FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about US Breakfast Choices
Quiz about US Breakfast Choices

U.S. Breakfast Choices Trivia Quiz


Deciding what to have for breakfast can be a daunting task; there are so many dishes and beverages to choose from here in the good ole US of A. Below are just a few.

A multiple-choice quiz by Catreona. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Food & Drink
  8. »
  9. Breakfast Foods

Author
Catreona
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
405,643
Updated
Mar 17 23
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
918
Last 3 plays: Guest 173 (5/10), Guest 142 (7/10), Guest 195 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which of the following breakfast foods am I unlikely to smother with butter and maple syrup? Hint

Pancakes
Waffles
French toast
Omelet

2. In the USA nowadays there is a staggering selection of breakfast cereals. Which of the following would I choose in order to have a sober, healthy and grownup meal? Hint

Froot Loops
Raisin Bran
Count Chocula
Lucky Charms

3. For a hearty hot breakfast on a cold winter's morning in Massachusetts, which of the following should I *not* choose? Hint

Ralston
Cream of Wheat
Oatmeal
Corn flakes

4. While visiting Cousin Connie in Virginia, I might be dismayed if she offered me which of the following as a breakfast beverage? Hint

Coca-Cola
Cocoa / hot chocolate
English Breakfast tea
Milk

5. If I were keeping kosher or halal, which of the following breakfast foods would I be able to eat? Hint

Canadian bacon
Pork sausage
Ham
None of them

6. Generally speaking in the USA, would it be considered odd to drink clam juice at breakfast?

Yes
No

7. Like many people, I find that the day just doesn't start right without a cup of coffee. Which of the following might *not* be the wisest choice for my morning brew? Hint

Latte
Irish coffee
Black
Café au lait

8. This morning I'm making breakfast for the family. Which of the following requests for how to cook the fried eggs would be unusual? Hint

Rubbery
Sunny side up
Over easy
With lace around the edge

9. Cousin Richard is visiting from Texas. To help him feel at home, which of the following might I make him for breakfast? Hint

A breakfast taco
Egg and Potato Skillet
Any of them
Cowboy Hash

10. You can find all varieties of bagels at the supermarket - raisin, poppy seed, even an 'everything' bagel. But my favorite is still good ole onion. Whatever type of bagel you choose, what are you most likely to put on it? Hint

Either of these
Butter/margarine
Neither of these
Cream cheese


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following breakfast foods am I unlikely to smother with butter and maple syrup?

Answer: Omelet

While tastes differ, most people would be unlikely to put butter and maple syrup on an omelet. To be sure, I might spread it with jam, roll it up and sprinkle it with powdered sugar. Alternatively, I could cook it with cheese or with onion and red pepper... or just plain, of course.
2. In the USA nowadays there is a staggering selection of breakfast cereals. Which of the following would I choose in order to have a sober, healthy and grownup meal?

Answer: Raisin Bran

Raisin bran is a simple cereal, containing only bran flakes and raisins. The other cereals listed include flakes and nuggets of various shapes, colors, textures and flavors. With a high sugar content, these cereals are designed to appeal to children. I must admit, though, I'm still rather partial to Froot Loops.
3. For a hearty hot breakfast on a cold winter's morning in Massachusetts, which of the following should I *not* choose?

Answer: Corn flakes

Corn flakes is a cold cereal, meaning you pour it in the bowl, add milk (and possibly berries and/or nuts) and go. The other three are hearty hot cereals, much more suitable for winter mornings.
4. While visiting Cousin Connie in Virginia, I might be dismayed if she offered me which of the following as a breakfast beverage?

Answer: Coca-Cola

Southerners, Americans living below the Mason Dickson Line, are far more likely than their northern cousins to start the day with a frosty cold Coke. Doubtless, the hot weather in Dixie has a lot to do with this choice. As a Yankee myself, I find the thought unsettling; but, to each his or her own.
5. If I were keeping kosher or halal, which of the following breakfast foods would I be able to eat?

Answer: None of them

Neither observant Jews nor observant Muslims can eat any form of pig meat. So, ham, Canadian bacon and pork sausage, as well as bacon, would be off the menu for anyone keeping kosher or halal.
6. Generally speaking in the USA, would it be considered odd to drink clam juice at breakfast?

Answer: Yes

Although clamato, a blend of clam and tomato is commonplace, it is not generally drunk at breakfast. Nor is Clam juice regarded as a breakfast beverage. Tomato is popular to start the day, as are various tomato-based vegetable juice blends, prime among them V-8. Fruit juices, including blends or fruit juice cocktails, also often serve as day starters.
7. Like many people, I find that the day just doesn't start right without a cup of coffee. Which of the following might *not* be the wisest choice for my morning brew?

Answer: Irish coffee

Black coffee is straight up, with no sugar or milk. The very thought gives me the shudders, but some people swear by it and can't drink their coffee any other way. Cafe au lait, literally 'coffee with milk' in French, is coffee with hot milk added, as opposed to what is often called white coffee, which has cold milk, creamer, etc. added. Latte is espresso and hot, steamed milk. Fancy stuff! I like vanilla latte from Starbucks. Irish coffee, by contrast, is classified as a cocktail.

It is made with hot coffee, Irish whiskey, and sugar (often brown sugar), stirred, and topped with cream. Think I'll stick to my vanilla latte!
8. This morning I'm making breakfast for the family. Which of the following requests for how to cook the fried eggs would be unusual?

Answer: Rubbery

There are various ways of cooking fried eggs. For sunny side up, the egg is fried with the yolk up and is not flipped, so the yoke remains runny. For over easy, the egg is flipped and cooked for just a few seconds longer, enough to fully set the whites but leave the yolk completely runny. In cooking over medium, the egg is flipped and the yolk is only slightly runny. And over well means to flip the egg and cook till the yolk is hard. With any of these techniques it is possible to have 'lace around the edge', the outermost circumference of the white golden brown or light brown. In my mind, though, the phrase is synonymous with over well, the way my mother always made fried eggs and the only way I can eat them. Cooked this way, the egg is nice and firm with a lovely, slightly crunchy light brown rim.

Rubbery eggs is not an effect any cook strives for as far as I know. And it would be unusual for anyone to request them.
9. Cousin Richard is visiting from Texas. To help him feel at home, which of the following might I make him for breakfast?

Answer: Any of them

The Egg Board's web site offers a recipe for Texas-Style Egg and Potato Skillet, while Texas Cowboy Hash can be found at the Land O Lakes site. As the name indicates, a breakfast taco is a taco made with breakfast type ingredients.
10. You can find all varieties of bagels at the supermarket - raisin, poppy seed, even an 'everything' bagel. But my favorite is still good ole onion. Whatever type of bagel you choose, what are you most likely to put on it?

Answer: Either of these

While in theory you could put anything on a bagel, traditionally the correct (Jewish) way to eat one is considered to be with lox. The population as a whole, though, generally applies generous amounts of either butter or cream cheese. For my money, few breakfasts can beat a perfectly browned onion bagel, just a little crispy around the edges, hot from the broiler, dripping with butter and a hot cup of coffee with just the right amount of milk and sugar to start the day off right.
Source: Author Catreona

This quiz was reviewed by FunTrivia editor jmorrow before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 173: 5/10
Today : Guest 142: 7/10
Sep 20 2023 : Guest 195: 9/10
Sep 20 2023 : Guest 198: 10/10
Sep 19 2023 : psnz: 10/10
Sep 19 2023 : Guest 172: 10/10
Sep 17 2023 : Guest 134: 8/10
Sep 15 2023 : Guest 174: 9/10
Sep 12 2023 : Guest 24: 10/10

9/21/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us