This American apple isn't as sweet as a golden delicious, so it is not usually consumed as a hand-held fruit.
8. When sautéing an item, what do you use?

Answer: a small amount of fat (butter or oil)

Sautéing is accomplished with a hot pan, which helps brown or caramelize the cooked product. When sautéing, you can also use clarified butter or purified oil, but the amount should stay small. The word sauté means "jumped" in French.
9. What meat is Coq au vin made with?

Answer: chicken

It is made with older age poultry and is simmered in wine and vegetables. Traditionally, it is made with pearl onions, tomatoes, red wine, celery, bacon, assorted herbs and chicken broth.
10. Napoleon was a French leader, but it also refers to what in a dessert sense?

Answer: layered food

In culinary terms, it is foods that are stacked, and/or layered. This can be a dessert or also be a savory such as Eggplant Napoleon, or a stacked appetizer of seafood.
Source: Author kabuggi

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 02 2022 : Guest 101: 7/10
Dec 01 2022 : Susanpwa2: 8/10
Dec 01 2022 : daisymae44: 9/10
Nov 28 2022 : Guest 128: 9/10
Nov 26 2022 : Guest 67: 9/10
Nov 26 2022 : Murphy7: 9/10
Nov 25 2022 : Guest 109: 7/10
Nov 24 2022 : Guest 172: 8/10
Nov 24 2022 : Guest 73: 9/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Pub Grub Average
2. Cooking Terms Average
3. Culinary Tribonds Average
4. 86 the Chicken! Average
5. Kitchen History Average
6. Culinary Misnomers Average
7. The Golden Age of Lunch Boxes Difficult
8. Restaurant Lingo Average
9. Cooking Terms for the Everyday Cook (USA) Average
10. Let's Get Sauced! Average
11. Do You Expect Me To Eat That? Easier
12. My Favourite Food! Average

12/3/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us